Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als ik mijn huis verkoop, mag ik dan àlle vaste planten die in mijn tuin staan verwijderen ? (zie verder)

Ik heb een tuin van 2000m² en er staat een fortuin in aan vaste, winterharde planten/boompjes zoals bvb. buxus (600 stuks).

Verder ook Ilex Crenata, Skimmia, Japanse esdoorns, Taxus, Piris, Viburnum enz. Allemaal planten verzorgd met hart en ziel.

Worden deze planten beschouwd als zijnde 'horende bij het huis' ? Juridisch gezien dan.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wonen
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

je mag alles meenemen, buxus (gaat dood, hoorde ik), rozen (gaat ook niet goed met verhuizen, hoorde ik), tenzij je natuurlijk overeenkomt met de koper dat de mooi ingerichte 'landscape-tuin' bij de verkoopprijs hoort!

in dat geval hoort het wel bij het huis.

Toegevoegd na 9 minuten:
Verhuizen en uw planten meenemen, ’t is een hele klus!

Verhuizen kan zeer stressvol zijn, alles moet ingepakt worden en de meeste mensen vergeten daarbij hun tuin. Maar bent u een geboren tuinier dan zal u er zeker aan denken om ook uw planten of stekken ervan, uw potten, uw meubilair mee te nemen.

Hebt u een tuin die prima onderhouden is dan zal dit de koopprijs zeker opdrijven. Maak daarom zeer goede afspraken met de toekomstige nieuwe eigenaar indien u planten die misschien nog heel zeldzaam zijn en andere planten waaraan u intens gehecht bent mee wilt nemen – ook brengt u best de notaris op de hoogte van wat u juist wil meenemen, maak een gedetailleerde lijst om later niet voor verrassingen te komen te staan en om latere juridische gerechtelijke problemen te vermijden. Op uw beurt kan u dan best ook goede afspraken maken met de mensen waar u uw huis van koopt. U kan ook aan de verkopers van het huis dat u aankocht vragen of zij weten welke grondsoort uw nieuwe tuin heeft en welk microklimaat er is, dit zal toch ook van belang zijn als u planten uit uw oude tuin wil meenemen, want het heeft geen zin dat u ze meeneemt als ze daar niet goed gedijen. U kan ook vooraf goed bekijken wat er al in uw toekomstige nieuwe tuin staat en of u dan ook wel iets van uw eigen tuin wil meenemen. Dit kan heel belangrijk zijn in de wintermaanden als alles er kaal bijstaat en vele planten afgestorven zijn.
staat er nog niets in uw toekomstige tuin kan het financieel aantrekkelijk voor u zijn om planten, stekken of zaden uit uw oude tuin mee te nemen. Als u stekken of zaden meeneemt hebben de kopers van uw oude huis ook nog planten in hun tuin, maar u moet natuurlijk zeker zijn dat zij de planten niet uit zullen doen anders kan u ze beter meenemen naar uw nieuwe woonst.
Heesters, bomen en grote pollen van uw vaste planten kunnen alleen met goed resultaat verplaatst worden als ze niet meer dan vijf jaar in uw oude tuin stonden. Houdt ook rekening met uw verhuiswagen die u afgesproken hebt of daar de bomen en grote heesters wel in kunnen als u ze wilt verhuizen, anders moet u wat anders voorzien.

Een verhuis laat in de herfst is ideaal voor uw planten die winterhard zijn, voor de gevoeligere soorten ...etc...
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (8)

ja, dat mag gewoon, het heeft niets met de woningverkoop van doen.
als je bezichtiging krijgt, gewoon even zeggen, dan is dat duidelijk.
eventueel, ook aan de makelaar vetellen dat je ze meeneemt.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat moet je zelf weten alleen moet je dat wel aan de koper kenbaar maken. De prijs van je huis kan mede bepaald worden door je tuin. Maar als jij aangeeft dat alles meegaat uit de tuin dan weet de koper dat en kan hij daarmee rekening houden met zijn bod.
ronron1212
12 jaar geleden
nee, tuinplanten vallen onder het regiem van het 'aard of nagelvast verbonden aan de woning' en mogen dus niet zomaar verwijderd worden.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Normaal gezien wordt een huis verkocht met alles wat daar 'aard en nagelvast' mee verbonden is.
Het is een goede zaak om in dit geval afspraken te maken met een eventuele koper.
Hij denkt een huis met een prachtig aangelegde tuin te kopen, maar koopt een woest landschap.
Als je hier geen afspraak over maakt heb je kans op problemen.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Inderdaad mag je die allemaal meenemen. Mijn ervaring is dat ook dat een heel karwei is en ook het risico dat er planten dood zullen gaan. Ik heb met de nieuwe bewoner afspraken gemaakt met als eerste vraag wat ze extra wilde geven als ik de tuin in de huidige staat liet. dat heeft nog aardig wat opgeleverd. Dus aan jezelf de keus. Succes er mee.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Vanuit de koper:

