Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

waarom staan er in de achterhoek en met name rondom Lochem zoveel sneeuwklokjes

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Tuin
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

In onze streken vinden we sneeuwklokjes vooral in loofbossen en daar zit ook de link met haar oorspronkelijke verspreidingsgebied. In de bol begint de plant na de bloei reservevoedsel op te slaan. Goed ingepakt in beschermende bolrokken (zoals een ui) overleven de winterknoppen onder de grond het winterseizoen. Zo’n levensvorm met winterknoppen onder de grond noemen we geofyt. Tegen het eind van de winterperiode ontstaat uit die winterknoppen weer een nieuwe plant. Het reservevoedsel in de bol maakt een snelle groeispurt mogelijk. Dat is een voordeel in het korte groeiseizoen in de berggebieden van haar oorsprong, maar ook in het korte voorjaarseizoen bij ons tussen het einde van de winter en de tijd waarin het blad aan de bomen de hoeveelheid licht op de bosbodem sterk reduceert. Een extra aanpassing heeft het sneeuwklokje in haar wortels. Sneeuwklokjes groeien van oorsprong op plaatsen waar de grond, bijvoorbeeld door spoeling, soms in beweging is. De bollen rollen mee en kunnen bloot komen te liggen. Als de wortels eenmaal uitgegroeid zijn en de wortelpunten stevig verankerd zijn, trekken de bovenste delen van de wortels samen. Met behulp van deze ‘contractiele wortels’ komt de bol dan in een veiliger grondlaag.
De Achterhoek heeft waarschijnlijk veel loofbossen, waardoor het een goede omgeving is voor de klokjes.
Amadea
14 jaar geleden

Andere antwoorden (3)

Omdat daar veel bolletjes (die waar de sneeuwklokjes uitgroeien) in de grond zaten.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Omdat onze achterhoekse grond heel goed voor sneeuwklokjes is. En ze voelen zich bijzonder thuis in de achterhoek,vriendelijke mensen enzo.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De sneeuwklokjes horen bij de stinzenplanten, dat zijn planten die vroeger in de tijd van de grote buitenplaatsen, massaal werden aangeplant.
Bij deze buitenplaatsen hoorden vaak ook uitgestrekt bosgebied en de tuinmannen moesten voor de adel bollen planten in die bossen.
Veel buitenplaatsen zijn tegenwoordig van staats bosbeheer, of natuurmonumenten en veel van deze bossen zijn nu vrij toegankelijk.
Van veel oude buitenplaatsen is nu niet veel meer van terug te vinden, wat gebleven is, zijn de stinzenplanten, zoals de sneeuwklokjes.
Zoek maar in de geschiedenis van Lochem en je zult wel oude buitenplaatsen tegen komen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing