Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat kun je het beste impregneren, de buitenmuur of binnenmuur?

De woningbouwvereniging zou eerst, overigens na gedegen onderzoek naar mijn vochtige muren (aan de voorgevel), de buitenmuren impregneren.
Nu is er een andere aannemer langs geweest omdat het vorige bedrijf zijn afspraken niet na kwam, en deze man had eigenlijk al vooraf doorgegeven dat zij de binnenmuren kwamen impregneren. Na een blik op de muren te hebben geworpen kwam hij tot de conclusie dat het om optrekkend vocht gaat (woon in het souterrain), terwijl de vorige dus had geconstateerd dat de muren "vol"zat met scheuren. Zijn onderzoek bestond uit het bekijken van de kruipruimte en het nameten met een vochtapparaat van de gevel.

Maakt het eigenlijk uit op welke manier er wordt geimpregneerd (van binnen of van buitenaf) en/of om welk probleem er aan de vochtigheid ten grondslag ligt (optrekkend vocht of de muren op zich)?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wonen
4.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Dat maakt zeker wel uit, de buitenmuren impregneer je als de gevel (regen)water doorlaat, wat eventueel in de spouw kan komen en waardoor de binnenmuren aan de onderkant vochtig worden.
Bij optrekkend vocht heeft dit weinig zin en zal je moeten voorkomen dat vocht uit de grond naar binnen kan.
In principe is het altijd beter muren aan de buitenkant vochtwerend / waterdicht te maken, maar bij optrekkend vocht kun je niet meer bij de fundering / muren onder de grond komen.
Aan de binnenkant impregneren is eigenlijk meer een noodoplossing, de muur zelf is nog steeds vochtig maar het vocht kan niet meer naar binnen waardoor de muur beter droog blijft in een redelijk geventileerde ruimte.
In sommige gevallen kan de muur af en toe vochtig aanvoelen door condens omdat een natte muur meestal kouder is dan de omgeving.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Impregneren van buitenmuren is een redelijk standaard gebeuren.
Aan de binnenkant is een ander verhaal.

Optrekkend vocht kan wel verholpen worden van binnen uit,
bijvoorbeeld door te gaan injecteren. Er komt dan een barrière in de muur, i.p.v. op de muur, zoals je aan de buitenkant zou doen.

Wat de beste oplossing is, hangt van de oorzaak af.
Misschien moet het zelfs beiden gebeuren. Dan heb je geen vocht meer van buitenaf en geen vocht meer van onderaf. (ik kan vanachter een computer natuurlijk niet zien wie er gelijk heeft)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Kan ook een goede oplossing zijn, er zijn afhankelijk van de oorzaak en/of omstandigheden waarschijnlijk nog meer mogelijkheden.
Mijn reactie is gebaseerd op de vraag, daar staat letterlijk de binnenmuren impregneren.
Het is jammer om het minduimpje aan te klikken terwijl het nu eenmaal natuurwetten zijn.
Als de vraagsteller zekerheden wil hebben kan dit alleen door een vakman gegeven worden, die met de juiste apparatuur en kennis metingen gaat doen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Je kan ook verder lezen dan alleen de hoofdvraag:
optrekkend vocht
van binnen uit. Met een beetje verstand van zaken, kan je daaruit opmaken dat de aannemer waarschijnlijk niet van plan is impregneermiddel op de binnenmuur te smeren. Dat heeft trouwens ook totaal geen zin, vocht van buiten komt daar gewoon doorheen zetten.
Een vochtwerende coating zou kunnen, maar dat maakt de problemen mogelijk alleen maar groter. dan gaat dat vocht rustig richting plafond.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Je hebt volledig gelijk dat injecteren (op dit moment) de beste methode is om optrekkend vocht tegen te gaan, als ze dit goed doen brengen ze vaak ook nog een vochtwerend stucwerk op de binnenmuur aan.
Maar de vraagsteller heeft te maken met een woningbouwvereniging, ik neem aan dat de vraagsteller niet zelf de keuze heeft welke werkzaamheden gedaan moeten worden.
Helaas gebeurt het maar al te vaak dat ze niet voor de beste, maar een tijdelijke goedkopere oplossing kiezen.
Dit kan bestaan uit een vochtwerend stucwerk of impregneer op de binnenmuur,
soms kan dat ook voldoende zijn. Wel vreemd is dat 2 z.g. vakmensen een compleet andere oorzaak vaststellen, wat is dan een gedegen onderzoek? Misschien is het beter dat de vraagsteller eerst gaat informeren wat voor werkzaamheden er gedaan gaan worden, dan is er iets meer informatie voorhanden en is deze berichtenwissel niet eens nodig.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Misschien waren het beide geen vakmensen, misschien hebben ze beide gelijk en zijn er twee problemen tegelijk? Wat betreft woningbouw, daar heb ik maar overheen gelezen, want de kans dat je anders nog op de beste oplossing uitkomt wordt klein. :-(
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Nee, eenmaal erin geïnjecteerd krijg je het er nooit meer uit, maar injecteren heeft voor zover ik weet geen nadelen. Aan de onderkant injecteren en aan de buitenkant impregneren kan omdat het vocht dan via de binnenkant weg kan en aangezien er geen nieuw vocht meer bijkomt droogt het dan snel.
Als het goed gedaan wordt blijft de buitengevel sowieso ademen, vocht kan er wel uit, maar water kan er niet in. (hetzelfde als bij een dure regenjas) Een voorzet wand kan, maar dan moet de ruimte ertussen goed geventileerd worden met buitenlucht.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
V.w.b. het ademen is is het ook van belang of we over een (goed ventilerende) spouwmuur spreken, ik ben daar wel een beetje van uit gegaan omdat je ook over kruipruimte spreekt, en dan ook meestal over relatief recente bouw.
Het kan voorkomen dat er rommel (als er geen isolatie inzit) in de spouw zit door slordige bouw, scheuren is de muur enz., er ontstaat dan een koudebrug en daar is geen ventilatie meer mogelijk.
Is er voldoende spouwventilatie aanwezig? zitten de roosters niet dicht enz.
Zo zijn er vele details die ter plekke bekeken moeten worden, waardoor we hier verzanden in giswerk.
Als je een goede analyse wil zul je een onafhankelijke vakman moeten raadplegen, met de nadruk op onafhankelijk -;).
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
1900, dan zit er waarschijnlijk geen spouw in de muur en zijn die roosters om de kruipruimte te ventileren.
Ergens rond 1920 werden spouwmuren pas normaal. Gewoon even afwachten, dat injecteren is niet goedkoop, dus wat dat betreft mag je blij zijn dat het niet jouw huis is

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding