Als je aardappelen die boven de grond komen en daardoor groen worden door solanine aanaardt, verdwijnt de solanine dan weer?
Bij mij hebben er een paar een dag of 5 boven de grond gelegen en 1 dag in het licht na oogsten, zoals ik ooit geleerd heb. De aardappelen boven de grond zijn keihard, harder dan de ondergrondse exemplaren. En een beetje groen.
Stel dat ik ze had aangeaard en bijv 1 a 2 weken later had geoogst, was de solanine dan weer verdwenen, of blijft het altijd in de aardappel, als het er eenmaal in zit?
Een beetje groen is niet echt erg, blijkt uit googelen: wegschillen, in zout water koken en niet te vaak. Helemaal groen is giftig.
Maar nu ze ook nog hard zijn, twijfel ik: wel of niet eten? Ik zou t op zich jammer vinden, t is toch eigen geteeld spul, waar heel wat energie in zit:-)
Toegevoegd na 1 dag:
bedankt voor de reacties. Of ze inderdaad niet gaar worden ga ik uitproberen. Aardappelresten worden bij mij altijd afgevoerd ivm phytophtera.
T gif had ik al genoemd, solanine. De vraag daarover is nog niet beantwoord.
Blijft de vraag wat er gebeurd als je de aardappelen nog een paar weken aanaard. Is er iemand die dat weet?
Ik denk zelf dat, mits genoeg tijd, de solanine weer verdwijnt.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.