Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom een boete betalen bij aflossing hypotheek als de rente is gestegen van b.v.1 naar 4 procent?

Heb een hypotheek in de goede tijd afgesloten tegen 1 procent nu twee jaar later kan ik hem aflossen intussen is de rente 4 procent en toch een boete betalen terwijl ze het geld tegen hoger rente kunnen aanbieden

Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

De boete, die je moet betalen, staat ten eerste in de hypotheekakte. Dus op het moment, dat je je handtekening onder deze akte zette, ging je akkoord met de boeterente die berekend zou worden als je vervroegd aflost.
Deze boeterente is dient om de hypotheekverstrekker te compenseren voor het verlies aan renteinkomen.
Je zegt in je vraag, dat je twee jaar geleden de hypotheek hebt afgesloten. Ik weet niet hoelang de termijn van deze hypotheer is, maar ik ga er hier voor het gemak even vanuit dat je een looptijd hebt van 30 jaar. Dat betekent dat de hypotheerverstrekker, op het moment van het afsluiten van de hypotheek, 30 jaar lang renteinkomsten kon verwachten. Als je twee jaar later de hypotheek aflost, verliest de hypotheekverstrekker dus 28 jaar (30 - 2 jaar) aan renteinkomsten.
2 jaar geleden
Met je vraag lijk je te bedoelen dat je bank blij moet zijn dat je versneld aflost, omdat ze met dat geld elders weer een nieuwe lening kunnen verstrekken tegen een hogere rente.

In deze redenering zouden ze vanwege de hogere rente onder de streep dan meer over houden dan wanneer ze jou aan je boete houden. Ze zouden je dus juist moeten stimuleren om versneld af te lossen ipv te dreigen met boetes. Dat bedoel je toch?

Dat klinkt logisch, maar helaas zit een bank niet logisch in elkaar.

Wat veel mensen niet weten is dat banken geld uitleent wat ze feitelijk helemaal niet hebben.
Zij houden slechts een balans tussen de inkomsten en de uitgaven van de bank. Zolang er meer geld binnen komt van mensen die sparen en mensen die leningen aflossen dan de risico's die ze lopen aan de uitgavenkant (mensen die hun geld opnemen of hun lening niet kunnen betalen) zitten ze op rozen.

Bedenk b.v. maar eens dat iemand een huis koopt en daar een hypotheek voor afsluit.

Dan betaalt de bank de koopsom namens de koper aan de verkoper. Op papier is dat een hele som geld. Maar -en dat is de truuk- deze bestaat alleen op papier. De verkoper is op papier nu wel rijker, maar zal dat geld zelden meteen geheel in cash opnemen, dat gaat meestal langzaam in kleine beetjes. Ondertussen betaalt de koper wel rente en aflossing aan de bank. De bank bouwt daarmee een potje op voor die keren dat de verkoper toevallig eens wat cash opneemt.
Als dat potje groot genoeg is om als buffer te dienen, dan heeft de bank mooi een sommetje geld om mee te speculeren en daar verdienen ze ook een aardig centje mee.

Conclusie van dit verhaal is dat ze jouw versnelde aflossing helemaal niet nodig hebben om nieuwe leningen uit te geven. Ze willen vooral de rente die je betaalt. Los jij versneld af, dan missen ze die rente en om die dan toch binnen te harken hebben ze die boeteclausule in het contact gezet
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing