1 op de 5 Nederlanders heeft last van hooikoorts. Prikkende ogen, continu niezen en een verstopte neus. Gelukkig kun je van alles doen om je allergieklachten te verlichten.
Wil jij ondanks je hooikoorts toch optimaal genieten van het voorjaar? Wij hebben de beste tips, waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht, voor je op een rij gezet.
De juiste medicijnen bij hooikoorts
Het hooikoortsseizoen is dit jaar weer erg vroeg begonnen vanwege de milde winter die we hebben gehad. Dat betekent dat je nu al last kan hebben van pollen. Nu de lente in volle gang is, zijn de klachten waarschijnlijk alleen maar erger. Wat kun je hier het beste tegen doen?
Vaak slikken we pas hooikoortsmedicijnen op het moment dat we klachten krijgen. De medicijnen zijn echter veel effectiever als je ze ruim van tevoren inneemt. Preventieve medicijnen met zogeheten cromoglicinezuur werken het best als je nog géén symptomen hebt. Heb je al klachten? Dan zijn deze alleen nog maar te verzachten.
De meeste hooikoortsklachten worden bestreden met antihistaminica. Deze blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. Zorg daarom dat je een medicijn zoekt met deze stof. Verder is het van groot belang dat je vitamines in orde zijn. Neem extra vitamine C, kurkuma en flavonoïden om je weerstand te verhogen. Deze vitamines zorgen er ook voor dat histamine zich niet opstapelt.
Voor welke pollen heb je een allergie?
Hooikoorts is een breed begrip. Het is een allergie voor pollen van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. Zoek daarom goed uit voor welke pollen je precies allergisch bent. Je huisarts kan dit via een huid- of bloedtest precies uitzoeken.
Als je eenmaal weet waar je allergisch voor bent, is het belangrijk dat je hier goed mee om gaat. Ben je allergisch voor stuifmeel? Check dan dagelijks de hoeveelheid stuifmeel in de lucht op pollenmelders. Dan weet je wanneer je het ergste kunt verwachten en kun je eventueel preventief medicijnen innemen. Allergisch voor graspollen? Ga dan niet in het gras zitten tijdens het picknicken.
1. Zorg voor de juiste voeding
Om symptomen van hooikoorts te bestrijden, is het verstandig om voedsel in te slaan dat rijk is aan antioxidanten. In avocado, hennepzaad, walnoten, wilde zalm en quinoa zit naast heel veel omega 3 ook anti-histamine. Denk ook aan typische lentegroente en -fruit zoals aardbeien, venkel, brandnetel, waterkers, bieten en artisjokken. Kruiden als kurkuma, gember, oregano, chilipoeder, cayennepeper en komijn kunnen ook helpen.
Zorg er ook voor dat je je gerechten lekker pittig maakt, door deze kruiden kun je makkelijker ademen. Drink daarnaast zoveel mogelijk muntthee. Munt koelt je lichaam van binnenuit af, waarmee het de ergste irritaties verzacht. Neem direct een nipje van (peper)muntthee zodra je de allergie voelt opkomen.
2. Een goede weerstand
Het is van groot belang dat je zo goed mogelijk voor jezelf zorgt door het creëren van een sterke weerstand. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk probiotica binnenkrijgt, deze stoffen zorgen voor gezonde darmen. Wanneer je darmen gezond zijn, verlopen eigenlijk alle processen in je lichaam een stuk beter. Daarnaast krijgt je weerstand een flinke boost. En als je een hoge weerstand hebt, slaat de hooikoorts ook minder hard toe. De kool Kimchi kan je daarbij ook helpen. Dit zit bomvol ijzer, calcium, vitamine A en C. Met kimchi voorkom je verstopping en kan je lichaam beter vechten tegen allergenen van buitenaf.
3. Een pollenvrij huis
Regelmatig stofzuigen helpt om je slaapkamer pollenvrij te houden. Op de ergste hooikoortsdagen is het slim om je ramen zoveel mogelijk gesloten te houden, zeker in je slaapkamer. Als je ramen dicht zijn, krijgen pollen geen kans naar binnen te waaien. Wil je toch wat frisse lucht in huis, open dan ramen waar geen wind op staat of zet er antipollenhorren voor. Doe dit het liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds na een regenbui. Dan is er namelijk minder stuifmeel in de lucht!
Voor zo min mogelijk stuifmeel in je slaapkamer is het aan te raden om je haar wat vaker te wassen en je haar te borstelen voordat je gaat slapen. Zo komen de pollen niet op je hoofdkussen terecht. Doe daarnaast direct je kleding in de was als je gedurende dag veel met pollen in aanraking bent gekomen.
4. Probeer niet te wrijven
Heb je jeuk aan je ogen, wrijf dan niet. Wrijven kan ontstekingen en irritaties tot gevolg hebben, omdat je de pollen overbrengt. Je kunt de irritatie verminderen door een vochtig washandje op je ogen te leggen of je ogen te spoelen met koud water. Ook het druppelen van de ogen brengt vaak verlichting. Je kunt ook een zonnebril dragen op de dagen dat je veel last hebt, zo wrijf je minder snel in je ogen. Breng ook wat crème of vaseline aan rond je neus als je naar buiten gaat. Dit beschermt je huid tegen directe prikkeling van de pollen.
5. Breng een bezoekje aan zee
Als je na alle tips nog steeds veel last hebt van hooikoorts, zoek dan de zee op. Op het platteland zit 3 tot 5 keer zoveel stuifmeel in de lucht als in de stad. Ook rond drukke autowegen zweeft er meer stuifmeel in de lucht. Aan zee en in de bergen zit er juist minder stuifmeel in de lucht. Probeer hier rekening mee te houden bij het kiezen van een vakantiebestemming of een dagje uit. Een wandeling langs het strand kan verfrissend werken. De zoute en vochtige zeelucht bevat namelijk minder pollen.