In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 15 januari die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?
Wat is er gebeurd op 15 januari?
Op 15 januari 1909 werd de Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht, met als doel de beroemde Elfstedentocht te organiseren en in 2022 werd het succesvolle talentenjachtprogramma The Voice of Holland abrupt stopgezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. In 2009 maakte US Airways-vlucht 1549 een noodlanding in de Hudson River en in 1994 ging De Digitale Stad (DDS) van start als een van de eerste internetgemeenschappen in Nederland.
1909 – Oprichting van de Elfstedentochtvereniging
In 1909 werd de Vereniging De Friesche Elf Steden opgericht, met als doel de beroemde Elfstedentocht te organiseren. Deze schaatstocht, die alle elf Friese steden aandoet, werd meteen een symbool van doorzettingsvermogen en verbondenheid in Friesland. De vereniging richtte zich niet alleen op het mogelijk maken van de tocht bij strenge winters, maar ook op het behouden van tradities en het promoten van de schaatssport. Sinds de oprichting heeft de tocht slechts vijftien keer plaatsgevonden vanwege de strenge weersvereisten. Toch blijft de Elfstedentocht een belangrijk onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed. Bij elke koude winter kijken miljoenen Nederlanders hoopvol naar de thermometer, in afwachting van een nieuwe editie.
Tekst gaat verder onder de video >>
2022 – The voice of Holland wordt per direct stilgelegd
In 2022 werd het succesvolle talentenjachtprogramma The Voice of Holland abrupt stopgezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag achter de schermen. De onthullingen, die via een spraakmakende uitzending van het programma BOOS aan het licht kwamen, zorgden voor een schokgolf in Nederland. Zowel medewerkers als juryleden werden beschuldigd, wat leidde tot een diepgaand onderzoek. Het schandaal zette een landelijke discussie in gang over machtsmisbruik en sociale veiligheid binnen de entertainmentindustrie. De stopzetting van het programma markeerde een keerpunt in hoe dergelijke kwesties publiekelijk worden aangepakt.
Tekst gaat verder onder de video’s >>
2001 – Start van Wikipedia
In 2001 werd Wikipedia gelanceerd, een online encyclopedie die volledig door vrijwilligers wordt geschreven en bewerkt. Het platform, opgericht door Jimmy Wales en Larry Sanger, introduceerde een nieuw concept: kennis delen via een open wiki-systeem. Binnen korte tijd groeide Wikipedia uit tot een van de meest bezochte websites ter wereld, met miljoenen artikelen in honderden talen. Het initiatief veranderde de manier waarop mensen informatie zoeken en delen, en stimuleerde samenwerking op een wereldwijde schaal. Wikipedia blijft een krachtig symbool van vrije toegang tot kennis en gemeenschapsinzet.
Tekst gaat verder onder de video >>
2009 – Noodlanding in de Hudson
In 2009 maakte US Airways-vlucht 1549 een noodlanding in de Hudson River na een dubbele motoruitval veroorzaakt door een aanvaring met vogels. Piloot Chesley ‘Sully’ Sullenberger en zijn bemanning voerden de landing perfect uit, waarbij alle 155 inzittenden veilig werden gered. Het incident, bekend als het “Wonder op de Hudson,” werd wereldwijd gevierd als een voorbeeld van uitzonderlijk pilotenwerk en crisisbeheer. De gebeurtenis leidde tot verbeteringen in vliegtuigveiligheid en procedures voor noodgevallen. Het heroïsche optreden van de bemanning inspireerde later boeken, documentaires en een speelfilm.
1971 – Officiële opening van evenementenhal Rotterdam Ahoy door prins Claus
In 1971 werd Rotterdam Ahoy officieel geopend door prins Claus, waarmee de stad een iconische evenementenlocatie rijker werd. De hal werd gebouwd om grote evenementen en beurzen te faciliteren, waaronder de manifestatie ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de wederopbouw van Rotterdam. Met zijn moderne architectuur en veelzijdigheid groeide Ahoy al snel uit tot een belangrijke trekpleister voor nationale en internationale artiesten, sportwedstrijden en congressen. De opening markeerde een mijlpaal in de culturele en economische ontwikkeling van Rotterdam. Tegenwoordig staat Ahoy symbool voor innovatie en gastvrijheid in de evenementenwereld.
Tekst gaat verder onder de (Engelstalige) video >>
1978 – Ted Bundy dringt ’s nachts een studentenhuis in Florida binnen
In 1978 drong seriemoordenaar Ted Bundy ’s nachts het Chi Omega-studentenhuis binnen in Tallahassee, Florida. Tijdens deze aanval, die later bekend werd als een van de meest beruchte incidenten in zijn misdaadgeschiedenis, vermoordde hij twee vrouwelijke studenten en verwondde hij er twee anderen ernstig. De brute aanval vond plaats terwijl de meeste bewoners sliepen, wat de gruwel van het incident alleen maar vergrootte. Bundy werd kort daarna gearresteerd en uiteindelijk veroordeeld voor deze en andere moorden. Dit markeerde het begin van het einde van zijn jarenlange moorddadige escapades, die Amerika in shock achterlieten.
1994 – Start van De Digitale Stad
In 1994 ging De Digitale Stad (DDS) van start als een van de eerste internetgemeenschappen in Nederland. Het platform werd opgezet om mensen kennis te laten maken met het internet en hen een virtuele stadservaring te bieden. Gebruikers konden via hun eigen ‘huis’ communiceren, discussiëren in fora en informatie delen. DDS was revolutionair in zijn tijd en droeg bij aan de popularisering van het internet in Nederland. Hoewel het project uiteindelijk werd stopgezet, wordt het gezien als een belangrijke mijlpaal in de digitale geschiedenis van het land. Het concept van een online gemeenschap vond later wereldwijd navolging.
Tekst gaat verder onder de video >>
Er is er één jarig hoera!
15 januari is onder meer de geboortedag van:
- Wim Kan (1911 – 1983) Nederlands cabaretier
- Peter Van De Velde (1967) Belgisch acteur (Piet Piraat)
- Martin Luther King (1929 – 1968) Amerikaans burgerrechtenactivist en misdaadslachtoffer
- Sjoerd Pleijsier (1954) Nederlands acteur
- Luuk te Boekhorst (1987) Nederlands voetballer
- Harold Verwoert (1968) Nederlands acteur, presentator en popmuzikant
- Jan Dulles (1975) Nederlands zanger
Feestdagen op 15 januari
- Fieëta del Niño Perdido – Peru
- Dag van het Koreaanse Alfabet – Noord-Korea
- Dag van het Leger – India
- John Chilembwe Day – Malawi
- Martin Luther Kingday
- Dag van de Elfstedentocht – Nederland
Contact met de redactie
Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.
Illustraties: Artist impressions door DALL-e.