Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar komen al die slakken in de tuin toch vandaan?

We hebben cocos-schors in de tuin en nog zijn er veel slakken.Hoe komen we er vanaf?
Ik vang ze elke dag met de hand en gooi ze in een gesloten afvalbak.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Tuin
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Naaktslakken leven in een vochtige omgeving. Zij houden zich het grootste deel van hun tijd op in de grond of onder compost, waar zij de ondergrondse delen van de planten aantasten.
Slechts 's nachts of na de regen komen de naaktslakken bovengronds om rafelige gaatjes uit bladeren te eten of om stengeltjes van jonge zaailingen aan te vreten of af te breken.
In 24 uur tijd kan een naaktslak minstens 50% van haar/zijn lichaamsgewicht eten. Bij warm en vochtig weer kunnen ze dan ook een ware plaag vormen.

Slakken vangen is inderdaad een van de middelen die je kunt proberen om de slakken uit je tuin te krijgen. Ook de cacaodoppen is er één, maar om je tuin echt slakvrij te krijgen is een hele strijd. Ik heb een leuk artikel gevonden met eenentwintig manieren om je tuin slakvrij te maken (zie bron 2)

Een aantal tips:
- Slakkenkorrels van ecostyle
- Naaktslakken zijn te bestrijden met Nemaslug. Dat zijn parasitaire aaltjes die onder de grond op zoek gaan naar slakken. Ze besmetten de slak met een bacterie, en dat is dan einde slak.
- Gun je de slakken op hun laatste levensdag nog een galgenmaal, dan kun je ze lokken met lekkere hapjes waaraan ze geen weerstand kunnen bieden. Eet een halve grapefruit of meloen leeg, leg de schil als een iglo in de tuin en snij er een stuk uit dat als deurtje dient. Slakken kruipen onder de schil en dan hoef je ze alleen nog maar op te rapen. Met stengels bleekselderij werkt het ook.
- Je kunt een rij planten om hun tuin heen zetten Of om planten die je wilt beschermen) waar slakken een hekel aan hebben, zoals munt, bieslook, knoflook, tijm, tomaat en venkel.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Slakken worden aangetrokken door bepaalde planten waar ze gek op kunnen zijn. Ze komen nu met dit vochtige weer massaal tevoorschijn en ook alle kleine nieuwelingen.
Graaf hier en daar een bekertje in, vul dat met bier daar zijn ze gek op en de volgende dag kun je het bekertje leegkiepen en opnieuw met bier vullen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
In de tuin komen we twee soorten slakken tegen, de huisjes- en de naaktslak. De huisjesslak is te herkennen aan het slakkenhuis dat hij met zich mee draagt. De naaktslak doet het zonder huis en richt in onze tuin de meeste schade aan.

Huisjesslakken eten bij voorkeur algen. Ze komen vooral voor op de stengels en bladeren van planten voor, maar richten er veel minder schade aan dan de naaktslak. Als er rijpe aardbeien in de tuin te vinden zijn doen ze zich daar ook graag tegoed aan. Ook in een tuin waar veel kalk opgebracht is, zullen de huisjesslakken naar toe trekken om kalk voor hun huisje op te nemen.

Naaktslakken zijn echte plaaggeesten in de tuin. Ze hebben het vooral voorzien op jonge plantjes. Ook eten ze graag en veel van planten met zachte bladeren, zoals Hosta's.

In het groeiseizoen zijn (naakt)slakken te vinden op plaatsen waar het vochtig is, zoals onder stenen, dichte beplanting, rottende plantendelen en composthopen. Het is verstandig de tuin op te ruimen en zo min mogelijk hoopjes tuinafval te laten liggen.

De naaktslak heeft veel natuurlijke vijanden. Padden, egels en vogels lusten graag een hapje slak. Slakken kruipen niet graag over droge, scherpe producten. Rond gevoelige planten kunt u een rand van vijf centimeter breed, grind, zaagsel, hulstbladeren, gestampte eierschalen of houtas strooien. Ook de geur van Oostindische kers, salie, hysop, tijm en knoflook houd de slak op afstand.

Om slakken te vangen kunt u een vochtige schuilplaats in de tuin maken waar u regelmatig de slakken vandaan kunt halen. Slakken zijn dol op melk en bier, een bekertje hiervan in de tuin gegraven zal vele slakken doen verdrinken. Als biologisch bestrijdingsmiddel zijn tegenwoordig aaltjes te koop die op de slakken parasiteren en ze doden. Bestrijdingsmiddelen tegen slakken die te koop zijn voor particulieren en die gemaakt zijn op basis van metaldehyde en methiocarb bevatten giftige bestanddelen en zijn daarmee schadelijk voor andere dieren die hiermee in aanraking komen. Pas dus op met het gebruik ervan. Tegenwoordig is er ook een geheel veilige slakkenkorrel die alleen de slak doodt. De naam is Escargo en de werkzame stof is ferri-fosfaat.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing