Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wanneer kun je vleestomaten uit de tuin plukken?

Wij hebben een heleboel vleestomaten in de tuin (niet in een kas), maar ze willen maar niet rood worden. Sommige krijgen zelfs aan de onderkant al bruine stukken. Wanneer kun je ze normaal gesproken oogsten?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Tuin
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het simpelste antwoord zou zijn: als ze rijp zijn ;-)
Ergens is het wel zo simpel maar uit je vraag maak ik op dat je ook met verschillende slechte tomaten aan je planten zit.
Die tomaten met die donkere stukken moet je als de wiedeweerga verwijderen, om te vermijden dat dit verdergaat controleer je elke dag de tomaten en van zodra je aan de onderzijde van je tomaten het begin ziet van een bruinzwart plekje knip je ze direct van de plant. Deze tomaten mag je ook niet op je composthoop gooien daar je anders de ziektekiemen volgend jaar terug aan je plantjes voert. Dus in de vuilnisbak met die dingen.
Dat je tomaatjes nog niet rood zijn wil niets zeggen, de tomaten in mijn tuin zijn ook nog niet rijp. Sommige beginnen nu nog maar pas te kleuren.
Mochten de tomaten bij aanvang van de nachtvorst nog niet rijp zijn kan je ze in een koele plaats, waar het ongeveer 15 graden is, laten narijpen.
Ik doe dit in houten bakjes (Ik haal die op de markt bij mijn groenteboer) waarin ik een oude badstoffen handdoek leg en een appel per bakje afdekken met een andere handdoek en dan het volgende bakje. Bij mij werkt dit perfect en ik heb zeer weinig tot geen tomaten die slecht worden, zelfs groene tomaten laat ik zo rijpen. Ik moet wel toegeven dat als je groene tomaten laat rijpen er wel meer kans is dat er tomaten bederven dan als je tomaten reeds begonnen te rijpen in de tuin.
Voor je nu de vraag gaat stellen waarom die appel, is hier het waarom:
De appel "ademt" een gas uit dat het rijpingsproces versnelt. Dit gas is ethyleen soms ook wel eens etheen genoemd.

Toegevoegd na 2 minuten:
Nog even vermelden dat de smaak van de tomaten die binnen nagerijpt zijn zo goed als niet verschilt van de tomaten die in de tuin zijn gerijpt.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Oogsten en bewaren
Tomaten worden geplukt door met de duim op het verdikte stukje van het steeltje te drukken, dan breekt de vrucht van het steeltje af. Ook kan er een schaartje gebruikt worden. Tomaten moeten op tijd geoogst worden, wanneer ze al zacht worden of het velletje gaat barsten ben je voor de lekkerste tomaten te laat.

Tomaten die in de winkel gekocht worden worden altijd groen en hard geplukt en zijn dus niet zo rijp als een tomaat uit je eigen tuin. Tomaten horen al wat zacht te zijn als je ze plukt, maar je kunt ze dan niet lang bewaren.

Narijpen
Aan het einde van het seizoen kunnen er nog veel onrijpe tomaten aan de plant hangen. Pluk deze voor de eerste nachtvorst en stop ze in een papieren zak of krant. Leg ze in een kamer waar de temperatuur ongeveer 16 graden is, de vruchten zullen dan binnen enkele dagen tot enkele weken rijpen. Controleer de zak regelmatig en verwijder de rotte exemplaren. Deze tomaten zullen minder lekker zijn dan de tomaten die door de zon zijn gerijpt.
fremar
11 jaar geleden
Vleestomaten zijn in de tuin wat lastiger te kweken.
Eenmaal in september, worden de nachten korter en vochtiger.
Daarmee neemt de kans op tomaten ziektes enorm toe.
Vooral als het ook nog gaat regenen.
Een dakje er boven van plastic folie, voorkomt het ziek worden van tomaten.
Ook nu veel balderen er af knippen en vooral de dieven en toppen.
Als alles goed gaat, beginnen over enkele weken de tomaten te kleuren.
Maar zijn ze al ziek geworden ( bruine plekken) dan zou ik die zieken tomaten maar weg halen, die smaken toch niet.
En de rest laten rijpen onder een afdakje. van plastic folie.
Zijn trouwens kant en klaar te koop ( internet)
Volgend jaar voor buiten gewone tomaten nemen, is wel makkelijker.

Toegevoegd na 1 minuut:
geef ze nog enkele keren vloeibare mest, dat maakt de weerstand van de tomatenplant aanzienlijk beter.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Als de tomaten bruin gaan worden dan hebben ze te veel regen gehad en hebben ze dezelfde ziekte als de aardappelen namelijk phytophtera. Je krijgt geen enkele goede tomaat meer en de enige remedie is de planten met de tomaten opruimen en het volgend jaar de tomatenplanten beschutten tegen de regen.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing