Ga naar de inhoud

Historie van Vandaag 3 januari


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 3 januari die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat is er gebeurd op 3 januari?

Op 3 januari 1919 slaagde Ernest Rutherford erin om voor het eerst een atoom te splitsen en in 1957 werd een grote stap gezet in de horlogewereld met de introductie van het elektronische horloge. In 1977 werd Apple Inc. officieel geregistreerd als bedrijfsvorm, in 1994 werd de eerste aflevering van de Nederlandse soap Onderweg naar Morgen uitgezonden en in 1990 gaf Manuel Noriega, de voormalige dictator van Panama, zich over aan de Amerikaanse autoriteiten.

1919 – Ernest Rutherford slaagt erin een atoom te splitsen

In 1919 slaagde Ernest Rutherford erin om voor het eerst een atoom te splitsen, een mijlpaal in de wetenschap. Hij bombardeerde stikstofatomen met alfadeeltjes, wat leidde tot de productie van zuurstof en een waterstofkern, oftewel een proton. Dit experiment bewees niet alleen de kernstructuur van atomen, maar toonde ook aan dat het mogelijk was om atoomkernen te veranderen. Rutherford’s ontdekking legde de basis voor kernfysica en inspireerde verder onderzoek naar kernenergie. Zijn werk wordt vaak beschouwd als het begin van het atoomtijdperk. Het opende zowel wetenschappelijke als ethische discussies over de kracht van kerntechnologie.

Tekst gaat verder onder de video >>


1957 – Introductie van het elektronische horloge

In 1957 werd een grote stap gezet in de horlogewereld met de introductie van het elektronische horloge. Het Amerikaanse bedrijf Hamilton Watch Company bracht de eerste batterij-aangedreven polshorloge, de Hamilton Electric, op de markt. In plaats van een opwindmechanisme maakte dit horloge gebruik van een batterij om de wijzers te bewegen. Dit markeerde het begin van een nieuw tijdperk in horlogetechnologie, met meer precisie en minder onderhoud. Het elektronische horloge was een voorloper van de kwartsrevolutie die een decennium later zou volgen. Deze innovatie veranderde hoe mensen over horloges dachten en gebruikte technologie om functionaliteit en stijl te combineren.


1976 – Zware storm in Nederland

Op 3 januari 1976 werd Nederland getroffen door een van de zwaarste stormen van de 20e eeuw. Met windsnelheden tot 150 km/u en uitzonderlijk hoge waterstanden richtte de storm enorme schade aan, vooral langs de kust en in laaggelegen gebieden. Bomen werden ontworteld, daken weggeblazen en dijken zwaar belast door het stormachtige water. Op zee verdronken meerdere vissers en schepen raakten zwaar beschadigd. De storm veroorzaakte een herinnering aan de kwetsbaarheid van Nederland voor extreem weer en benadrukte de noodzaak van verbeterde waterbeheer- en veiligheidsmaatregelen. Het was een dag die lang in het geheugen van veel Nederlanders bleef.

Tekst gaat verder onder de video >>


1977 – Apple Inc. wordt een officieel geregistreerde bedrijfsvorm

In 1977 werd Apple Inc. officieel geregistreerd als bedrijfsvorm, een cruciale stap in de geschiedenis van het technologiebedrijf. Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne richtten Apple in 1976 op, maar met de introductie van de Apple II werd het bedrijf in april 1977 officieel. De Apple II, een van de eerste personal computers met een gebruiksvriendelijke interface, betekende een doorbraak in de technologie-industrie. De oprichting als geregistreerd bedrijf stelde Apple in staat om investeerders aan te trekken en uit te groeien tot een pionier in de computerwereld. Dit moment markeerde het begin van wat later een wereldwijd technologiegigant zou worden.

Tekst gaat verder onder de (Engelstalige) video (Nederlandse ondertiteling beschikbaar) >>


1994 – De eerste uitzending van de soap Onderweg naar Morgen

In 1994 werd de eerste aflevering van de Nederlandse soap Onderweg naar Morgen (ONM) uitgezonden. Deze serie, die op 3 januari zijn debuut maakte, richtte zich op het leven, de liefdes en de problemen van verschillende families en jongeren. Het was een van de eerste soaps in Nederland die zich specifiek op jongvolwassenen richtte en maatschappelijke thema’s durfde aan te snijden. De show werd al snel populair en kende een trouwe schare fans. Met zijn langdurige looptijd heeft Onderweg naar Morgen een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse televisiegeschiedenis. Het bood daarnaast een springplank voor jonge acteurs naar grotere carrières.

Tekst gaat verder onder de video >>


1990 – Overgave van Manuel Noriega

In 1990 gaf Manuel Noriega, de voormalige dictator van Panama, zich over aan de Amerikaanse autoriteiten. Dit gebeurde op 3 januari, nadat hij zich dagenlang had verscholen in de ambassade van het Vaticaan in Panama-Stad. De overgave volgde op een Amerikaanse militaire invasie, Operatie Just Cause, die gericht was op het verwijderen van Noriega vanwege zijn betrokkenheid bij drugshandel en corruptie. Na zijn overgave werd Noriega overgebracht naar de Verenigde Staten, waar hij later werd veroordeeld voor drugshandel, witwassen en afpersing. Dit markeerde het einde van zijn autoritaire regime en het begin van een nieuwe fase voor Panama. Zijn overgave was een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Latijns-Amerika en de relatie met de VS.


1638 – De Schouwburg van Van Campen wordt geopend

In 1638 werd de Schouwburg van Van Campen in Amsterdam geopend, de eerste officiële theaterzaal in Nederland. Het ontwerp was van architect Jacob van Campen, die een stijlvol gebouw creëerde geïnspireerd door de klassieke oudheid. De eerste voorstelling was Gijsbrecht van Aemstel, een toneelstuk van Joost van den Vondel, dat speciaal voor de opening was geschreven. Het theater speelde een belangrijke rol in de Nederlandse Gouden Eeuw, waar toneelstukken, muziek en andere podiumkunsten werden opgevoerd. De Schouwburg markeerde het begin van een bloeiperiode voor het Nederlandse theater en werd een cultureel centrum in Amsterdam.


Er is er één jarig hoera!

Geboren op 3 januari

3 januari is onder meer de geboortedag van:

  • Dennis (Denise van Donselaar) (1984) Nederlands zangeres
  • Max Westerman (1958) Nederlands (televisie)journalist
  • Jop Nieuwenhuizen (1977) Nederlands zanger
  • Elsje de Wijn (1944) Nederlands actrice
  • Bobbi Eden (1980) Nederlands columniste en pornoactrice
  • Jan Kijne (1895 – 1941) Nederlands verzetsstrijder
  • Albert Mol (1917 – 2004) Nederlands acteur

Feestdagen op 3 januari

Feestdagen op 3 januari
  • Dag van het Ministerie van Religieuze Zaken – Indonesië
  • Dag van de Revolutie – Burkina Faso

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.