Ga naar de inhoud

Historie van 5 april


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 5 april die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat gebeurde er op 5 april?

Op 5 april 1722 ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen Paaseiland bij Chili en in 1923 begon de Firestone Tire and Rubber Company in Ohio met de massaproductie van luchtbanden. In 1959 werd de eerste aflevering van Sport in Beeld uitgezonden op de Nederlandse televisie, in 1985 werd We Are The World wereldwijd een fenomeen en in 1753 werd het British Museum opgericht in Londen.

1722 – Ontdekking van Paaseiland

In 1722 ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen Paaseiland tijdens een expeditie naar de Stille Oceaan. Het eiland kreeg zijn naam omdat het op Paaszondag, 5 april, werd ontdekt. Roggeveen trof een geïsoleerde gemeenschap aan die enorme stenen beelden, moai genaamd, had gebouwd, waarvan de betekenis tot op de dag van vandaag een mysterie blijft. Het eiland bleek een van de meest afgelegen bewoonde plekken ter wereld te zijn, met een unieke en complexe cultuur. Helaas bracht de Europese komst ook ziektes en ontwrichting voor de lokale bevolking. Paaseiland blijft een symbool van menselijke creativiteit en de uitdagingen van duurzaamheid op geïsoleerde plekken.

Tekst gaat verder onder de video >>


1955 – Winston Churchill treedt af

In 1955 trad Winston Churchill af als premier van het Verenigd Koninkrijk, waarmee een einde kwam aan zijn tweede ambtstermijn. Hij werd opgevolgd door Anthony Eden, een van zijn vertrouwelingen. Churchill, die toen 80 jaar oud was, kampte met gezondheidsproblemen en besloot plaats te maken voor een jongere generatie leiders. Zijn aftreden markeerde het einde van een tijdperk waarin hij een sleutelrol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw daarna. Ondanks zijn vertrek bleef hij een invloedrijke figuur in de Britse politiek en een symbool van veerkracht en leiderschap. Zijn nalatenschap leeft voort als een van de meest iconische staatslieden van de 20e eeuw.

Tekst gaat verder onder de (Engelstalige) video >>


1923 – Firestone Tire and Rubber Company begint met de productie van luchtbanden

In 1923 begon de Firestone Tire and Rubber Company in Ohio met de massaproductie van luchtbanden, een innovatie die een grote invloed zou hebben op de autobranche. Deze banden, gevuld met lucht in plaats van massief rubber, zorgden voor meer comfort en betere prestaties op de weg. Firestone werkte nauw samen met autofabrikant Henry Ford, waardoor luchtbanden snel de standaard werden voor auto’s. De productie markeerde een belangrijke stap in de ontwikkeling van moderne transporttechnologie. Het succes van deze innovatie legde de basis voor Firestone’s groei als wereldleider in de bandenindustrie.


1959 – Eerste uitzending van Sport in Beeld

In 1959 werd de eerste aflevering van Sport in Beeld uitgezonden op de Nederlandse televisie, de voorloper van het huidige NOS Studio Sport. Het programma bood wekelijks verslag van sportevenementen en bracht voor het eerst uitgebreide sportjournalistiek naar de Nederlandse huiskamers. Deze eerste uitzending markeerde een mijlpaal in de geschiedenis van sportverslaggeving, waarmee sport dichter bij het publiek kwam. Door de jaren heen groeide het programma uit tot een vast onderdeel van het televisielandschap en een belangrijk platform voor het vieren van sportprestaties. Het legde de basis voor de rijke sporttraditie op de Nederlandse televisie.

Tekst gaat verder onder de video >>


1985 – We Are The World wordt overal ter wereld gedraaid

In 1985 werd We Are The World, het iconische liefdadigheidslied geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie, wereldwijd een fenomeen. Uitgevoerd door het collectief USA for Africa, bracht het nummer meer dan 60 artiesten samen, waaronder Diana Ross, Bruce Springsteen en Stevie Wonder. Het doel was fondsen te werven voor de hongersnood in Afrika, met name in Ethiopië. Het lied raakte een snaar bij miljoenen mensen en werd overal ter wereld gedraaid, van radiostations tot publieke evenementen. De opbrengst van het nummer bereikte uiteindelijk tientallen miljoenen dollars, waarmee het een krachtig symbool werd van muzikale solidariteit en wereldwijde samenwerking.

Tekst gaat verder onder de video >>


1990 – De Belgische koning Boudewijn treedt 48 uur af

In april 1990 trad de Belgische koning Boudewijn tijdelijk af, een uniek moment in de Belgische geschiedenis. De koning weigerde zijn handtekening te zetten onder de wet die abortus legaliseerde, vanwege zijn diepgewortelde katholieke overtuigingen. Om een constitutionele crisis te vermijden, werd een bijzondere constructie bedacht: Boudewijn werd gedurende 48 uur “ongeschikt” verklaard om te regeren. In die tijd nam de Belgische regering de wet aan, waarna Boudewijn zijn koninklijke bevoegdheden weer terugkreeg. Dit voorval illustreert de delicate balans tussen persoonlijke overtuigingen en constitutionele verplichtingen in een monarchie.


1753 – Oprichting van het British Museum

In 1753 werd het British Museum opgericht in Londen, waarmee het een van de eerste openbare nationale musea ter wereld werd. Het museum kwam voort uit de schenking van de collectie van Sir Hans Sloane, die onder meer boeken, manuscripten, planten, fossielen en kunstvoorwerpen bevatte. Met de goedkeuring van de Britse regering werd een speciale wet aangenomen om het museum te stichten. Het British Museum opende in 1759 zijn deuren voor het publiek, met als doel kennis en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Tegenwoordig herbergt het een van de grootste en meest diverse collecties ter wereld, met miljoenen objecten uit alle delen van de geschiedenis.


Er is er één jarig hoera!

5 april is onder meer de geboortedag van:

  • Willy Derby (1886 – 1944) Nederlands zanger
  • Flemming (1996) Nederlands singer-songwriter
  • Wim Kerkhof (1953) Nederlands zanger en musicus van The Amazing Stroopwafels
  • Reinier van den Berg (1962) Nederlands meteoroloog (RTL Weer)
  • Hans Mondt (1941 – 1995) Nederlands radiomaker en dj
  • Bart Bosch (1963) Nederlands stemacteur, presentator en zanger (Disney’s Aladdin)
  • Tim en Tom Coronel (1972) Nederlands autocoureurs

Feestdagen op 5 april

  • Kom in de Kas – Nederland
  • Boomplantdag – Zuid-Korea
  • Babu Jagjivan Ram Jayanti – India
  • Chaitra Navratri – Hindoeïsme

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.