Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

op onze klimop zitten witte wollige pluisjes van ong. 1 cm groot. daarin zitten oranje/bruine dingetjes.?

wat zijn het en wat doen weertegen? zie foto

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Tuin

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (5)

Het is een schuimnest. Een schuimnest is een soort nest waarin de eitjes beschermd worden door schuim. Schuimnesten worden gemaakt door insecten om hun larven te beschermen (de bruine dingetjes erin).

Toegevoegd na 1 minuut:
De schuimbeestjes verschijnen in mei en treffen we ook nog aan in de vroege zomer. Ze vormen het schuim door lucht uit te ademen in vocht dat via de anus wordt uitgescheiden. Dit schuim maken ze om hun tere huid te beschermen tegen uitdroging van de zon alsook tegen mogelijke belagers zoals spinnen, vogels en wespen. De nimfen (larven) blijven gedurende ongeveer vijf vervellingen in het schuim tot het volwassen insecten met vleugels geworden zijn. Dit proces neemt 30 tot 100 dagen in beslag en is afhankelijk van de temperatuur.

Schuimbeestjes bestrijden gaat vrij gemakkelijk door ze met een krachtige waterstraal van de planten af te spuiten of door ze met de hand uit het spuug te halen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Dit zou het schuimbeestje kunnen zijn.

Schuimcicade, schuimbeestje, koekoeksspog of spuugbeestje

De schuimcicade Philaenus spumarius (Cercopidae); ook schuimbeestje, koekoeksspog of schuimbeestje genoemd, kennen we allemaal wel van de slijmerige schuimhoopjes die we soms aan de planten zien kleven.

In het schuim zit er telkens een 5 tot 7 mm grote onvolwassen schuimcicade. Deze nimf zuigt zoals een bladluis het plantensap uit de stengel of de bladeren. Hierdoor zullen de aangetaste bladeren vervormen en stengels kunnen krom trekken.
Het grote verschil met bladluizen is dat de schuimbeestjes niet in grote kolonies uw tuinplanten zitten leeg te zuigen. Ze zijn er meestal in kleinere hoeveelheden waardoor de schade veel kleiner tot verwaarloosbaar is. Op wilgen zitten ze dan weer zeer graag. In een grote boom kunnen er dan ook heel veel zitten. Als je onder zo’n boom doorloopt zou je bijna denken dat het zachtjes aan het motregenen is.

De schuimbeestjes verschijnen in mei en treffen we ook nog aan in de vroege zomer. Ze vormen het schuim door lucht uit te ademen in vocht dat via de anus wordt uitgescheiden. Dit koekoeksspog maken ze om hun tere huid te beschermen tegen uitdroging van de zon alsook tegen mogelijke belagers zoals spinnen, vogels en wespen. De nimfen (larven) blijven gedurende ongeveer vijf vervellingen in het schuim tot het volwassen insecten met vleugels geworden zijn. Dit proces neemt 30 tot 100 dagen in beslag en is afhankelijk van de temperatuur.

De volwassen schuimcicaden hebben vleugels met een variabel vlekkenpatroon. Ze komen veel voor op niet al te droge plaatsen op kruiden en houtachtige gewassen.

Het volwassen diertje is een klein springertje van 7 mm dat plotseling van een plant wegspringt als het opgeschrikt wordt. Het kan 70 cm ver springen wat ruim honderd maal hun eigen lengte is. De springkracht is in verhouding tot de lichaamslengte groter dan van een vlo. De kracht die ze ontwikkelen om zo ver te springen is ruim 400 keer hun lichaamsgewicht, bij vlooien is dat 135 maal, bij sprinkhanen 8 en bij de mens hooguit 3 maal.

Schuimbeestjes bestrijden gaat vrij gemakkelijk door ze met een krachtige waterstraal van de planten af te spuiten of door ze met de hand uit het spuug te halen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Je hebt helemaal gelijk hoor, het zijn wolluizen, wat je ziet is de vermomming van het luisje, er onder zit het beestje zelf.
Vooral planten die tegen een muur staan, hebben vaak dit soort problemen
Groene luis, maar ook schild, bloed en wolluizen komen om deze tijd in de klimop altijd veel voor.
De eerste groei is er nu en veel planten/ bomen hebben te weinig regen gehad en de grond is veel te droog, hierdoor verzwakt de plant (klimop) en wordt deze vatbaar voor luizen.
Zo gauw als er weer voldoende regen valt, wordt de weerstand van de plant weer hersteld en is ook het luizenprobleem over, je hoeft er dus niets aan te doen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Als het slijmerig is dan is het spuugluis.
Wij hebben het idd op de kamperfoelie zitten die tegen de muur staat.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Wij hebben hetzelfde probleem en na enig speur werk op het internet kwam ik het volgende tegen. Wij zijn er niet echt blij mee. Succes met de oplossing


Woldopluis / Wollige dopluis
Een zeer vervelend insect duikt de laatste jaren steeds vaker op: de zogenaamde ’woldopluis’ alias Pulvinaria hydrangeae. Het is een schildluis die in mei/juni een soort cocon achter zich aanbouwt die er als een wollig spinsel uitziet, waarna de luis zelf sterft. Dit spinsel is ongeveer één centimeter lang, een halve centimeter breed en enkele millimeters hoog en bevat eitjes. De luis, of eigenlijk de ei-zakjes worden verspreid door vogels, de pas uitgekomen jonge luisjes kunnen ook door de wind verspreid worden.
Chemische middelen tegen dop-/schildluizen werken alleen op de pas uitgekomen eitjes, waardoor meerdere behandelingen nodig zijn tussen midden juni en eind juli, waarbij elk blad aan de onderkant en ieder stukje van de stengels zeer goed bespoten moet worden. Een zekerdere manier om dit beestje te stoppen, is het tot de grond toe afsnoeien van de plant. Des te vroeger in de zomer dit gebeurt, des te groter de kans dat de plant het volgende jaar weer bloeit. Verwijder zorgvuldig alle afgeknipte takken en blaadjes!
Wanneer de aantasting echter terug blijft komen, is de enige remedie het verwijderen van alle planten die aangetast zijn en er de eerste tijd geen nieuwe neer zetten. Voorkom ook nieuwe besmettingen vanuit andere planten in de tuin waarop deze luis voor kan komen, in het bijzonder Hulst (Ilex), Linde, Viburnum, Esdoorn, Euonymus, Magnolia, Kastanje en Camellia. Let dus goed op en onderneem direct actie bij de eerste aantasting!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: