Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan ik een deel van het geld voor geluidsdemping in huis van de spoorwegen terug krijgen?

Ik woon lang een spoorlijn waar 8x per uur voorbij komt. Ik ben bezig om mijn huis geluidsarm aan het maken kan ik een deel van de kosten terug vragen bij ProRail

een jaar geleden
2K
Castle
een jaar geleden
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/openbaar-vervoer/maatregelen-overlast-omwonenden-spoor

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Misschien. Je kunt een poging wagen:

Prorail
Bij het spoor zijn er verschillende soorten geluid, waar verschillende wetten en regels voor zijn. Voor omwonenden is vooral de Wet milieubeheer van belang. Hierin staat de norm voor de geluidsbelasting op gevels van woningen langs het spoor. Deze wet regelt ook de naleving van de ‘geluidsproductieplafonds’: heldere grenzen aan de hoeveelheid geluid door rijdende treinen.
We pakken het geluid het liefste bij de bron aan, dus bij de rails of de trein. Of we plaatsen geluidsschermen. Niet altijd kunnen we zo de geluidshinder verminderen. Volgens de wet moeten de kosten opwegen tegen de resultaten. Is dat niet zo, dan wordt de maatregel niet uitgevoerd. We onderzoeken dan wel of we de woning kunnen isoleren.
Heb je klachten over geluidshinder? Neem dan contact op met onze afdeling Publieksvoorlichting: https://www.prorail.nl/contact
.
De wet- en regelgeving inzake geluidhinder bevat voorkeurswaarden. Voor woningen en andere geluidsgevoelige objecten langs spoorwegen bedraagt de voorkeurswaarde 55 dB. Naast de voorkeurswaarden gelden maximale waarden. Deze waarden geven richting aan het bestuurlijke afwegingsproces ten aanzien van geluidhinder door het bevoegd gezag. Ligt het geluidsniveau ter plaatse tussen de voorkeurswaarde en de maximale waarde, dan is een bestuurlijke afweging nodig om te onderbouwen of het hogere geluidsniveau in de concrete situatie acceptabel is. Daarbij wordt ook bezien of eventuele maatregelen mogelijk en doelmatig zijn. Ligt het geluidsniveau boven de maximale waarde, dan kan uiteindelijk ook daarvan – onder voorwaarden – worden afgeweken.
(Lees meer...)
een jaar geleden
Abcde
een jaar geleden
Misschien lijkt me een juist antwoord. Al lijkt me de kans klein dat het lukt, omdat er in de bron staat: "We onderzoeken dan wel of we de woning kunnen isoleren". Daaruit begrijp ik dat ProRail zelf onderzoek wil doen en indien van toepassing zelf de vakmensen wil sturen die nodig zijn. Beter had je voordat je begon met het geluidsarm maken van de woning contact op kunnen nemen met de publieksvoorlichting van ProRail, dan was je kans op vergoeding in geld of natura veel groter geweest. Probeer het, niet geschoten is altijd mis.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding