Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Na het overlijden van mijn moeder ( 1/5) wil ik het huurcontract op mijn naam over zetten, wat moet ik doen? ik ben 54 jaar woon 12 jaar op dat adres.

De woning corperatie wil niet meewerken, terwijl ik op het adres sinds 12 jaar ingeschreven staat en mijn moeder tot haar overlijden heb verzorgd.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Wonen

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (3)

Allereerst gecondoleerd!

Je hebt als het goed is, het eerste recht tot huren, aangezien je er al (officieel?) in woont. Bekijk het huurcontract eens. Als de hoofdhuurder overlijdt, is het niet billijk om van de andere inwonenden te verwachten dat zij ineens gaan verhuizen. Je kunt het recht tot huren dus afdwingen (evt via juridisch loket), maar je zult wél een nieuw contract aan moeten gaan (ivm huurverhoging).


Indien het om een 55+ woning gaat, zul je wellicht een coulance moeten aanvragen omdat je nog geen 55 bent ;)

Succes!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ook namens mij gecondoleerd.

Ik vond het volgende online:
"Overnemen huurcontract

Wanneer kun je het huurcontract overnemen van je ouders of grootouders als je op hetzelfde adres woont? Deze vraag wordt regelmatig gesteld en in de praktijk komen deze situaties vaak voor. De wet is vrij duidelijk. Als je met elkaar getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan zijn beide partners huurder voor de wet. Als een van beiden komt te overlijden of vertrekt dan is de ander vanzelf huurder. Daar hoef je in principe niets voor te doen.

Als je samenwoont en verder niets geregeld hebt, dan kun je pas na twee jaar samenwoning het gezamenlijke verzoek bij de verhuurder indienen om als medehuurder aangemerkt te worden. Er moet worden aangetoond dat er sprake is van duurzame samenwoning en van een gezamenlijke huishouding. Dat betekent dat de kosten van de huishouding in principe gedeeld moeten worden, of dat op een andere manier kan worden aangetoond dat men een gezamenlijke huishouding voert. Dit geldt voor iedere vorm van samenleven dus ook voor twee zussen of een broer en zus. Alleen bij het samenwonen van kind met ouder(s) of grootouders ligt het iets anders. De wetgever is er hierbij van uitgegaan dat deze vormen van samenleving geen duurzaam karakter hebben maar van nature eigenlijk aflopend zijn. Immers als kinderen groot zijn dan verlaten zij het ouderlijk huis.

In de praktijk komt het echter wel eens voor dat kinderen wel bij hun ouders blijven wonen. Of dat zij, nadat zij eerst het ouderlijk huis verlaten hebben, weer terugkomen. Dat kan omdat zij gescheiden zijn of omdat zij voor hun ouders willen gaan zorgen. In dat soort gevallen wil de rechter nog wel eens akkoord gaan met de overname van het huurcontract na overlijden van de ouder(s). Er moet altijd sprake zijn van bijzondere omstandigheden en een bijzondere lotsverbondenheid. Als iemand bij zijn vader of moeder gaat wonen omdat deze hulpbehoevend is, kan het dus zijn dat toch gesproken wordt van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Dat ligt echter anders wanneer van tevoren al direct duidelijk is dat de vader of moeder al heel snel naar een verpleeghuis moet of al snel komt te overlijden. Dan heeft het inwonende kind géén recht op voortzetting van de huurovereenkomst. Dat de vader of moeder al op hoge leeftijd is, speelt daarbij geen rol. De wetgever heeft het dus wel mogelijk gemaakt maar het blijft een uitzondering en er dienen bijzondere omstandigheden te zijn."
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
betaal gewoon de huur op tijd ,zolang je dat doet kunnen ze je niet zomaar uit de woning zetten, blijf in overleg,
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: