Ga naar de inhoud

Historie van Vandaag 30 december


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 30 december die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat is er gebeurd op 30 december?

Op 30 december 1924 leverde Edwin Hubble het baanbrekende bewijs dat het universum veel groter is dan gedacht en in 1930 slaagde luitenant-kolonel Albert William Stevens van het Amerikaanse leger erin om een historische foto te maken vanuit een heteluchtballon. In 1972 beëindigden de Verenigde Staten officieel de zware bombardementen op Noord-Vietnam en 1978 kwam Frits Schuitema vrij na meer dan een maand gegijzeld te zijn geweest.

1924 – Bewijs voor andere sterrenstelsels

In 1924 leverde Edwin Hubble het baanbrekende bewijs dat het universum veel groter is dan gedacht. Hij ontdekte dat de Andromedanevel geen gaswolk in onze Melkweg was, zoals lang werd aangenomen, maar een apart sterrenstelsel op miljoenen lichtjaren afstand. Hubble gebruikte de Cepheïden, speciale variabele sterren, om de afstand nauwkeurig te meten. Deze ontdekking maakte een einde aan het idee dat de Melkweg het enige sterrenstelsel was en veranderde ons begrip van de kosmos voorgoed. Het universum bleek vol te zitten met miljarden sterrenstelsels, elk een eigen eiland van sterren, gas en stof.

Tekst gaat verder onder de video >>


1930 – De eerste blik op de kromming van de Aarde vanuit de hemel

In 1930 slaagde luitenant-kolonel Albert William Stevens van het Amerikaanse leger erin om een historische foto te maken vanuit een heteluchtballon. Vanuit een duizelingwekkende hoogte legde hij voor het eerst de kromming van de aarde vast, een visueel bewijs van de ronde vorm van onze planeet. Deze prestatie was een mijlpaal in de luchtvaart- en wetenschapsgeschiedenis, mogelijk gemaakt door de voortdurende vernieuwingen in ballonvaarttechnologie. Stevens’ foto gaf niet alleen wetenschappers nieuwe inzichten, maar inspireerde ook een breed publiek door de indrukwekkende schoonheid van de aarde.


2006 – Executie van Saddam Hoessein

Op 30 december 2006 werd Saddam Hoessein, de voormalige dictator van Irak, geëxecuteerd door ophanging. Na zijn gevangenneming in 2003 en een langdurig proces, werd hij schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid, waaronder het bloedbad in Dujail. Zijn executie markeerde het einde van een regime dat decennialang met geweld en onderdrukking had geregeerd. De gebeurtenis werd wereldwijd gevolgd en bracht gemengde reacties teweeg, variërend van opluchting tot kritiek op het verloop van de rechtsgang.

Tekst gaat verder onder de video >>


1972 – De Verenigde Staten stoppen de bombardementen op Noord-Vietnam

In december 1972 beëindigden de Verenigde Staten officieel de zware bombardementen op Noord-Vietnam, een campagne die bekend stond als “Operation Linebacker II”. Deze operatie, vaak de “Kerstbombardementen” genoemd, was bedoeld om de Noord-Vietnamese leiders aan te sporen vredesonderhandelingen te hervatten. Hoewel de bombardementen aanzienlijke schade aanrichtten en internationale verontwaardiging opriepen, speelden ze ook een rol in het versnellen van het vredesproces. Binnen een maand werd in Parijs een vredesakkoord ondertekend, waarmee een einde kwam aan de Amerikaanse betrokkenheid in de Vietnamoorlog.


2006 – De Senopati Nusantara zinkt in Indonesië

Op 30 december 2006 zonk de veerboot Senopati Nusantara in de Javazee, nabij Indonesië, na te zijn getroffen door zwaar weer. Aan boord waren meer dan 600 passagiers en bemanningsleden, van wie velen verdronken of vermist raakten. De ramp werd veroorzaakt door een combinatie van technische problemen en de krachtige storm die het schip fataal werd. Slechts een deel van de passagiers kon worden gered door zoek- en reddingsoperaties die dagenlang doorgingen. Deze tragische gebeurtenis legde de kwetsbaarheid van de veerbootinfrastructuur in Indonesië bloot en bracht discussie op gang over de veiligheid van de scheepvaart in de regio.


1978 – Philips-directeur Schuitema vrijgelaten

Op 30 december 1978 kwam Frits Schuitema, een directeur van Philips, vrij na meer dan een maand gegijzeld te zijn geweest. Hij werd op 24 november 1978 samen met anderen gegijzeld door Zuid-Molukse activisten in het provinciehuis van Assen. De gijzeling, bedoeld om aandacht te vragen voor de Molukse onafhankelijkheidsstrijd, duurde 36 dagen en eindigde uiteindelijk zonder bloedvergieten. Schuitema’s vrijlating was het resultaat van intensieve onderhandelingen en betekende het einde van een van de langste gijzelingen in de Nederlandse geschiedenis. Het incident benadrukte de spanningen tussen de Molukse gemeenschap en de Nederlandse overheid en bleef een blijvend onderwerp van discussie.


1993 – Israël en het Vaticaan erkennen elkaar

1993 Israël en het Vaticaan erkennen elkaar

Op 30 december 1993 erkenden Israël en het Vaticaan elkaar officieel, een belangrijke mijlpaal in de diplomatieke en religieuze geschiedenis. Dit akkoord markeerde het einde van decennia van gespannen relaties en opende de weg voor de uitwisseling van diplomatieke vertegenwoordigers. De overeenkomst weerspiegelde een gedeeld streven naar vreedzame coëxistentie en respect tussen joden en katholieken. Het was een belangrijk moment in het normaliseren van relaties tussen het Heilige Land en de Heilige Stoel. Dit akkoord legde de basis voor verdere dialoog en samenwerking op religieus en politiek gebied.


2006 – Afscheid van Sonja Barend

In december 2006 nam Sonja Barend, een van de meest invloedrijke televisiepresentatoren in Nederland, afscheid van het publiek. Na een indrukwekkende carrière van meer dan vier decennia stond haar laatste uitzending in het teken van terugblikken op haar baanbrekende talkshows en scherpe interviews. Sonja stond bekend om haar persoonlijke en vaak kritische stijl, die televisie in Nederland voorgoed veranderde. Haar laatste uitzending werd een emotioneel moment, waarin collega’s en gasten haar bijdrage aan de media prezen. Hoewel ze van het scherm verdween, blijft haar invloed voelbaar in de Nederlandse televisiewereld.

Tekst gaat verder onder de video >>


Er is er één jarig hoera!

Geboren op 30 december

30 december is onder meer de geboortedag van:

  • Jan Gunnink (1894 – 1954) Nederlands verzetsstrijder
  • Bob Bouma (1929 – 2009) Nederlands televisiepresentator
  • Monica Maas (1953) Nederlands illustratrice en kinderboekenschrijfster
  • Ger Otte (1962) Nederlands musicus, zanger en acteur
  • Frans Bauer (1973) Nederlands zanger
  • Nico Broekhuysen (1876 – 1958) Nederlands onderwijzer, uitvinder van het korfbal
  • Jutta Leerdam (1998) Nederlands langebaanschaatsster
  • Noa Vahle (1999) Nederlands (sport)presentatrice

Feestdagen op 30 december

Feestdagen op 30 december
  • Tamu Losar (Gurung Nieuwjaar) – Nepal
  • Dag van Rizal (Araw ni Rizal) – Filipijnen
  • Chanoeka – Jodendom
  • Kwanzaa – Verenigde Staten

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.