"Wie een huis koopt, wil wel weten wat er allemaal bij is inbegrepen. (...) Voor u een bod uitbrengt op een huis moet u het eigenlijk al met de verkoper eens zijn over wat wel en niet bij het huis hoort.
Daarom is het handig als de verkoper al een lijst roerende zaken beschikbaar heeft als de eerste kijkers komen. Heeft de verkoper zo een lijst (nog) niet beschikbaar, vraag er dan naar (...) Een lijst roerende zaken maakt standaard deel uit van de modelovereenkomst voor het kopen van een bestaande woning.
In principe mag de verkoper al de roerende zaken meenemen naar zijn nieuwe huis en hoort alles wat onroerend is bij de woning die hij achterlaat. Dat is het uitgangspunt. Maar dat betekent niet dat u er onderling geen andere afspraken over kunt maken. Misschien is de verkoper erg gehecht aan de drie rozenstruikjes die hij helemaal zelf gekweekt heeft. Officieel zijn die struiken onroerende zaken - ze zitten immers vast in de grond - maar als u er van tevoren overeenstemming over bereikt dat ze niet bij de koop zijn inbegrepen, hoeft hij ze natuurlijk niet achter te laten.
(...)
Maar wat is dan het verschil tussen roerend en onroerend? In een eenvoudige versie van de juridische definitie: onroerend zijn de grond, ook planten en struiken, en alle zaken die 'duurzaam met de grond verenigd zijn', zoals het huis zelf en bijvoorbeeld de douche (bestanddeel van het huis) die daar in gebouwd is. En alle zaken die niet binnen die definitie vallen zijn roerend. (...)
Om de definitie sluitend te krijgen zou je het als volgt kunnen zeggen. Wat zo vastzit aan het huis dat het niet zonder schade weggehaald kan worden, is een onroerende zaak en dus bij de verkoopprijs inbegrepen. Dat klinkt niet zo ingewikkeld. Toch is het ook wel eens zo dat iets zonder schade verwijderd kan worden, maar toch bij het huis hoort. (...)
In de discussie over wat nou wel en niet bij de koop is inbegrepen, ontstaat dus snel onduidelijkheid. Daarom is het zo belangrijk dat u afspraken maakt. Ga er niet van uit dat ‘dat het toch voor zich spreekt' dat een bepaald onderdeel bij de koop hoort. Daar denkt de verkoper misschien heel anders over!

Planten in de tuin
Als de planten in potten staan, zijn het roerende zaken. Waarschijnlijk verhuist de verkoper die mee. Staan de planten vast in de grond, dan horen ze bij de tuin en het huis. Toch komt het vrij vaak voor dat hele struiken en boompjes worden uitgegraven meegesleept.

(...)"
Bron: Eigen Huis Magazine.
12 jaar geleden
Hoi! Die mag je in mijn optiek meenemen, simpelweg om deze reden: Het is "roerend goed". Ik zeg er eerlijk bij dat enige kennis in rechten heb doch ik hier geen uitspraak over doe waar je me op vast kunt "pinnen". Dit is tevens een gedeeltelijk antwoord op jouw vraag, roerend goed is iets wat niet met het huis verbonden is. Dit heeft dus geen invloed mits je met de aanstaande koper de zaak bespreekt en/of daar financieel een overeenkomst mee aangaat. "grond of nagelvast" is nogal een rekbaar begrip. Stamp je een lantaarnpaal in je voortuin?, als je er met 2 man aan gaat hangen is het "roerend goed geworden" terwijl het aan jouw "persoonlijke vastgoed" behoorde. In mijn optiek zou ik mezelf afvragen of de plantage je dusdanig veel waard is en hier de eventuele "nieuwe koper" een voorstel te doen voor een goed ingeschat bedrag. (Desnoods een echte deskundige, zonder jouw kennis in twijfel te trekken) Let wel bij verhuizing of de grond van de nieuwe locatie en de tijd van verhuizing gunstig zijn ten tijde van de verkoop qua seizoen en vruchtbaarheid van de herlocatie. Succes!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Als je niets zegt dan is in de koop van het (onroerend goed) huis ook de beplanting in verkoop begrepen.
Dus van tevoren duidelijk maken wat wel en niet in de koop is begrepen en welk prijskaartje daar aan hangt.

Daarom krijg je bij een opdracht aan makelaar een lijst waar je invult wat aard- en nagelvast is aan het huis en niet in de verkoop is begrepen. De lijst maakt deel uit van de koopakte.

Op die lijst ook die roerende zaken die blijven en die zaken die desgewenst over te nemen zijn, bij voorbeeld gordijnen en wasmachine enz.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing