Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Zonnepanelen huurhuis defect. wie is verantwoordelijk voor de opgelopen energie kosten?

Wij zijn in juni gaan wonen in een nieuwbouw huurhuis met 10 zonnepanelen erop. We betalen niet extra voor de panelen, maar gewoon (Kale) huur voor het hele huis. Ze zijn niet verwijderbaar en vallen dus volgens ons onder onroerend goed en maken deel uit van de woning. De opbrengst hiervoor is voor de huurder.

Nu hebben wij in augustus geconstateerd dat de omvormer een foutmelding gaf en via het meldpunt van de verhuurder hier melding van gemaakt.

In het kort: melding gemaakt- week wachten - melding doorgezet naar installateur panelen - week wachten - installateur op afstand omvormer uitlezen - week wachten - installateur conclusie geen stroom naar omvormer, dus verantwoordelijkheid bedrijf dat de elektra had aangelegd. Dat bedrijf kon op zijn vroegst pas een maand later (eind september) langs komen. Die monteur kon het gelukkig wel gelijk oplossen.

Nu hebben wij dus bijna 2 (zeer zonnige) maanden niks opgewekt en dat komt neer op ongeveer 800 kwh. Tegen de huidige energieprijzen zo'n 600€

Als het niet zon hoog bedrag was had ik er niet zo mee gezeten, want verhuurder heeft wel gewoon netjes de monteur etc betaalt, maar 600€ is wel heel veel geld.

Mijn vraag is dus: de verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhoud etc van de panelen en ook dat installaties in het huis gewoon goed functioneren. Zijn zij ook (deels) aansprakelijk te houden voor het verlies van inkomen/extra energiekosten in deze situatie?

Verwijderde gebruiker
2 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Nee deze gevolgschade is in principe niet te verhalen op de verhuurder tenzij de verhuurder schuld had aan de kapotte omvormer.

'Op grond van art. 7:204 BW leveren alle genotsbeperkende omstandigheden die niet aan huurder kunnen worden toegerekend een gebrek op. Toerekening aan verhuurder is voor de vaststelling van het gebrek niet van belang. Ook indien de genotsbeperkende omstandigheid niet aan verhuurder kan worden toegerekend, kan de huurder derhalve aanspraak maken op herstel van het gebrek (art. 7:206) en huurprijsvermindering (art. 7:207). Dit geldt echter niet voor een aanspraak van de huurder op vergoeding van gevolgschade. Voor vergoeding van gevolgschade is ingevolge art. 7:208 BW namelijk wel toerekenbaarheid van de verhuurder vereist. Van toerekenbaarheid is sprake indien het gebrek verwijtbaar is aan verhuurder (schuld) of voor diens risico komt krachtens wet, rechtshandeling of verkeersopvattingen. Een gebrek kan slechts niet aan verhuurder worden toegerekend indien er sprake is van overmacht.'
2 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing