Ga naar de inhoud

Historie 17 april


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 17 april die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat gebeurde er op 17 april?

Op 17 april 1958 opende Expo ’58 in Brussel, de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog, haar deuren en in 1946 werd Syrië officieel onafhankelijk van Frankrijk. In 1966 speelden Nederland en België hun 100e interland tegen elkaar en in 1971 speelde het Nederlands vrouwenvoetbalelftal zijn eerste officiële interland, een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.

1958 – Expo ’58 in Brussel opent haar deuren

In 1958 opende Expo ’58 in Brussel, de eerste wereldtentoonstelling na de Tweede Wereldoorlog, haar deuren. Het evenement vond plaats op de Heizel en trok meer dan 41 miljoen bezoekers van over de hele wereld. Het Atomium, gebouwd als symbool van vooruitgang en innovatie, werd het iconische middelpunt van de tentoonstelling en is vandaag de dag nog steeds een belangrijk Belgisch herkenningspunt. Expo ’58 was niet alleen een viering van technologie en cultuur, maar bood ook een platform voor internationale samenwerking in een tijd van geopolitieke spanningen. Het markeerde een nieuw begin en straalde optimisme uit over de mogelijkheden van wetenschap en moderniteit.

Tekst gaat verder onder de video >>


1946 – Syrië wordt onafhankelijk

In 1946 werd Syrië officieel onafhankelijk van Frankrijk na een periode van mandaatbestuur dat begon na de Eerste Wereldoorlog. De laatste Franse troepen verlieten het land op 17 april, een dag die sindsdien wordt gevierd als de Syrische Onafhankelijkheidsdag. Deze historische mijlpaal markeerde het begin van Syrië als een soevereine staat, hoewel het land nog voor grote uitdagingen stond bij het opbouwen van een stabiele natie. De onafhankelijkheid symboliseerde de overwinning van de Syrische nationale beweging, die jarenlang had gestreden tegen buitenlandse controle. Het was een belangrijk moment in de geschiedenis van het Midden-Oosten, dat een tijdperk van dekolonisatie inluidde.

Tekst gaat verder onder de video >>


1996 – Levenslang voor Lyle en Erik Menendez uit Los Angeles

In 1996 werden de broers Lyle en Erik Menendez uit Los Angeles veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Ze werden schuldig bevonden aan de brute moord op hun rijke ouders, José en Kitty Menendez, in 1989. De zaak kreeg wereldwijde aandacht vanwege de gruwelijke aard van de misdaad en de beweringen van de broers dat ze uit zelfverdediging handelden na jarenlang misbruik. Het proces, met zijn dramatische getuigenissen en uitgebreide media-aandacht, werd een symbool van sensationele rechtspraak in de jaren 90. Tot op de dag van vandaag blijft de zaak controverse oproepen en fascineren.


1966 – 100e interland voor Oranje en België

In 1966 speelden Nederland en België hun 100e interland tegen elkaar, een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Lage Landen-derby. Deze eeuwige rivalen ontmoetten elkaar voor het eerst in 1905, en hun wedstrijden groeiden uit tot een van de meest gespeelde interlands in het internationale voetbal. De jubileumwedstrijd benadrukte niet alleen de sportieve rivaliteit, maar ook de vriendschappelijke band tussen beide landen. Hoewel de uitslag minder belangrijk was dan de historische betekenis, werd de wedstrijd met veel enthousiasme onthaald door fans aan beide kanten. Het duel onderstreepte de rijke geschiedenis en traditie van het Benelux-voetbal.


1985 – Omroepstaking in Nederland

In 1985 vond op 17 april een omroepstaking plaats in Nederland, waardoor er die dag geen radio- en tv-uitzendingen waren. De staking was een protest van omroepmedewerkers tegen de aangekondigde bezuinigingen en reorganisaties binnen de publieke omroep. Voor veel Nederlanders, gewend aan dagelijkse uitzendingen, was de stilte op de radio en het lege scherm op tv een opvallend en ingrijpend moment. Deze unieke gebeurtenis benadrukte het belang van de publieke omroep en leidde tot een breed maatschappelijk debat over de financiering en toekomst van het medialandschap. Het was een dag die in de Nederlandse mediageschiedenis een blijvende indruk heeft achtergelaten.


1971 – Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal speelt de eerste officiële interland

In 1971 speelde het Nederlands vrouwenvoetbalelftal zijn eerste officiële interland, een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal. Op 17 april namen de Oranje Leeuwinnen het op tegen Frankrijk in Hazebrouck. Hoewel de wedstrijd met 4-0 verloren werd, betekende dit het begin van een nieuw tijdperk voor vrouwen in de sport. Het elftal kreeg eindelijk de erkenning om deel te nemen aan internationale competities onder de vlag van de KNVB. Deze historische dag markeerde de start van een groeiende populariteit en professionalisering van het vrouwenvoetbal in Nederland.


1970 – Apollo 13 keert veilig terug naar Aarde

In 1970 keerde de Apollo 13-missie op 17 april veilig terug naar de aarde, ondanks een ernstige noodsituatie tijdens de vlucht. Een explosie in een zuurstoftank leidde tot een kritieke situatie, waardoor de oorspronkelijke maanlanding moest worden afgebroken. Het team van drie astronauten – Jim Lovell, Jack Swigert en Fred Haise – werkte samen met NASA-ingenieurs op de grond om improvisaties door te voeren die hun overleving mogelijk maakten. De missie, omschreven als een “succesvolle mislukking,” toonde de kracht van menselijk vernuft en samenwerking. De veilige terugkeer van de astronauten werd wereldwijd gevierd als een buitengewone prestatie van ruimtevaart en teamwork.


1945 – De Nederlandse verzetsstrijdster Hannie Schaft wordt gefusilleerd

In 1945 werd de Nederlandse verzetsstrijdster Hannie Schaft, bekend als “het meisje met het rode haar,” op 17 april gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal. Als lid van de communistische verzetsgroep Raad van Verzet pleegde ze sabotages en liquidaties tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hannie werd gevangengenomen door de nazi’s en, ondanks het naderende einde van de oorlog, ter dood gebracht vanwege haar onverzettelijke strijd. Haar moed en vastberadenheid maakten haar tot een symbool van verzet en vrijheid in Nederland. Tot op de dag van vandaag wordt haar heldhaftigheid herdacht.

Tekst gaat verder onder de video >>


Er is er één jarig hoera!

17 april is onder meer de geboortedag van:

  • Matthijs van Heijningen (1944) Nederlands filmproducent (De stilte rond Christine M.)
  • Paul van Loon (1955) Nederlands schrijver van kinderboeken (Dolfje Weerwolfje)
  • Gerard Heymans (1857 – 1930) Nederlands filosoof, logicus en psycholoog
  • Mustafa Marghadi (1983) Nederlands televisiepresentator (NOS-correspondent)
  • Prins Maurits (1968) Nederlands prins
  • Ad Ploeg (1927 – 1994) Nederlands politicus
  • Jules Royaards (1935) Nederlands acteur

Feestdagen op 17 april

  • Witte Donderdag – Christendom
  • Secretaressedag – Nederland
  • Onafhankelijkheidsdag – Syrië
  • Dag van de Haiku
  • Birmees Nieuwjaar – Myanmar
  • Wereld Hemofilie Dag
  • Journée Nationale de la Femme – Gabon
  • Dag van de Vlag – Amerikaans Samoa
  • Pesach – Jodendom

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.