Ga naar de inhoud

Historie van 15 juni


In Historie van Vandaag geven wij aandacht aan gebeurtenissen op 15 juni die vroeger hebben plaatsgevonden. Mooie, treurige en bijzondere momenten uit het verleden, die wij ons misschien nog wel herinneren. (Her)ken jij ze?

Wat gebeurde er op 15 juni?

Op 15 juni 1667 voerde de Franse arts Jean Baptiste Denis de eerste succesvolle bloedtransfusie bij een mens uit. In 1906 vond er een tragische aanvaring plaats tussen twee schepen nabij Den Helder, waarbij 11 mensen omkwamen. In 1977 volgde Wim Polak Ivo Samkalden op als burgemeester van Amsterdam. Op 15 juni 1990 werd in de Efteling de attractie Volk van Laaf officieel geopend. En lees wat er nog meer plaatsvond op deze datum.

2009: In Nederland is fossiel van een Neanderthaler ontdekt

Op 15 juni 2009 werd in Nederland voor het eerst een fossiel van een Neanderthaler ontdekt. De vondst werd gedaan in de grotten van Maastricht, waar een team van archeologen op een tand stuitte die toebehoorde aan een Neanderthaler die ongeveer 40.000 jaar geleden leefde. Deze ontdekking is van groot belang voor de archeologische gemeenschap, omdat het aantoonde dat Neanderthalers ook in de regio van het huidige Nederland leefden.

Ontdek in onderstaande video meer over de Neanderthalers. De tekst gaat onder de video verder >>


1990: In de Efteling wordt de attractie Volk van Laaf geopend

Op 15 juni 1990 werd in de Efteling de attractie Volk van Laaf officieel geopend. Deze unieke attractie neemt bezoekers mee naar het fantasierijke dorp van de Laven, een volk van kleine, kabouterachtige wezens. Het dorp, Laafland, bestaat uit diverse huisjes, werkplaatsen en andere gebouwen die met veel oog voor detail zijn vormgegeven. Bezoekers kunnen te voet of met een monorail door Laafland reizen en het dagelijkse leven van de Laven aanschouwen.


1877: Eerste Afro-Amerikaan studeert af aan de militaire academie van de VS

Op 15 juni 1877 studeerde Henry Ossian Flipper af aan de United States Military Academy in West Point, New York. Hiermee werd hij de eerste Afro-Amerikaan die deze prestatie behaalde. Ondanks de zware discriminatie en obstakels die hij moest overwinnen, slaagde Flipper erin zijn opleiding te voltooien en een baanbrekende carrière in het Amerikaanse leger te beginnen. Zijn afstuderen markeerde een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de burgerrechten en inspireerde vele anderen om de barrières van raciale ongelijkheid te doorbreken.

1977: Wim Polak volgt Ivo Samkalden op als burgemeester van Amsterdam

Op 15 juni 1977 is Wim Polak benoemd tot burgemeester van Amsterdam, waarmee hij Ivo Samkalden opvolgde. Polak, die bekendstond om zijn progressieve ideeën en achtergrond in de politiek, bracht een frisse wind in het stadsbestuur. Zijn burgemeesterschap viel samen met een periode van grote veranderingen en uitdagingen voor de stad, waaronder stadsvernieuwing, sociale woningbouw en de groeiende invloed van de kraakbeweging.

Bekijk hier oude beelden van Ivo Samkalden bij het slaan van de eerste paal in de Bijlmermeer (1967). De tekst gaat onder de video verder >>


1667: Jean Baptiste Denis voert de eerste bloedtransfusie bij een mens uit

Op 15 juni 1667 voerde de Franse arts Jean Baptiste Denis de eerste succesvolle bloedtransfusie bij een mens uit. Denis transfuseerde bloed van een lam naar een 15-jarige jongen die leed aan koorts. De procedure was gebaseerd op de theorie dat bloed van dieren gebruikt kon worden om menselijke ziekten te behandelen. Ondanks de aanvankelijke successen was de praktijk controversieel en leidde tot ernstige complicaties bij sommige patiënten.


1906: Aanvaring tussen twee schepen nabij Den Helder

Op 15 juni 1906 vond er een tragische aanvaring plaats tussen twee schepen nabij Den Helder. Het vrachtschip SS Amsterdam en het passagiersschip SS Friesland kwamen met elkaar in botsing in dichte mist. Het ongeluk leidde tot het zinken van de SS Friesland en veroorzaakte de dood van 11 mensen. De ramp schokte de maritieme gemeenschap en leidde tot strengere veiligheidsmaatregelen op zee.


1961: DDR-leider verklaart ‘Niemand is van plan een muur te bouwen’

Op 15 juni 1961 verklaarde de Oost-Duitse leider Walter Ulbricht tijdens een persconferentie: ‘Niemand heeft de bedoeling een muur te bouwen’. Deze uitspraak bleek later een van de meest beruchte leugens uit de Koude Oorlog te zijn. Slechts 2 maanden later, op 13 augustus 1961, begon de bouw van de Berlijnse Muur, die Oost- en West-Berlijn zou scheiden. De muur werd een symbool van de Koude Oorlog en de verdeeldheid tussen Oost en West.


Er is er één jarig hoera!

15 juni is onder meer de geboortedag van deze bekende mensen:

  • Ice Cube (1969)
  • Syb van der Ploeg (1966)
  • Courteney Cox (1964)
  • Helen Hunt (1963)
  • Hugo Borst (1962)
  • Jill Mansell (1957)
  • Peter van Uhm (1955)
  • Johan Remkes (1951)
  • Xaviera Hollander (1943)

Contact met de redactie

Bekijk dagelijks onze Historie van Vandaag artikelen. Mis jij een belangrijke gebeurtenis, die vandaag heeft plaatsgevonden? Meld het aan onze redactie: pers@startpagina.nl.

Illustraties: Artist impressions door DALL-e.