Ik weet dat je geen bewerkt eten in het compostvat moet gooien. Maar hoe zit met dingen die alleen gekookt zijn?
Ik heb hier wat stronkjes van gekookte broccoli en de schillen van gekookte zoete aardappels (die heb ik dus na het koken ervan afgehaald, dat gaat dan heel gemakkelijk). Er zit dus verder niks op, geen jus of kruiden.
Als veel dan niet, reden zie bijna onderaan:
https://irisgardenecology.wordpress.com/2013/12/18/wat-kan-er-wel-en-wat-kan-er-niet-op-de-composthoop-en-waarom/
Natuurlijk heeft tuinafval de overhand zodat de vertering vlot verloopt. Ook voeg ik regelmatig wat kleine takjes in stukjes geknipt toe, om het geheel wat luchtiger te houden.
Restanten die mijn hondje achterlaat, gaan er uiteraard niet in.
Ik heb altijd twee composthopen, open aan de bovenkant voor de regen. Eentje van vorig jaar en een huidige. In 2016 gebruik ik de oudste, die is nu al mooi klaar. Is dat vak leeg (voorjaar), zet ik de huidige om in het lege vak, en begin weer een nieuwe.
http://www.wilfriedrobert.be/MOESTUIN/compost.html
(bij composthoop opzetten kijken) Wij hadden 3 vierkante bakken:
1 om te vullen, 1 om een jaar te laten rusten en 1 om te gebruiken.
Compost mag goed nat zijn, verteerd dan sneller. Is de hoop hoog wat hoog, zet ik er een grill voor. Een hoogte van 2/3 meter (zakt steeds tussendoor) is uiteindelijk een goede halve meter compost na 2 jaar, maar dan schitterende compost, heerlijk geurend.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.