Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar blijven de merels?

Sinds eind juli zag ik geen merel meer.Niet in mijn vogelrestaurant in de tuin, waar alle andere klanten zijnde kauwen, eksters, een enkele raaf, spreeuwen, dikke bosduiven, tortelduifjes, mussen,zich vrolijk te goed doen aan de hapjes die onze verwende kinderen op hun bord laten liggen.
Ik las dat in de lage landen de merel een standvogel is maar ik denk dat ze bij ons(provincie Antwerpen) toch naar zuidelijker gebieden vertrokken zijn.Vraag is nu: Wanneer komen de merels die van koudere streken komen dan aan?

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Tuin
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Volgens mij zitten jullie merels allemaal bij ons in de tuin, ten noorden van Antwerpen (Gelderland NL),
en ze eten al mijn rood wordende druiven op, bietsen alle bramen en pikken gaatjes in de langzaamaan rijp wordende peren. Van mij mogen het naar het zuiden-trekkende vogels worden : )
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Zodra het mooi weer is, wordt ik altijd gewekt (al heel vroeg) door hun gezang. Ik woon aan de kust in Zandvoort en ik heb op het moment heel veel mussen, vinkjes en mezen in de achtertuin ( zuiden) De merels hoor ik nu met die storm en regen niet, maar ze zitten nog wel in de voortuin (noorden) op de pergola en doen zich tegoed aan de bessen van mijn kamperfoelie en de bessen van mijn vuurdoorn.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Misschien heeft het te maken met het feit dat alle jonge vogels van het laatste broedsel nu zelfstandig geworden zijn en de merels alleen nog voor hun eigen kostje hoeven te zorgen i.p.v 4-5 of 6 jongen + zich zelf, komt bij dat het ook een ander soort voedsel gezocht wordt, b.v. vruchten (bessen) en die zijn er nu in overvloed.
Insecten en wormen zie je ze veel in tuinen zoeken als ze jongen hebben en natuurlijk als je er hapklare brokjes zo maar voor ze neer legt.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
het aantal "kraaiachtigen" neemt hier (Gelderland) schrikbarend toe. Ze eten eieren en jonge vogels : musjes , vinkjes, mereltjes, meesjes enz. Vervolgens komen ze af op etensresten, en zo verandert de vogelstand en word je wakker door het geschreeuw van eksters, kraaien, kouwen e.d. Bereid je er maar op voor.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ze zijn verhuisd naar Drenthe, hier zie ik er elke dag nog wel 5 of 6.
Nee zonder dollen ik zie ze elk jaar het hele jaar door.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Bij mij in de tuin (in Brabant) zitten dagelijks vele merels en ik herken ze ook nog want er zijn merels bij die een bepaald kenmerk hebben, b.v. een of enkele witte veren. Ze hebben trouwens de hele zomer in de buurt gezeten en hebben er ook verschillende broedsels grootgebracht. Momenteel doen ze zich te goed aan de druiven en bessen en rozenbottels.
Maar kan het niet zo zijn dat er bij u katten in de buurt zitten die het voortzien hebben op de merels en dat ze daarom zijn vertrokken, want een merel is een echte standvogel en hij blijft het gehele jaar in dezelfde buurt. Dus ik zou zeggen: hou het aantal katten dat in de buurt zwerft maar eens in de gaten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Ik moet inderdaad bevestigen dat hier in Drenthe niets mis is met de merel populatie. De merels heb ik hier het hele jaar al gezien en zelfs bij ons in de klimop enkele nestjes.

Dus als antwoord op je vraag denk ik dat je hogerop moet zoeken in de lage landen :)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing