Ga naar de inhoud

Historie van Vandaag 24 oktober


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 24 oktober die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat is er gebeurd op 24 oktober?

Op 24 oktober 1929 was het Zwarte Donderdag. Deze dag betekende de start van de Grote Depressie in Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Op dezelfde dag in 79 barstte de vulkaan Vesuvius uit die de stad Pompeii in as legde en op dezelfde dag in 1973 eindigde de Jom Kipoeroorlog.

1929 – Zwarte Donderdag

Zwarte Donderdag, ook wel bekend als 24 oktober 1929, markeerde het begin van de beurscrash die leidde tot de Grote Depressie. Op deze dag stortten de aandelenkoersen op de New York Stock Exchange in, na een periode van speculatie en overwaardering van aandelen. Miljoenen investeerders verloren in één klap hun vermogen, en paniek verspreidde zich snel over de financiële markten wereldwijd. De crash leidde tot faillissementen van bedrijven, massale werkloosheid en een diepe economische crisis die de wereld jarenlang in zijn greep hield. Zwarte Donderdag wordt beschouwd als een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in de economische geschiedenis.


1945 – Oprichting van de Verenigde Naties

1945 - Oprichting van de Verenigde Naties

In 1945 werd de Verenigde Naties (VN) opgericht, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, om toekomstige conflicten te voorkomen en de internationale samenwerking te bevorderen. De organisatie werd formeel opgericht op 24 oktober 1945, na de ondertekening van het Handvest van de Verenigde Naties door 51 landen. Het doel van de VN was om vrede en veiligheid te waarborgen, mensenrechten te bevorderen en humanitaire hulp te coördineren. De oprichting markeerde een belangrijke stap in de wereldpolitiek, aangezien landen besloten samen te werken om wereldwijde problemen aan te pakken. Sindsdien speelt de VN een cruciale rol in conflictoplossing en ontwikkeling.


79 – Uitbarsting van de Vesuvius

In het jaar 79 na Christus vond een van de meest beruchte vulkaanuitbarstingen in de geschiedenis plaats, toen de Vesuvius uitbarstte en de Romeinse steden Pompeii, Herculaneum en Stabiae bedolf onder een dikke laag as en puin. De uitbarsting duurde twee dagen en kwam zonder veel waarschuwing, waardoor duizenden inwoners werden verrast en omkwamen. Pompeii werd volledig begraven onder een aslaag van meer dan zes meter, waardoor de stad eeuwenlang verborgen bleef. Pas in de 18e eeuw werd de stad herontdekt, met goed bewaarde gebouwen, straten en zelfs menselijke lichamen in hun laatste momenten. De uitbarsting van de Vesuvius biedt een unieke blik op het dagelijks leven in het oude Rome en is een krachtige herinnering aan de vernietigende kracht van de natuur.

Tekst gaat verder onder de video >>


1857 – Oprichting van Sheffield FC, oudste voetbalclub ter wereld

In 1857 is Sheffield FC opgericht, een mijlpaal in de geschiedenis van het voetbal, aangezien de club door de FIFA is erkend als de oudste voetbalclub ter wereld. De oprichting van de club door Nathaniel Creswick en William Prest legde de basis voor de moderne spelregels en de ontwikkeling van voetbal als georganiseerde sport. In de beginjaren speelde de club vooral tegen zichzelf, met interne wedstrijden, omdat er nog geen andere teams bestonden. Sheffield FC speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van voetbal en droeg bij aan de standaardisering van regels, zoals hoekschoppen en vrij trappen. De club is nog steeds gezien als een symbool van voetbaltraditie en erfgoed.


2007 – Jeroen Brouwers weigert prijs

In 2007 weigerde de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, een onderscheiding voor zijn gehele oeuvre. Hij vond het prijzengeld van €16.000 te laag voor de waarde van zijn werk en noemde het “een belediging voor de schrijver van zijn kaliber.” Brouwers bekritiseerde ook de geringe waardering voor literatuur en cultuur in Nederland en België. Zijn weigering veroorzaakte veel discussie in de literaire wereld over de erkenning en beloning van schrijvers. Ondanks de controverse blijft Brouwers een van de meest gevierde auteurs van het Nederlandse taalgebied.


