Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat is het verschil tussen een hypothecaire mandaat en een hypothecaire lening?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
989

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Bij een hypothecaire lening maak je allerlei afspraken met de bank. B.v. de hoogte van de rente, en de bedragen die je maandelijks gaat betalen. Ook is een van de afspraken, dat als je je betalingsverplichtingen niet nakomt, de bank je onderpand (je huis dus) kan verkopen. Dat gaat bepaald niet zomaar; de bank moet dan een bepaalde procedure doorlopen, en je moet het echt behoorlijk bont maken met betalingsachterstanden, wil de bank daartoe overgaan. Maar uiteindelijk kan dat wel.

Bij een hypothecair mandaat zijn de regels wat soepeler. In dat geval kan de bank niet zo snel overgaan tot drastische maatregelen. Dat valt ook wel te begrijpen, want een hypothecair mandaat wordt vaak gebruikt, als je een huis koopt en je oude huis is nog niet verkocht. Je zit dan met 2 hypotheken, en dus dubbele lasten. Zoiets is voor de meeste mensen onbetaalbaar, en dan wordt voor een (tijdelijk) hypothecair mandaat gekozen.

In theorie (!) ben je dan ook een wanbetaler (je betaalt maandelijks veel te weinig en je hebt een veel te hoge schuld), maar de bank weet wat er aan de hand is. Je betaalt maar één hypotheek, en de kosten van de 2e hypotheek komen later in gespreide betalingen. Bij een hypothecair mandaat is het dus voor de bank veel lastiger om zomaar je huis te gaan verkopen, dan als je wanbetaler bent met een "normale" hypothecaire lening.

Ook met een hypothecair mandaat zou de bank uiteindelijk kunnen besluiten je huis te verkopen, maar dan zul je het nog veel bonter moeten maken. B.v. jarenlang je oude huis te koop zetten tegen een onwerkelijke prijs, zodat het in de praktijk onmogelijk te verkopen is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding