Ga naar de inhoud

Historie van 7 april


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 7 april die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat gebeurde er op 7 april?

Op 7 april 1988 vond de eerste wereldwijde ‘No Smoking Day’ plaats, een initiatief om bewustzijn te creëren over de gevaren van roken en in 1954 introduceerde de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower de Dominotheorie tijdens een persconferentie. In 1906 barstte de Vesuvius opnieuw uit en in 1984 werd het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) opgericht in Nederland.

1992 – Vliegtuigcrash Yasser Arafat

In 1992 was de Palestijnse leider Yasser Arafat betrokken bij een vliegtuigcrash in de Libische woestijn. Het toestel, een Antonov An-26, stortte neer tijdens slecht weer, waarbij 3 bemanningsleden omkwamen. Arafat overleefde het ongeluk wonderwel met lichte verwondingen, wat zijn status als overlever alleen maar versterkte. De crash zorgde tijdelijk voor onzekerheid binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), maar Arafat hervatte al snel zijn leiderschap. Dit incident droeg bij aan zijn bijna mythische imago onder zijn aanhangers.


1988 – Eerste Wereldwijde ‘No Smoking Day’


In 1988 vond de eerste wereldwijde ‘No Smoking Day’ plaats, een initiatief om bewustzijn te creëren over de gevaren van roken en om rokers aan te moedigen te stoppen. Het evenement werd georganiseerd door gezondheidsorganisaties over de hele wereld en kreeg brede steun van regeringen, scholen en gemeenschappen. De dag legde de nadruk op de schadelijke effecten van tabaksgebruik, zowel op individuele gezondheid als op de samenleving als geheel. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend moment geworden om te pleiten voor rookvrije levensstijlen en strengere tabakswetgeving. Dit markeerde een belangrijke stap in de wereldwijde strijd tegen tabaksverslaving.

Tekst gaat verder onder de video >>


1954 – Eisenhower introduceert Dominotheorie

In 1954 introduceerde de Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower de Dominotheorie tijdens een persconferentie. Hij stelde dat als één land in Zuidoost-Azië zou vallen voor het communisme, andere landen als dominostenen zouden volgen. Deze theorie vormde de basis voor de Amerikaanse betrokkenheid in de regio, waaronder de steun aan Zuid-Vietnam in de Koude Oorlog. Het idee reflecteerde de angst voor een wereldwijde uitbreiding van het communisme. Hoewel de theorie destijds invloedrijk was, is er sindsdien veel discussie over de juistheid en gevolgen ervan.

Tekst gaat verder onder de video >>


1948 – Oprichting van de Wereldgezondheidsorganisatie

In 1948 werd de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgericht als een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Het doel was om de wereldwijde gezondheid te verbeteren en ziekten te bestrijden, met een nadruk op samenwerking tussen landen. De oprichting volgde op de ervaring van internationale samenwerking tijdens epidemieën in de eerste helft van de 20e eeuw. De WHO lanceerde haar eerste grote campagne tegen malaria en heeft sindsdien een cruciale rol gespeeld in het uitroeien van ziekten zoals pokken. Het hoofdkantoor werd gevestigd in Genève, Zwitserland, en de organisatie blijft een essentiële pijler van wereldwijde volksgezondheid.


2011 – Schietpartij op een school in Rio de Janeiro

In 2011 vond de eerste schoolschietpartij in de geschiedenis van Brazilië plaats op de Tasso da Silveira-school in Rio de Janeiro. Een voormalig leerling drong de school binnen en opende het vuur op de studenten, waarbij 12 kinderen omkwamen en vele anderen gewond raakten. De dader pleegde uiteindelijk zelfmoord voordat de politie hem kon overmeesteren. Deze tragedie schokte het hele land en leidde tot een nationale discussie over veiligheid op scholen en geestelijke gezondheidszorg. Het incident benadrukte de noodzaak van preventieve maatregelen om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen.


1906 – Uitbarsting van de Vesuvius

In 1906 barstte de Vesuvius, de beruchte vulkaan die in 79 na Christus Pompeii verwoestte, opnieuw uit in een van de meest destructieve uitbarstingen in de moderne tijd. Hoewel Pompeii deze keer gespaard bleef, werden omliggende dorpen bedolven onder een dikke laag as en lava. Meer dan 100 mensen verloren hun leven, en duizenden raakten dakloos door de vernietiging. De aswolk, die tot in Noord-Afrika reikte, herinnerde de wereld aan de historische kracht van de vulkaan die ooit een Romeinse stad compleet uitwiste. Deze ramp leidde tot internationale hulpinspanningen en benadrukte het voortdurende gevaar dat de Vesuvius vormt voor de dichtbevolkte regio rond Napels.

Tekst gaat verder onder de video >>


1984 – Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren wordt opgericht

In 1984 werd het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) opgericht in Nederland. Deze organisatie, opgericht door scholieren, had als doel om de belangen van middelbare scholieren te behartigen en hun stem te laten horen in het onderwijsbeleid. Het LAKS werd al snel bekend door zijn actiegerichte aanpak, zoals protesten en het organiseren van grootschalige enquêtes over het onderwijs. De oprichting markeerde een belangrijke stap in de emancipatie van scholieren als een serieuze gesprekspartner binnen het onderwijs. Sindsdien is het LAKS een invloedrijke speler gebleven in het Nederlandse onderwijssysteem.

Tekst gaat verder onder de video >>


Er is er één jarig hoera!

7 april is onder meer de geboortedag van:

  • Russell Crowe (1964) Nieuw-Zeelands acteur (Gladiator)
  • Tygo Gernandt (1974) Nederlands acteur (Van God los)
  • Ole Kirk Christiansen (1891 – 1958) Deens ontwerper van LEGO
  • Özcan Akyol (1984) Nederlands schrijver, columnist en televisiepresentator
  • Andries Noppert (1994) Nederlands doelman
  • Joop Koopman (1930 – 2011) Nederlands presentator
  • Jackie Chan (1954) Hongkongs-Chinees acteur
  • Peter Blok (1960) Nederlands acteur (Zwartboek)
  • Francis Ford Coppola (1939) Amerikaans filmregisseur en filmproducer (The Godfather)
  • Patricia Paay (1949) Nederlands zangeres
  • Martijn van Helvert (1978) Nederlands politicus (CDA)

Feestdagen op 7 april

  • Wereldgezondheidsdag
  • Internationale Beverdag
  • Vrouwendag – Mozambique
  • Karume Dag – Tanzania
  • Herdenking Tutsi Genocide – Rwanda
  • Dag van de Vlag – Slovenië
  • Hùng Vương – Vietnam
  • Chaitra Navratri – Hindoeïsme

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.