1973 – Einde van de Jom Kipoeroorlog

1973 - Einde van de Jom Kipoeroorlog

De Jom Kipoeroorlog eindigde op 25 oktober 1973, na enkele weken van intense gevechten tussen Israël en een coalitie van Arabische landen, geleid door Egypte en Syrië. De oorlog begon op 6 oktober, tijdens de Joodse feestdag Jom Kipoer, met verrassingsaanvallen op Israëlische posities in de Sinaï en de Golanhoogten. Ondanks aanvankelijke successen van de Arabische troepen wist Israël uiteindelijk terrein terug te winnen, mede door een luchtbrug van de Verenigde Staten. Het conflict leidde tot grote verliezen aan beide kanten en veranderde de geopolitieke verhoudingen in het Midden-Oosten. Hoewel de oorlog officieel eindigde met een wapenstilstand, bleven de spanningen in de regio hoog.

Tekst gaat verder onder de video >>


1970 – Salvador Allende gekozen tot president van Chili

In 1970 is Salvador Allende verkozen tot president van Chili, als de eerste marxistische leider die via democratische verkiezingen aan de macht kwam in Latijns-Amerika. Allende’s overwinning markeerde een keerpunt in de Chileense politiek, waarbij hij een programma van socialistische hervormingen doorvoerde, gericht op landhervorming, nationalisatie van industrieën en het verbeteren van de levensomstandigheden van de arbeidersklasse. Zijn beleid kreeg echter te maken met sterke interne en externe oppositie, waaronder van de Verenigde Staten, die vreesden voor de verspreiding van het communisme in de regio. Allende’s presidentschap is gekenmerkt door economische moeilijkheden en politieke spanningen, wat uiteindelijk leidde tot een militaire staatsgreep in 1973, waarbij hij om het leven kwam.


1956 – Sovjet-Unie valt Hongarije binnen

In november 1956 viel de Sovjet-Unie Hongarije binnen om een opstand tegen het communistische regime neer te slaan. De Hongaarse Opstand begon in oktober van dat jaar, toen burgers en studenten in Boedapest in opstand kwamen tegen de Sovjetdominantie en hervormingen eisten. Aanvankelijk leek het erop dat de opstand succesvol zou zijn, maar na enkele dagen besloot de Sovjetleiding hard in te grijpen. Met tanks en tienduizenden soldaten is de opstand bloedig onderdrukt, waarbij duizenden Hongaren omkwamen en velen moesten vluchten. De invasie bevestigde de ijzeren greep van de Sovjet-Unie op Oost-Europa en was een symbool van de Koude Oorlog.


Er is er één jarig hoera!

Geboren op 24 oktober

24 oktober is onder meer de geboortedag van:

  • Antoni van Leeuwenhoek (1632 – 1723) Nederlands wetenschapper
  • F. Murray Abraham (1939) Amerikaans acteur
  • Maarten van Rossem (1939) Nederlands historicus
  • Tila Tequila (1981) Amerikaans zangeres, televisiepresentatrice en fotomodel
  • Freek Bartels (1986) Nederlands zanger en acteur
  • Felix Kjellberg (1989) Zweeds YouTube-commentator
  • Catherine Keyl (1946) Nederlands televisiepresentatrice
  • Mathilde Santing (1958) Nederlands zangeres

Feestdagen op 24 oktober

Feestdagen op 24 oktober
  • Onafhankelijkheidsdag – Zambia
  • Dag van de Verenigde Naties
  • Wereld Polio Dag
  • Wereldinformatiedag over ontwikkelingsvraagstukken
  • Wereld Gibbondag
  • Boerenkooldag – Nederland
  • Sjemini Atseret (Slotfeest) – Jodendom

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.