Ga naar de inhoud

Historie van 28 april


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 28 april die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat gebeurde er op 28 april?

Op 28 april 1967 opende Koningin Juliana officieel de vernieuwde luchthaven Schiphol en in 1992 betrok de Tweede Kamer haar nieuwe gebouw aan het Binnenhof in Den Haag. In 2001 werd de Amerikaan Dennis Tito de eerste commerciële ruimtetoerist en in 1877 is de Willemsspoorbrug in Rotterdam officieel in gebruik genomen, een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse spoorweggeschiedenis.

1967 – Koningin Juliana opent de vernieuwde luchthaven Schiphol

In 1967 opende Koningin Juliana officieel de vernieuwde luchthaven Schiphol, een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse luchtvaart. Met moderne faciliteiten en een innovatieve terminal werd Schiphol voorbereid op de groeiende internationale luchtvaart. De uitbreiding symboliseerde Nederland’s ambitie om een toonaangevende rol te spelen in de wereldwijde handel en toerisme. De opening trok veel publiek en markeerde het begin van Schiphol als een van de belangrijkste luchthavens van Europa. Deze vernieuwing legde de basis voor de verdere groei en ontwikkeling van de luchthaven in de daaropvolgende decennia.

Tekst gaat verder onder de video >>


1992 – De Tweede Kamer krijgt een nieuw gebouw

In 1992 betrok de Tweede Kamer haar nieuwe gebouw aan het Binnenhof in Den Haag. Het moderne ontwerp combineerde historische elementen met eigentijdse architectuur, wat zorgde voor een functionele en representatieve werkplek voor de Nederlandse volksvertegenwoordiging. De verhuizing markeerde een belangrijk moment in de politieke geschiedenis, waarbij meer ruimte en betere faciliteiten werden gecreëerd voor parlementaire werkzaamheden. Het nieuwe gebouw bood tevens betere toegankelijkheid voor bezoekers en de pers, waardoor de transparantie van het politieke proces werd versterkt. Deze vernieuwing onderstreepte de voortdurende ontwikkeling van de Nederlandse democratie.

Tekst gaat verder onder de video >>


1945 – Executie Mussolini

Op 28 april 1945 werd de Italiaanse dictator Benito Mussolini geëxecuteerd door Italiaanse partizanen. Hij probeerde samen met zijn minnares Clara Petacci en enkele aanhangers te vluchten naar Zwitserland, maar werd bij het dorp Dongo aan het Comomeer gevangen genomen. De executie vond plaats in het dorp Giulino di Mezzegra. Een dag later werden de lichamen van Mussolini, Petacci en andere fascistische leiders opgehangen op het Piazzale Loreto in Milaan, als een symbolische vergelding voor de slachtoffers van het fascistische regime. Deze gebeurtenis markeerde het definitieve einde van Mussolini’s bewind en het fascisme in Italië.

Tekst gaat verder onder de video >>


2001 – Dennis Tito is de eerste ruimtetoerist

In 2001 werd de Amerikaan Dennis Tito de eerste commerciële ruimtetoerist. Op 28 april van dat jaar werd hij gelanceerd aan boord van de Russische Sojoez TM-32 naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Tito verbleef acht dagen in de ruimte en betaalde naar schatting 20 miljoen dollar voor deze unieke ervaring. Zijn reis markeerde een belangrijk moment in de ruimtevaartgeschiedenis, omdat het de deur opende voor commerciële ruimtevluchten. Tito’s missie inspireerde toekomstige ontwikkelingen in de commerciële ruimtevaartsector.

Tekst gaat verder onder de video >>


1947 – Thor Heyerdahl vertrekt in 1947 op de Kon-Tiki

In 1947 begon de Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl aan een gedurfde expeditie om zijn theorie over prehistorische zeereizen te bewijzen. Hij vertrok vanuit Peru aan boord van de Kon-Tiki, een balsahouten vlot gebouwd met traditionele technieken, om aan te tonen dat oude beschavingen Zuid-Amerikaans Polynesië hadden kunnen bereiken. De reis voerde hem en zijn bemanning van zes man over de Stille Oceaan, een tocht van ruim 8.000 kilometer. Na 101 dagen op zee bereikte de Kon-Tiki de Polynesische Raroia-atol, waarmee Heyerdahl zijn theorie gedeeltelijk ondersteunde. De expeditie kreeg wereldwijde aandacht en inspireerde velen met zijn combinatie van wetenschap en avontuur.


1877 – Ingebruikname van de Willemsspoorbrug 

In 1877 is de Willemsspoorbrug in Rotterdam officieel in gebruik genomen, een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse spoorweggeschiedenis. De brug verbond het noordelijke en zuidelijke deel van de stad en speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van het spoornetwerk richting Zuid-Nederland. De stalen boogbrug was destijds een technisch hoogstandje en een toonbeeld van industriële vooruitgang. Dankzij de Willemsspoorbrug konden goederen en passagiers efficiënter worden vervoerd, wat de economische groei van Rotterdam stimuleerde. De brug bleef lange tijd een belangrijk knooppunt tot hij uiteindelijk is vervangen door modernere infrastructuur.


Er is er één jarig hoera!

28 april is onder meer de geboortedag van:

  • Arjan Postma (1968) Nederlands boswachter en televisiepersoonlijkheid
  • Jean-Paul van Gastel (1972) Nederlands voetballer
  • Jeltje de Bosch Kemper (1836 – 1916) Nederlands feministe
  • Corry Vonk (1901 – 1988) Nederlands actrice en kleinkunstenares
  • Jurre Geluk (1992) Nederlands programmamaker en presentator (Spuiten en Slikken)
  • FeestDJRuud (1986) Nederlands dj (Gas op die lollie)
  • Ad Visser (1947) Nederlands muzikant en presentator
  • Ferry de Groot (1948) Nederlands radiomaker (Dik Voormekaar Show)

Feestdagen op 28 april

  • Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk
  • Workers’ Memorial Day – Gibraltar
  • Negende dag van Riḍván – Bahá’í-geloof
  • Saint Pierre Chanel – Wallis en Futuna
  • Dag van de Helden – Barbados
  • Dag van de Overwinning – Afghanistan

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.