Ga naar de inhoud

Historie van Vandaag 18 oktober


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 18 oktober die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat is er gebeurd op 18 oktober?

Op 18 oktober 1967 ging de Disney-film Jungle Book in première. In 1867 kocht Amerika Alaska van Rusland. De BBC werd opgericht op deze dag in 1922, en in 1943 werd de Nederlandse schrijver A.M. de Jong vermoord. Andere opmerkelijke gebeurtenissen zijn de première van “West Side Story” in 1961, de zelfdoding van RAF-leden in 1977, en Egon Krenz die in 1989 president van de DDR werd.

1967 – De première van Disney-film Jungle book

Op 18 oktober 1967 vond de première plaats van The Jungle Book, een van Disney’s meest geliefde animatiefilms. Gebaseerd op de verhalen van Rudyard Kipling, volgt de film het avontuur van Mowgli, een mensenkind dat opgroeit in de jungle onder de zorg van dieren zoals Baloe de beer en Bagheera de panter. De film werd geroemd om zijn vrolijke muziek, waaronder het iconische nummer “The Bare Necessities”, en de charmante animatiestijl. Het was ook de laatste film die werd geproduceerd onder het toezicht van Walt Disney zelf, die een jaar voor de release overleed. The Jungle Book is sindsdien uitgegroeid tot een tijdloze klassieker, geliefd bij generaties kijkers.

Tekst gaat verder onder de video >>


1867 – Amerika koopt Alaska

In 1867 kocht de Verenigde Staten Alaska van het Russische Rijk voor 7,2 miljoen dollar, wat neerkomt op ongeveer twee cent per hectare. Deze aankoop, geregeld door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken William Seward, werd aanvankelijk door sommigen bespot als “Seward’s Folly” omdat Alaska als een onherbergzaam en waardeloos gebied werd beschouwd. Toch bleek het later een strategisch en economisch waardevolle aanwinst te zijn, vooral vanwege de enorme natuurlijke hulpbronnen zoals goud, olie en visserij. De aankoop verdubbelde bijna de oppervlakte van de VS en versterkte haar positie in het noordwesten van Noord-Amerika. Alaska werd uiteindelijk in 1959 een volwaardige Amerikaanse staat.


1922 – Oprichting van de BBC

In 1922 werd de British Broadcasting Company (BBC) opgericht, aanvankelijk als een particuliere onderneming om radio-uitzendingen in het Verenigd Koninkrijk te verzorgen. Onder leiding van John Reith groeide de BBC snel uit tot een invloedrijke omroep, met als missie om informatie, educatie en entertainment aan te bieden aan een breed publiek. In 1927 werd de BBC een publieke instelling, de British Broadcasting Corporation, met een onafhankelijk statuut dat haar beschermde tegen commerciële en politieke invloeden. De BBC heeft sindsdien een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van radio, televisie en digitale media in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd. Het staat bekend om zijn hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en diversiteit in programmering.


1989 – Lancering van Galileo

In 1989 lanceerde NASA het Galileo-ruimteschip, een historische missie die als eerste een baan om Jupiter bereikte en een sonde in de atmosfeer van de gasreus liet afdalen. Het ruimteschip werd vernoemd naar de beroemde astronoom Galileo Galilei, en het had als doel om de structuur van Jupiter en zijn manen te onderzoeken. Na een reis van zes jaar arriveerde Galileo in 1995 bij de planeet en begon het een schat aan gegevens te verzamelen over onder andere de samenstelling van de atmosfeer, het magnetisch veld en de ijsmanen van Jupiter. De atmosfeer-sonde die het ruimteschip losliet, leverde cruciale informatie op over de stormachtige en gelaagde structuur van Jupiter. Galileo bleef actief tot 2003, toen het opzettelijk in de atmosfeer van Jupiter werd gestuurd om te voorkomen dat het een van de manen zou vervuilen.


1961 – Première van West Side Story

In 1961 ging de film West Side Story in première, een muzikale adaptatie van de Broadway-show die gebaseerd is op Shakespeare’s Romeo and Juliet. De film vertelt het verhaal van de rivaliteit tussen twee jeugdbendes in New York, de Jets en de Sharks, en de verboden liefde tussen Tony en Maria, die elk verbonden zijn aan een van de rivaliserende groepen. Met muziek van Leonard Bernstein en teksten van Stephen Sondheim is West Side Story geprezen om zijn innovatieve choreografie, krachtige liedjes en emotionele diepgang. De film won tien Academy Awards, waaronder Beste Film, en werd een iconisch onderdeel van de Amerikaanse filmgeschiedenis. Het verhaal blijft een tijdloze verkenning van liefde, geweld en vooroordelen.

Tekst gaat verder onder de video >>


1977 – Zelfdoding van RAF-leden

1977 - Zelfdoding van RAF-leden

In 1977 pleegden drie prominente leden van de Duitse Rote Armee Fraktion (RAF) zelfmoord in de gevangenis van Stammheim, wat tegenwoordig bekend is als het “Stammheim-drama.” Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Jan-Carl Raspe zijn toen dood aangetroffen in hun cellen, wat leidde tot controverse en speculaties over de omstandigheden van hun dood. De RAF was een links-extremistische groepering die verantwoordelijk was voor verschillende aanslagen in de jaren 70. De zelfdodingen vonden plaats tijdens de zogenaamde Duitse “Herfst,” een periode van intensieve confrontaties tussen de Duitse staat en de RAF. Hun dood markeerde het einde van een gewelddadige periode in de Duitse geschiedenis, maar liet vele vragen onbeantwoord.


1962 – Uitreiking nobelprijzen voor de Fysiologie of Geneeskunde

In 1962 ontvingen James Watson, Francis Crick en Maurice Wilkins de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor hun ontdekking van de structuur van DNA. Hun werk legde de basis voor het begrip van hoe genetische informatie wordt overgedragen in levende organismen. De iconische dubbele helixstructuur van DNA, voorgesteld door Watson en Crick in 1953, is bevestigd door röntgendiffractiebeelden gemaakt door Wilkins en Rosalind Franklin. Hoewel Franklin een cruciale rol speelde in de ontdekking, is zij niet genomineerd voor de Nobelprijs, wat later veel discussie en controverse opriep. Deze ontdekking markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de moleculaire biologie en genetica.


Er is er één jarig hoera!

Geboren op 18 oktober

18 oktober is onder meer de geboortedag van:

  • Jan Gies (1905 – 1993) Nederlands verzetslid
  • Chuck Berry (1926 – 2017) Amerikaans rock-‘n-roll-muzikant
  • Lee Harvey Oswald (1939 – 1963) Amerikaans (vermeend) moordenaar van John F. Kennedy
  • Bob Weinstein (1954) Amerikaans filmproducent en studiobaas
  • Rita Verdonk (1955) Nederlands politica
  • Tom Egbers (1957) Nederlands sportpresentator
  • Jean-Claude Van Damme (1960) Belgisch acteur
  • Angela Visser (1966) Nederlands model

Feestdagen op 18 oktober

Feestdagen op 18 oktober
  • Dag van de Jeugdbeweging – België (Vlaanderen)
  • Wereld TOS Dag
  • Wereld Menopauzedag
  • Internationale Dag van de Stropdas
  • El Señor de los Milagros – Peru (Lima)
  • Alaska Day – Verenigde Staten (Alaska)
  • Dag van de Verpleegkundigen – Canada (British Columbia, Manitoba)
  • Onafhankelijkheidsdag – Azerbeidzjan
  • Dag van de Chocolade Cupcake – Nederland

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.