In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 17 juni die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?
Wat gebeurde er op 17 juni?
Op 17 juni vonden diverse belangrijke gebeurtenissen plaats: O.J. Simpson werd in 1994 na een spectaculaire achtervolging gearresteerd voor moord. In 1885 arriveerde het Vrijheidsbeeld in de haven van New York, een geschenk van Frankrijk. China voerde in 1976 zijn eerste succesvolle test van een waterstofbom uit, en in 1985 werd de Spaceshuttle Discovery gelanceerd met aan boord Sultan bin Salman al-Saud, de eerste Arabier in de ruimte. Lees verder wat er nog meer gebeurde op deze dag.
1845: Eerste uitgave van De Tijd in ‘s-Hertogenbosch
Op 17 juni 1845 verscheen het eerste nummer van het dagblad De Tijd in ‘s-Hertogenbosch. Dit nieuwe medium kwam 3 maal per week uit en speelde een belangrijke rol in het informeren van de inwoners van de stad en omstreken. De drukkerij waar De Tijd werd gedrukt, was een kleine werkplaats gevuld met de geur van inkt en het geluid van de drukpersen. De kranten werden met de hand gedrukt en vervolgens verspreid onder de nieuwsgierige lezers.
1976: China test zijn eerste waterstofbom
Op 17 juni 1976 voerde China met succes zijn eerste test van een waterstofbom uit. Deze gebeurtenis vond plaats in een afgelegen woestijngebied en markeerde een belangrijke mijlpaal in China’s nucleaire programma. De test resulteerde in een enorme explosie, waarbij een gigantische paddenstoelwolk de lucht in schoot, zichtbaar vanaf tientallen kilometers afstand. Deze demonstratie van nucleaire capaciteit was een duidelijke indicatie van China’s groeiende technologische en militaire vooruitgang tijdens de Koude Oorlog.
1994: Arrestatie van O.J. Simpson
Op 17 juni 1994 volgde de hele wereld gespannen de live televisiebeelden van een spectaculaire achtervolging. In een witte Ford Bronco reed O.J. Simpson, een voormalige American football-ster en acteur, over de snelwegen van Los Angeles, achtervolgd door tientallen politieauto’s. De reden voor deze ongekende media-aandacht was de beschuldiging van moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown Simpson en haar vriend Ron Goldman. Na een lange achtervolging van meer dan een uur, waarbij Simpson naar verluidt een pistool bij zich had, gaf hij zich uiteindelijk over bij zijn woning in Brentwood.
Bekijk hier de beelden van deze legendarische achtervolging. De tekst gaat onder de video verder >>
1580: De Slag op de Hardenbergerheide
Op 17 juni 1580 vond de Slag op de Hardenbergerheide plaats tussen het Spaanse leger en de Staatse huurlingen. Deze strijd speelde zich af op de uitgestrekte heidevelden bij Hardenberg, in een periode van intens conflict tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het Spaanse leger, bekend om zijn strakke discipline en zware bewapening, stond tegenover de huurlingen die vochten voor de Nederlandse opstandelingen. De slag werd gekenmerkt door chaotische gevechten, waarbij soldaten gewapend met zwaarden en pieken vochten onder een bewolkte hemel.
1970: Octrooiaanvraag van Edwin Land op de polaroidcamera
Op 17 juni 1970 diende Edwin Land, de visionaire oprichter van Polaroid, een octrooiaanvraag in voor de instant camera. Deze innovatie zou fotografie voor altijd veranderen. De Polaroidcamera, die foto’s direct na het maken ontwikkelde, bracht een revolutie teweeg in de manier waarop mensen hun herinneringen vastlegden en deelden. Land’s aanvraag markeerde het begin van een nieuw tijdperk in de fotografie, waarin directe beeldproductie zonder tussenkomst van een laboratorium mogelijk werd.
1885: Het Vrijheidsbeeld komt aan in New York
Op 17 juni 1885 arriveerde het Vrijheidsbeeld in de haven van New York, een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten. De verschillende onderdelen van het kolossale beeld, ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi, kwamen in grote houten kratten aan boord van het schip Isère. De aankomst van het Vrijheidsbeeld symboliseerde vriendschap en vrijheid, en markeerde een belangrijk moment in de Amerikaanse geschiedenis. Werklieden en matrozen werkten hard om de onderdelen uit te laden en voor te bereiden voor de assemblage op Bedloe’s Island, nu Liberty Island.
2007: Annette Roozen ontvangt Bronzen Nelli Cooman
Op 17 juni 2007 werd de Nederlandse Paralympisch atlete Annette Roozen geëerd tijdens de Nelli Cooman Games. Voor haar indrukwekkende prestaties, waaronder het vestigen van wereldrecords op de 100 meter en 200 meter, ontving zij de Bronzen Nelli Cooman. Deze prijs symboliseerde haar uitzonderlijke talent en doorzettingsvermogen. Tijdens de ceremonie, gehouden in een stadion gevuld met enthousiaste toeschouwers, straalde Annette trots terwijl ze het beeldje omhoog hield.
Bekijk hier Annette Roozen, die vertelt over haar prothese, waarmee ze deze indrukwekkende prestaties behaalde. De tekst gaat onder de video verder >>
1985: Lancering van Spaceshuttle Discovery voor missie STS-51G
Op 17 juni 1985 werd de Spaceshuttle Discovery gelanceerd voor missie STS-51G. Aan boord bevond zich Sultan bin Salman al-Saud uit Saoedi-Arabië, de eerste Arabier, moslim en lid van een koninklijke familie die de ruimte bereikte. De lancering markeerde een historische prestatie en benadrukte de toenemende internationale samenwerking in de ruimtevaart. De missie omvatte diverse wetenschappelijke experimenten en satellietuitzettingen. De deelname van Sultan bin Salman al-Saud aan deze missie was een bron van trots voor de Arabische wereld.
Er is er één jarig hoera!
17 juni is onder meer de geboortedag van deze bekende mensen:
- Ferry Doedens (1990)
- Alex Rodrigo Dias da Costa (1982)
- Venus Williams (1980)
- Erik Hulzebosch (1970)
- Adrie van der Poel (1959)
- Jack Wouterse (1957)
- Eddy Merckx (1945)
- Barry Manilow (1943)
- Ton Lutz (1919-2009)
Contact met de redactie
Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.
Illustraties: Artist impressions door DALL-e.