Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat betekend bij de hypotheekmarkt het huizenbezit staat "onder water" ?

In de media werden banken als de ABN-AMRO en de Rabo bank genoemd.

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
1K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Dat er te veel huizenbezitters een huis hebben die een lagere waarde heeft dan de hypotheek op dat moment. Dus bij een eventuele (gedwongen) verkoop blijven die mensen zitten met een schuld.

Toegevoegd na 1 minuut:
Meer informatie: "

Huiseigenaren die de afgelopen 10 jaar een huis hebben gekocht, hebben met z'n allen een 65 miljard euro hogere schuld, dan dat hun huizen waard zijn.

AMSTERDAM (Dow Jones)--Door de daling van de huizenprijzen in de afgelopen jaren staat inmiddels ongeveer 10% van de totale Nederlandse hypotheekschuld, of EUR65 miljard, 'onder water': dit bedrag wordt niet meer gedekt door de waarde van het onderpand, stelt De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in zijn halfjaarlijkse economische rapport.

De huiseigenaren die 'onder water' staan, behoren tot een specifieke generatie, stelt de centrale bank: huishoudens die de afgelopen tien jaar hun eerste woning kochten, sindsdien weinig hebben afgelost en ook nog weinig hebben gespaard. Omdat er door de stagnerende woningmarkt steeds minder hypotheken bijkomen, is de totale hypotheekschuld in Nederland sinds dit jaar aan het dalen.

Een tweede factor is dat huishoudens die het kunnen betalen zijn begonnen met het aflossen van hun schulden, omdat dat aantrekkelijker is dan de lage spaarrente die ze op dit moment bij de bank krijgen. DNB gaat uit van "enkele miljarden" extra aflossing per jaar in de komende jaren, op een totale hypotheekschuld van meer dan EUR650 miljard eind vorig jaar.

De dalende woningwaarde woningen wordt met die aflossingen overigens bij lange na niet bijgebeend: de overwaarde op de nationale hypotheekschuld ligt in 2015 naar verwachting zo'n EUR300 miljard lager dan voor de crisis. DNB tekent aan dat het lastig is om schulden versneld af te lossen in een situatie waarin het beschikbaar inkomen onder druk staat door hogere belastingen en pensioenpremies.

De nationale hypotheekschuld groeide de afgelopen decennia "onhoudbaar" snel, van circa 80% van het beschikbare inkomen in 1995 tot bijna 250% in 2012. Deze snelle groei was vooral het gevolg van de populariteit van aflossingsvrije hypotheken. (Dow Jones)"
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Hartelijk dank voor deze uitvoerige informatie. Ik ga hiermee aan de slag. Groet, evele

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding