Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Stel, ik heb een resthypotheek van 132.00 euro, minus rente en win 100.000 euro, die ik in die hypotheek wil steken.Wat kunnen de consequenties zijn?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
1.2K
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
je moet eerst 30% of zo kansspelbelasting betalen, of heb je die al verrekend?
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Die ton zou ik gewonnen kunnen hebben met een illegaal gokspelletje.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Maar het is een hypothetische vraag. Zelf hebben we altijd gehuurd gewoond, en daar zal gezien onze leeftijden, wel geen verandering in komen

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Bij sommige hypotheken mag je kosteloos aflossen. Bij andere geldt er een boeteclausule. Die komt erop neer dat je boeterente krijgt die gelijk is aan het verschil met je huidige rente en de rente van eenzelfde hypotheek met eenzelfde vaste renteperiode als die van jou. Dit kan ook betekenen dat er geen boeterente is, bijvoorbeeld als het huidige renteniveau hoger ligt dan wat jij nu betaald. Boeterente is in feite een stukje rente dat je zou betalen aan de bank maar dat je door vroegtijdig af te lossen niet meer betaald. Je betaald dat deel van de rente dan ineens.

Voorbeeld:
Je betaald 5% hypotheekrente en je rentevaste periode loopt nog 3 jaar. Als de hypotheekrente die de bank nu rekent voor hypotheken met een rentevaste periode van 3 jaar is 4% is, betaal je 1% boeterente (5% minus 4%) over 3 jaar, en dus 3% van het aflosbedrag. Dat is in jouw geval 100.000 Euro zodat je in dat geval 3000 Euro boeterente zou betalen. Zou de bank voor een looptijd van 3 jaar nu rekenen met 5% of meer, dan is er geen boeterente. Overigens mag je ook in geval van een boeteclausule een stukje boetevrij aflossen. Dat is vaak 10%. Dat betekent dat je 10% van 132.000 Euro boetevrij mag aflossen. Het deel van de aflossing waarover een boete wordt berekend is dan 100.000 - 13.200 = 86.800. Omdat we nu tegen de jaargrens aan zitten kun je waarschijnlijk twee maal profiteren van de boetevrije aflossing. Meteen 13.200 aflossen en in het nieuwe jaar weer. Dan is het boetedeel nog "maar" 73.600 Euro en de boete (in het rekenvoorbeeld) 3% daarvan: 2208 Euro. Heb je toch nog wat extra voor de kerst :)

Je moet er overigens aan denken dat boeterente een vorm is van (vooruit betaalde) rente die gewoon als hypotheekrente aftrekbaar is. Mocht het zo zijn dat (een deel van) die 100.000 Euro als inkomen telt, dan is een extra aftrekpost op dit moment helemaal niet verkeerd!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Je kan een boete van de bank krijgen vanwege te snel aflossen. Tevens verlies je een deel van de hypotheekrente aftrek (Maar goed, de rente die je niet betaalt hoef je niet af te trekken)
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat hangt af van je hypotheek!

Ik mag boetevrij aflossen, maar er zijn ook hypotheken waarbij je dan een" boete" moet betalen.

Stel dat je boetevrij mag aflossen, dan zou je 132.000 - 100.000= 32000 restschuld.

In dit geval zou je bij je hypotheek verstrekker kunnen overleggen of je je looptijd verkort of je maandelijkse lasten naar beneden doet.

Mag je niet boetevrij aflossen, dan zou ik dat geld niet in die hypotheek stoppen.

De consequentie die er aan vast kunnen zitten is dat je achteraf meer gaat betalen dan nodig is!
Een hypotheek verstrekker wil geld verdienen!
En als jij snel aflost is dat voordelig voor jezelf en loopt de verstrekker geld mis, waardoor hij/zij regeltjes verzint om toch extra aan je te verdienen.
Zolang mensen aan je verdienen zijn ze zo vriendelijk en behulpzaam.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Vaak mag je per jaar maar 20% van je hypotheek boetevrij aflossen. Dat is dus 26.400 euro. Over de rest moet je dan boete betalen. De hoogte van die boete hangt, voor zover ik weet, af van het rentepercentage van zo'n zelfde hypotheek als jij hebt op het moment van aflossing. Dus als het rentepercentage op het moment van aflossing hoog is betaal je meer boete dan wanneer dat percentage laag is.
Verder zou het kunnen zijn dat de belasting, die deze cijfers van aflossing ook onder ogen krijgt, zich kan gaan afvragen hoe jij plotseling aan het geld komt om je hypotheek af te lossen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
fisbel
12 jaar geleden
We gaan er natuurlijk vanuit dat de gewonnen € 100.000 via de legale weg is verkregen. Dat kan om maar een voorbeeld te noemen de Postcodeloterij zijn, maar ook de jackpot bij Holland Casino (mits niet meespelend aan de roulettetafel met zwart geld)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Vraagsteller gaat uit van de hypothese dat hij dat geld met een illegaal gokspelletje heeft verkregen. Dus de belastingdienst zou best wel eens achterdochtig kunnen worden.
Als de rente voor gelijksoortige hypotheken bij die bank lager is dan zal je boete moeten betalen over de aflossing als en voorzover die hoger is dan bedrag dat vrij extra mag worden afgelost. Dat omdat de bank dan niet tegen tenminste hetzelfde percentage geld kan uitlenen.
De boete is wel fiscaal aftrekbaar.
Voorts kan de Belastingdienst vragen hoe je aan het geld komt om te kunnen beoordelen of je belastbaar extra inkomen hebt gehad.
Een andere consequentie is dat je minder rente /aflossing gaat betalen en dat je je eventueel lopende voorlopige teruggaaf het beste kan laten verlagen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding