Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Antwoorden (1)

In de Nederlandse taal komt het woord 'kouwoerde' voor in de 13de eeuw. Die term was afgeleid van het oud-Franse courde (vergelijk met courgette, tevens familie van de komkommerachtigen). Een grote fles kouwoerde, dat is de soort kalebas die wij in Nederland tegenwoordig vooral kennen. Maar in de dertiende eeuw werden ze wel heel anders gebruikt: "Het sap van kouwoerden met olie van rozen vermengt verzoet de pijn en ontsteking of verzwering van de oren, daarin gedrupt. Hetzelfde rauw vlees van kouwoerden gestoten en papvormig gelegd op alle hete blaren en gezwellen verzoet de pijn en op dezelfde manier gebruikt verzoeten ze de hoofdpijn van de jonge kinderen en verkoelen de brand van de ontstoken en rode ogen".
(Lees meer...)
Amadea
8 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding