Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

probleem met HUURDER, wat te doen?

mijn huurder heeft na een paar maanden te hebben gezeten haar dochter van 15 in laten komen wonen...ik heb daartoe de huur verhoogd ivm extra kosten. Het totale bedrag is 1 keer betaald, daarna biecht ze mij op in de schuldhulpverlening te zitten en vraagt mij korting op de gedane huurverhoging ivm inkomen dochter. Ik heb daar NIET mee ingestemd. Tot mijn verbijstering heeft zijzelf bij de volgende betaling haar korting bepaald, door mij te weinig te betalen!. Ik heb haar bewindvoerder daarvan op de hoogte gebracht, zij advieseerd haar client tot mijn verbazing!...juridisch advies in te winnen over de verhoging van de huurprijs ivm het inwonen van haar dochter. de bewindvoerder en mijn huurster wachten dit af. Welke volgorde van stappen is voor mij als verhuurder belangrijk te doen, ofwel, hoe kan ik het beste handelen????

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De vraag is wat jij wil:
1) wil je deze huurder behouden, of,
2) wil je afscheid nemen van deze huurder.

Mijn advies zou zijn met de bewindvoerder te overleggen over een nieuwe af te spreken huur. Staat dit bedrag je aan dan kun je optie 1 overwegen. Staat dit je niet aan of hou je bijgevoelens dan kun je voor optie 2 gaan.

De huurverhoging is mogelijk of zeer waarschijnlijk niet wettelijk toegestaan als de enige reden is een extra inwoner. Wel kan dit in bepaalde gevallen, mits in de huurovereenkomst duidelijk is vastgelegd dat het huis bedoeld is voor een huishouden van x volwassenen en x kinderen. Indien daarboven zou een rechter dit eventueel kunnen toelaten, maar dan moet je als verhuurder aan kunnen tonen dat dit een onevenredige belasting voor de woning of voor de verhuurder is. In de meeste gevallen kan dat niet aannemelijk gemaakt worden. Wel kun je er mee weg komen als het een woning is die boven de huurprijsgrens is verhuurd en waarover in het contract geen bepaling is opgenomen met hoeveel de huur jaarlijks mag stijgen, in dat geval mag je jaarlijks zelf bepalen wat de huurverhoging is. De meeste huurcontracten zijn echter niet zo ingericht, maar daar kun je wellicht meer over vertellen.

Indien optie 1)
Onderhandel een nette huurprijs uit en laat vastleggen door de bewindvoerder dat gedurende het bewind deze huurprijs gehanteerd zal worden, zonder kortingen of inhoudingen. Dan ben je in ieder geval een tijdje verzekert van die inkomsten.

Indien optie 2)
Je kan tegenwoordig de huur makkelijker opzeggen. Ligt aan de ingangsdatum van het contract. Wel zijn er altijd goede redenen om een huurovereenkomst buiten die regelgeving te beëindigen en dat is bijvoorbeeld al een huurder zich niet gedraagt als een goed huurder, bijvoorbeeld door niet, te laat of te weinig te betalen.

Na 3 tot 5 keer kun je dan de rechter vragen de huur te beëindigen. Een goede dossieropbouw is van belang, dus onmiddelijk aanmanen van de niet betaalde huur.

Begeleiding middels een gespecialiseerd incassobureau zou ik aanbevelen, bijvoorbeeld IntoCash uit Rotterdam is hierin gespecialiseerd.

Als je meer wilt weten of gerichtere informatie dan heb ik wat meer gegevens nodig zodat ik specifieker in kan gaan op je (on)mogelijkheden. Stuur maar een pb, help je graag op weg.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing