Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe kan ik bepalen waarom mijn waterverbruik zo hoog ligt?

Ik kreeg een jaarafrekening van mijn waterbedrijf voor zo'n 200 kubieke meter verbruik.

In normale jaren (de afgelopen 10 jaar) zat ik altijd rond de 40 tot 50 kubieke meter per jaar.

Er is niets wezenlijks veranderd bij mij thuis voorzover ik kan nagaan, lekkages heb ik uitgesloten (althans de meter draait niet als de kranen dichtzitten) er zijn geen gezinsleden bijgekomen, er zijn geen apparaten die water verbruiken bijgekomen of vervangen, behalve de wasmachine.

Als ik een week de wasmachine niet gebruik (om die mogelijk uit te sluiten als bron van dit probleem) zit ik soms al op 2000 liter verbruik, dat is 285 (!) liter per dag en 104 kubieke meter per jaar, ergens het afgelopen jaar moet er iets veranderd zijn, maar wat is me niet duidelijk.

Heeft er iemand goede ideeën?

Even ter aanvulling een simpel rekenvoorbeeldje voor een gemiddelde dag bij ons thuis:
Douchen 2 x 45 liter
Toilet 10 x 9 liter
Koken 1 x 10 liter
Afwassen 1 x 10 liter
__________________+
Totaal: 200 liter.

Natuurlijk reken ik hier sommige dingen zoals wassen, handen wassen en algemeen schoonmaken niet bij. De wasmachine die ik heb is te oud en verbruikt relatief veel, die wordt echter hooguit 2 of 3 keer in de week gebruikt.

Wat hieronder gezegd wordt over het normale gemiddelde verbruik klopt ongetwijfeld, maar mijn verbruik is (op voor mij onverklaarbare wijze) meer dan verdubbeld.

Ik woon overigens samen met mijn vrouw, we hebben geen bad, ook geen vijver of iets dergelijks.

Ik vermoed toch dat mijn stortbak van 9 liter eigenlijk te groot is.

Allemaal bijzonder bedankt voor de moeite van het reageren / antwoorden, er kan helaas maar een het beste antwoord krijgen, dus die kies ik zodadelijk uit.

Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
in: Wonen
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Hoe lang ben je al bezig je meterstand regelmatig af te lezen? Dan kun je nu de eerste meterstand aftrekken van de huidige meterstand; deel dat door het aantal dagen, en je weet je gemiddelde per dag over die periode.

Is dat ongeveer gelijk aan wat het vroeger was, of is het ongeveer gelijk aan je verdubbelde verbruik?

In het eerste geval kan het een eenmalig iets zijn geweest. Een toilet dat een weekeinde lang overliep zonder dat je het merkte - zo'n vlotter wil wel eens niet helemaal goed afsluiten als er iets tussen zit. Na de volgende keer doorspoelen komt alles in beweging, en is het probleem weg.

De vlotter van je stortbak kun je meestal afstellen. Er zit vaak een stelschroefje op dat bepaalt tot hoe hoog de stortbak zich vult. Laat je stortbak zich vullen, draai aan dat schroefje - als je stortbak na loslaten zich verder vult, heb je het schroefje de verkeerde kant opgedraaid.

Iets drastischer, maar wel heel effectief, is een stuk piepschuim te nemen, en dat onder de vlotter te bevestigen. Is het piepschuim 4 cm dik, dan zal de stortbak zich daarna met 4 cm minder water vullen.

Dit moet je niet overdrijven - soms komt het mechaniek in de knel, soms is er een bepaalde hoeveelheid water nodig om de klok goed te laten afsluiten. Zit er dan te weinig water in de stortbak, dan wordt de klok niet goed omlaaggedrukt, waardoor er water je toilet in lekt. Dat water wordt dan continu bijgevuld, dus dan verhoogt het piepschuim het verbruik van je toilet juist.
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden

Andere antwoorden (7)

Om kort te gaan, het gaat je niet lukken... Die rekening zul je moeten betalen, daar kom je niet onderuit...
Het kan een lek zijn, maar dan nog moet je betalen...
Het kan een fout zijn, maar dan nog moet je betalen...

Zo zit dat... Hoe krom en onrechtvaardig ook...

Als het overduidelijk is dan kan het zijn dat ze kwijtschelding geven... Zoals bij een kameraad van me die ging wonen op een boerderij en achter op het erf was een kraan die een jaar lang openstond... En hij kon aantonen dat hij minder dan een jaar daar woonde en die kraan stond een heel jaar lang helemaal open... Duizenden kubieke meters water... torenhoge rekening... Maar toen kreeg die kwijtschelding... En terecht vind ik...
Maar bij jou, ik ben bang dat je aan het kortste eind trekt... helaas maar waar...
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Toiletspoelen is tussen de 3 en 5 lt, misschien ben je meer gaan drinken en moet je vaker plassen.
Douchen loopt gauw tegen de 50 lt.
Iets vaker in bad? Iets langer douchen?
Tanden poetsen, handen wassen, nat scheren, kraan tussendoor dicht?
Het is bijna onmogelijk een antwoord op je vraag te geven, maar misschien kun je iets met bovenstaand suggesties?
Hebben de buren verbouwd en een nieuwe waterleiding gevonden?
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
In Nederland is het gemiddelde watergebruik per persoon ca. 130 liter p.p.
Nu ken ik je gezinssamenstelling niet, maar als je met z'n tweeën bent dan is 285 liter dus heel normaal.
Mocht je ernstig twijfelen aan de nauwkeurigheid van je watermeter, dan kun je 'm bij je waterleverancier laten ijken, maar daar vragen ze al gauw 200 euro voor, dus da's weer minder. Voordeel is wel, dat mocht ie teveel aanwijzen, dat je teveel betaald watergeld terug krijgt.
De meeste waterleiding bedrijven vervangen de meters elke tien jaar.
AWM
16 jaar geleden
Neem contact op met het bedrijf dat het water levert.
Mogelijk kunnen zij metingen doen.
Misschien dat er toch elders en verder weg een (niet zichtbare) lekkage is.
Misschien is de meetapparatuur defect.
Anders kun je altijd nog vragen naar tips om te bezuinigen op dit verbruik.
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Lekkage of gezinstoename kunnen het waterverbruik drastisch doen stijgen. Aangezien dat niet het geval is, is wellicht de meteropname foutief gebeurd. Misschien per ongeluk een getal in het rode deel van de meter meegenomen bij het doorgeven?
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Let eens op je verwarmingsketel. Uit ervaring weet ik dat de het overstortventiel van een combiketel defect kan zijn. Zo'n overstortventiel heeft een uitloop (afvoer) die vaak rechtstreeks in een de afvoerpijp is gemonteerd. Als het overstortventiel defect is loopt er kraanwater direct het riool in. Meestal geen harde straal maar een kleine. Je hoort er niets van maar kost je ongemerkt duizenden liters water. Controleer dit door simpelweg de afvoerslang van je combiketel uit de afvoer te trekken en te kijken of er water uitloopt.
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Er zijn 3 dingen die een hoog verbruik kunnen veroorzaken.

1. Lekkage - Dit kan je controleren door alle kranen in huis dicht te draaien (ook geen druppelende kranen / doorlopend toilet) en dan te kijken op de meter of deze doordraait. Zo ja, is er een lek in de binneninstallatie. Hiervoor moet dan een loodgieter komen en kan bij het waterleidingbedrijf coulance worden gevraagd misschien dat ze je te gemoed komen.

Toegevoegd op 04-06-2009 09:23:43
(Zie reactie's voor overige 2 tips)
Verwijderde gebruiker
16 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing