In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 7 juni die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?
Wat gebeurde er op 7 juni?
Op deze dag in 1692 zonk de belangrijke havenstad Port Royal op Jamaica na een verwoestende aardbeving in zee. In 1973 opende koningin Juliana de Eemshaven in Groningen, een cruciale stap voor de regionale economie. Verder veranderde Prince in 1993 zijn naam naar een symbool, en beëindigde Hillary Clinton in 2008 haar kandidatuur voor het Witte Huis. Bovendien kreeg Rotterdam in 1340 stadsrechten en werd Antoni Gaudí in 1926 aangereden door een tram.
1973 – De Eemshaven wordt door koningin Juliana officieel geopend
Op 7 juni 1973 werd de Eemshaven, gelegen in de provincie Groningen, officieel geopend door koningin Juliana. De Eemshaven is een belangrijke zeehaven en industrieterrein, strategisch gelegen aan de monding van de Eems. De opening van de haven markeerde een belangrijke stap in de ontwikkeling van de regionale economie en de versterking van de infrastructuur in Noord-Nederland. De haven biedt toegang tot de Noordzee en fungeert als een cruciale logistieke hub voor de import en export van goederen. Sinds de opening heeft de Eemshaven zich ontwikkeld tot een veelzijdig haven- en industriegebied.
1993: Prince verandert zijn naam naar een symbool
In 1993, te midden van een conflict met zijn platenmaatschappij, veranderde Prince zijn naam naar een onuitspreekbaar symbool. Het symbool, dat bekend staat als de “Love Symbol,” was een combinatie van de mannelijke en vrouwelijke geslachtsymbolen, wat zijn visie op identiteit en creativiteit weerspiegelde. Vanaf dat moment stond hij bekend als “The Artist Formerly Known as Prince.” Deze gedurfde stap was een protest tegen de controle van de platenmaatschappij. 7 juni was zijn geboortedag. De zanger overleed in 2016.
Bekijk hier de uitleg van Prince zelf over zijn naamsverandering (Engelstalig). De tekst gaat onder de video verder >>
2008: Hillary Clinton beëindigt haar kandidatuur voor het Witte Huis
Op 7 juni 2008 beëindigde Hillary Clinton officieel haar campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na een intensieve en historische strijd tegen Barack Obama, besloot Clinton haar kandidatuur op te geven en haar steun uit te spreken voor Obama, die uiteindelijk de Democratische nominatie zou winnen. Clinton’s campagne was opmerkelijk vanwege haar status als de eerste vrouw met een serieuze kans om het Witte Huis te bereiken.
1340: Rotterdam krijgt stadsrechten
Op 6 juni 1340 verleende graaf Willem IV van Holland en Zeeland stadsrechten aan Rotterdam. Dit was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de stad, omdat het de basis legde voor de groei en ontwikkeling van Rotterdam als een belangrijke handels- en havenstad. Met de stadsrechten kreeg Rotterdam meer autonomie en het recht om eigen wetten en regels vast te stellen, markten te organiseren en een eigen bestuur te vormen.
1926: Antoni Gaudí wordt aangereden door een tram
Op 7 juni 1926 werd de beroemde Catalaanse architect Antoni Gaudí aangereden door een tram in zijn woonplaats Barcelona. Gaudí, bekend van meesterwerken zoals de Sagrada Família en Park Güell, werd ernstig gewond. Hij werd niet onmiddellijk herkend vanwege zijn eenvoudige kleding en verwaarloosd uiterlijk, waardoor hij eerst naar een armenziekenhuis werd gebracht. Enkele dagen later, op 10 juni 1926, bezweek Gaudí aan zijn verwondingen.
Bekijk hier het werk van Gaudi. De tekst gaat onder de video verder >>
1692 – Havenstad Port Royal op Jamaica zakt na een aardbeving in zee
Op 7 juni 1692 werd de havenstad Port Royal, gelegen aan de zuidkust van Jamaica, getroffen door een verwoestende aardbeving. De aardbeving had een kracht van naar schatting 7,5 op de schaal van Richter en veroorzaakte een enorme vloedgolf. Binnen enkele minuten zonk een groot deel van de stad, die bekend stond als het “Sodom van de Nieuwe Wereld”, in zee. De ramp verwoestte een groot deel van de stad en leidde tot duizenden doden. De overblijfselen van de gezonken stad liggen nog steeds op de bodem van de zee.
2005: Johan Cruijff en anderen onderscheiden met de Fanny Blankers-Koen Trofee
In 2005 werden 5 prominente Nederlandse sporters geëerd met de prestigieuze Fanny Blankers-Koen Trofee. Johan Cruijff, legendarische voetballer en coach, Sjoukje Dijkstra, olympisch kunstschaatskampioene, Anton Geesink, judo-grootmeester en olympisch kampioen, Nico Rienks, olympisch roeikampioen, en Ard Schenk, schaatslegende en olympisch kampioen, ontvingen allen deze bijzondere onderscheiding. De trofee is uitgereikt door NOC*NSF als erkenning voor uitzonderlijke prestaties in de sport en hun inspirerende bijdrage aan de Nederlandse sportgeschiedenis.
1989: De vliegtuigramp op Zanderij
Op 7 juni 1989 stortte een vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) neer bij het vliegveld Zanderij in Suriname. De ramp kostte 176 mensen het leven, waaronder veel voetballers van het Kleurrijk Elftal. Slechts 11 mensen overleefden de crash, waaronder de voetballers Sigi Lens, Radjin de Haan en Edu Nandlal. Het tragische ongeval schokte zowel Suriname als Nederland en wordt nog steeds herdacht als een van de grootste luchtvaartongelukken in de geschiedenis van de regio.
Er is er één jarig hoera!
7 juni is onder meer de geboortedag van deze bekende mensen:
- Tom Jones (1940)
- Urbanus (1949)
- Liam Neeson (1952)
- Prince (1958)
- Prins Joachim van Denemarken (1969)
- Anna Kournikova(1986)
- Anna Kournikova (1989)
Contact met de redactie
Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.
Illustraties: Artist impressions door DALL-e.