Ga naar de inhoud

Historie van Vandaag 2 november


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 2 november die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat is er gebeurd op 2 november?

Op 2 november 1947 maakte de Spruce Goose, het grootste watervliegtuig ooit gebouwd, zijn enige vlucht. In 1959 bekende Charles van Doren valsspelen in de Amerikaanse quizshow “Twenty-One”. Op dezelfde datum in 2004 werd de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh vermoord, en daarnaast vonden op deze dag de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 plaats, evenals historische gebeurtenissen zoals de Balfour-declaratie in 1917.

1947 – De Spruce Goose vliegt

Op 2 november 1947 vond de eerste en enige vlucht van de “Spruce Goose” plaats, een gigantisch houten watervliegtuig ontworpen door Howard Hughes. Het toestel, officieel de H-4 Hercules genoemd, was bedoeld om tijdens de Tweede Wereldoorlog grote ladingen te vervoeren, maar de bouw liep vertraging op. Uiteindelijk vloog het vliegtuig slechts één keer over een afstand van ongeveer 1,6 kilometer, op een hoogte van slechts 21 meter. Ondanks deze korte vlucht bewees Hughes dat het vliegtuig kon vliegen, maar het project werd al snel stopgezet. Het blijft echter een icoon in de luchtvaartgeschiedenis vanwege zijn immense afmetingen en innovatieve ontwerp.


1959 – Charles van Doren bekent valsspelen

In 1959 bekende Charles van Doren, een bekende deelnemer aan de populaire Amerikaanse quizshow Twenty-One, dat hij had valsgespeeld. Van Doren had vooraf antwoorden gekregen om de spanning van de show te verhogen en kijkcijfers op te drijven. Zijn bekentenis kwam als een grote schok voor het publiek, omdat hij lange tijd werd geprezen als een briljante en eerlijke deelnemer. De affaire leidde tot een diepgaande crisis in de Amerikaanse televisie-industrie en versterkte het wantrouwen van het publiek in de integriteit van quizshows. Het schandaal diende uiteindelijk als inspiratie voor de film Quiz Show uit 1994.


2004 – Moord op Theo van Gogh

2004 - Moord op Theo van Gogh

Op 2 november 2004 werd de Nederlandse filmmaker en columnist Theo van Gogh vermoord in Amsterdam door Mohammed Bouyeri, een extremistische islamist. Van Gogh had scherpe kritiek geuit op de islam, met name in zijn film Submission, die de onderdrukking van vrouwen binnen de religie bekritiseerde. De moord, gepleegd op klaarlichte dag, schokte Nederland en leidde tot verhitte debatten over vrijheid van meningsuiting, religie en integratie. Bouyeri werd snel gearresteerd en later veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De moord markeerde een keerpunt in het Nederlandse debat over immigratie en extremisme. Lees ook: Theo van Gogh 20 jaar geleden.

Tekst gaat verder onder de video >>


1931 – DuPont produceert als eerste synthetisch rubber

In 1931 slaagde chemiebedrijf DuPont erin om als eerste synthetisch rubber, bekend als neopreen, te produceren. Dit was een belangrijke doorbraak, aangezien natuurrubber schaars was en afhankelijk van geïmporteerde bronnen. Neopreen werd snel populair vanwege zijn weerstand tegen olie, hitte en slijtage, wat het geschikt maakte voor industriële toepassingen en de auto-industrie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de vraag naar synthetisch rubber enorm toe, vooral voor militaire voertuigen en uitrusting. De uitvinding van neopreen luidde een nieuw tijdperk in voor materialen die onafhankelijk waren van natuurlijke bronnen.


