In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 29 maart die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?
Wat is er gebeurd op 29 maart?
Op 29 maart 1814 werd de eerste Nederlandse Grondwet vastgesteld en in 1969 won Lenny Kuhr het Eurovisie Songfestival met haar lied “De Troubadour”. In 1989 vond een schokkend incident plaats in het Dordrechts Museum, in 2010 vonden 2 zelfmoordaanslagen plaats in de metro van Moskou en in 1912 kwam ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott om het leven tijdens een expeditie naar Antarctica.
1814 – De Nederlandse Grondwet

In 1814 werd de eerste Nederlandse Grondwet vastgesteld, een mijlpaal in de politieke geschiedenis van het land. Deze grondwet legde de basis voor het Koninkrijk der Nederlanden en stelde een constitutionele monarchie in. Willem I werd uitgeroepen tot koning, met beperkte macht onder toezicht van een parlement. Het document garandeerde fundamentele rechten zoals vrijheid van religie en eigendom. Hoewel het nog verre van democratisch was, vormde het een belangrijke stap richting modern bestuur. In de loop der tijd is de Grondwet herhaaldelijk aangepast om beter aan te sluiten bij de veranderende samenleving.
Tekst gaat verder onder de video’s >>
1965 – Kroonprinses Beatrix vermomd met majoor Bosshardt door Amsterdam

In 1965 trok kroonprinses Beatrix, vermomd in eenvoudige kleding, samen met majoor Bosshardt van het Leger des Heils door de binnenstad van Amsterdam. De prinses wilde op deze manier zelf ervaren hoe het leven was voor mensen in kwetsbare omstandigheden. Onder begeleiding van de bekende majoor bezocht ze opvanghuizen en sprak ze met daklozen en andere hulpbehoevenden. Deze actie toonde niet alleen Beatrix’ betrokkenheid, maar zette ook het werk van het Leger des Heils in de schijnwerpers. Het ongebruikelijke bezoek werd door velen gewaardeerd als een teken van oprechte interesse en medemenselijkheid. Dit bijzondere moment benadrukte het belang van aandacht voor maatschappelijke problemen.
1969 – Lenny Kuhr wint het Eurovisie Songfestival

In 1969 won Lenny Kuhr het Eurovisie Songfestival met haar lied “De Troubadour”. Het ingetogen en poëtische nummer, gezongen in het Nederlands, wist de harten van het publiek en de jury te veroveren. Het festival vond plaats in Madrid en kende een unieke uitslag, waarbij Nederland de eerste plaats deelde met 3 andere landen. Lenny Kuhr zette Nederland hiermee opnieuw op de muzikale kaart. Haar optreden, met slechts een gitaar als begeleiding, blijft een iconisch moment in de geschiedenis van het Songfestival.
Tekst gaat verder onder de video >>
1989 – Een man vernielt in het Dordrechts Museum 10 schilderijen

In 1989 vond een schokkend incident plaats in het Dordrechts Museum, waar een man uit woede 10 waardevolle schilderijen beschadigde. De vernielingen werden aangericht met een mes, waardoor kunstwerken onherstelbare schade opliepen. Het motief van de dader was onduidelijk, maar het incident zorgde voor opschudding in de kunstwereld en de lokale gemeenschap. Restaurateurs werkten hard om de schade zoveel mogelijk te herstellen, maar sommige werken bleven blijvend aangetast. Dit voorval bracht de kwetsbaarheid van kunst in musea onder de aandacht en leidde tot verscherpte beveiligingsmaatregelen. Het incident wordt nog steeds herinnerd als een donkere dag in de Nederlandse kunstgeschiedenis.
2010 – Zelfmoordaanslagen in de metro van Moskou

Op 29 maart 2010 vonden 2 zelfmoordaanslagen plaats in de metro van Moskou, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen en velen gewond raakten. De aanslagen vonden kort na elkaar plaats tijdens de ochtendspits, gericht op drukke stations om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Ze werden opgeëist door een extremistische groepering uit de Noord-Kaukasus, die wraak claimde voor militaire acties in de regio. De gebeurtenis veroorzaakte enorme paniek en rouw in Rusland, terwijl de beveiligingsmaatregelen in het openbaar vervoer aanzienlijk werden aangescherpt. De aanslagen lieten de kwetsbaarheid van stedelijke infrastructuur zien en brachten een diepgaande impact op de Russische samenleving en haar veiligheidsbeleid.
1912 – Robert Falcon Scott komt met 4 metgezellen om: sneeuwstorm op Antarctica

In 1912 kwam ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott om het leven, samen met 4 van zijn metgezellen, tijdens een expeditie naar Antarctica. Na de Zuidpool te hebben bereikt, ontdekten ze dat de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen hen was voorgegaan. De terugtocht werd een race tegen tijd en natuur, waarbij extreme kou, voedselgebrek en een vliegende sneeuwstorm hen fataal werden. Scott’s laatste dagboeknotities getuigen van moed en wanhoop in het aangezicht van de dood. Hun lichamen en dagboeken werden later gevonden, waarmee een tragisch maar heroïsch verhaal over vastberadenheid en opoffering werd onthuld. De expeditie blijft een symbool van menselijke doorzettingsvermogen en de gevaren van ontdekkingsreizen.
1975 – Eddy Merckx wint de Amstel Gold Race

Op 29 maart 1975 bewees Eddy Merckx opnieuw zijn bijnaam “De Kannibaal” waardig door de Amstel Gold Race te winnen. De Belgische wielrenner domineerde de zware Limburgse heuvels met zijn kenmerkende kracht en tactisch inzicht. Het was zijn tweede overwinning in deze prestigieuze wedstrijd, na zijn eerdere zege in 1973. Merckx reed weg van zijn concurrenten in de slotfase en kwam solo over de finish. Deze overwinning versterkte zijn status als een van de grootste wielrenners aller tijden. Zijn prestatie in 1975 blijft een hoogtepunt in de geschiedenis van de Amstel Gold Race.
Tekst gaat verder onder de video >>
Er is er één jarig hoera!

29 maart is o.a. de geboortedag van:
- Bob Weighton (1908 – 2020) Brits supereeuweling; oudste man ter wereld
- Willy van Hemert (1912 – 1993) Nederlands regisseur
- Waldemar Torenstra (1974) Nederlands acteur
- Jenning Huizenga (1984) Nederlands wielrenner
- Floor van Liemt (1997 – 2021) Nederlands schrijfster en columniste
- Martin Schwab (1962) Nederlands acteur en regisseur (Baantjer)
- Frits Wester (1962) Nederlands televisiejournalist (RTL Nieuws)
- Jeroen Dijsselbloem (1966) Nederlands politicus
Feestdagen op 29 maart

- Zonsverduistering
- Nyepi (Dag van de Stilte) – Indonesië
- Earth Hour
- Piano Day
- Ghode Jatra – Nepal
- Vietnam War Veterans Day – Verenigde Staten
- Boganda Day – Centraal-Afrika
- Dag van de Jeugd – Taiwan
- Herdenkingsdag – Madagaskar
- Ramadan – Islam
Contact met de redactie
Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.
Illustraties: Artist impressions door DALL-e.