2004 – Amerikaanse presidentsverkiezingen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 waren een strijd tussen de zittende president George W. Bush, een Republikein, en de Democratische uitdager John Kerry, senator uit Massachusetts. De verkiezingen vonden plaats in de nasleep van de aanslagen van 11 september en de oorlogen in Afghanistan en Irak, wat de nationale veiligheid en het buitenlands beleid tot belangrijke thema’s maakte. Bush voerde campagne op zijn harde aanpak van terrorisme en zijn leiderschap tijdens de oorlog in Irak, terwijl Kerry kritiek uitte op de manier waarop Bush de oorlog had aangepakt. Uiteindelijk won Bush met een kleine marge, met name dankzij cruciale overwinningen in staten zoals Ohio. De verkiezingen waren fel omstreden en trokken een recordaantal kiezers.


1982 – Channel 4 wordt opgericht

In 1982 werd Channel 4 opgericht als een nieuwe Britse televisiezender, bedoeld om innovatieve en alternatieve programma’s te bieden. De zender werd opgericht door de Britse overheid met als doel meer diversiteit en experiment in het televisielandschap te brengen. Channel 4 stond bekend om het uitzenden van baanbrekende en soms controversiële programma’s, zoals komedies, documentaires en films die niet op de traditionele netwerken te zien waren. Het bood een platform voor minderheden, onafhankelijke filmmakers en nieuw talent. Al snel groeide Channel 4 uit tot een belangrijke speler in de Britse media en bleef het een invloedrijke zender.

Tekst gaat verder onder de video >>


1917 – Balfour-declaratie

De Balfour-declaratie werd op 2 november 1917 uitgegeven door de Britse regering, waarin zij steun uitsprak voor de oprichting van een “nationaal tehuis” voor het Joodse volk in Palestina. Deze brief, geschreven door Arthur Balfour, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, was gericht aan Lord Rothschild, een prominente leider van de Joodse gemeenschap. Hoewel het document slechts een korte verklaring was, had het grote gevolgen voor het Midden-Oosten. Het leidde tot spanningen tussen Joden en Arabieren in de regio, aangezien Palestina toen grotendeels werd bewoond door Arabische gemeenschappen. De Balfour-declaratie wordt gezien als een belangrijke stap in de richting van de oprichting van de staat Israël in 1948.


1992 – Bank Mees & Hope en Pierson, Heldring & Pierson kondigen fusie aan

In 1992 kondigden de Nederlandse banken Mees & Hope en Pierson, Heldring & Pierson aan dat ze zouden fuseren. Beide instellingen hadden een lange geschiedenis in de financiële sector en waren gespecialiseerd in private banking en investeringsdiensten. De fusie was bedoeld om de krachten te bundelen en beter te kunnen concurreren in een steeds globaler wordende markt. De nieuwe bank ging verder onder de naam MeesPierson en werd een van de grootste spelers in Nederland op het gebied van private banking. Deze fusie markeerde een belangrijke consolidatie in de Nederlandse financiële sector.


Er is er één jarig hoera!

Geboren op 2 november

2 november is o.a. de geboortedag van:

  • Marie Antoinette van Oostenrijk (1755 – 1793) koningin van Frankrijk
  • E. du Perron (1899 – 1940) Nederlands dichter en prozaschrijver
  • Marius Holtrop (1902 – 1988) Nederlands president van De Nederlandsche Bank
  • Ann Rutherford (1917 – 2012) Canadees-Amerikaans actrice
  • Lois McMaster Bujold (1949) Amerikaans sciencefiction- en fantasy-schrijfster
  • David Schwimmer (1966) Amerikaans acteur
  • Jon M. Chu (1979) Amerikaans filmregisseur en producent
  • Arnold Kruiswijk (1984) Nederlands voetballer
  • Yes-R (1986) Nederlands rapper

Feestdagen op 2 november

Feestdagen op 2 november
  • Allerzielen – Christendom (Rooms-Katholicisme)
  • Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten
  • Dag van het Kind – Zuid-Afrika
  • Geboortedag van de Báb – Bahá’í-geloof
  • Dag van de Gezondheid – Turkmenistan
  • Dag van de Bizon – Verenigde Staten
  • First Labourers’ Day – Mauritius
  • Kapladag
  • Dag van de Doden – Mexico

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.