Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een VVE (zonder vergadering) zelfstandig opdracht geven tot schadeherstel in de privé ruimte van gedupeerde eigenaren?

Door een defecte waterleiding is er schade ontstaan bij andere eigenaren binnen mijn VVE. Laat ik voorop stellen dat ik deze schade wil vergoeden natuurlijk, laat dit duidelijk zijn. Nu krijg ik alleen (zonder verdere) kennisgeving van de VVE een factuur dat de VVE opdracht heeft gegeven herstelwerk heeft te verrichten in de woningen van de gedupeerde. Het betreft hier 3 woningen en nu blijkt ook dat het bouwbedrijf een band heeft met iemand binnen het VVE bestuur. De vraag is nu of ik even 9500 euro wil betalen aan de VVE voor schade aan de gedupeerde woningen. Omdat ik dit zeer veel geld vind voor het herstellen van lekkage, vraag ik mij in beginsel af of de VVE de bevoegdheid heeft om een opdracht te geven inzake werkzaamheden binnen privé. Is de VVE niet beperkt tot het gemeenschappelijke en moeten gedupeerde eigenaren mij niet zelf aansprakelijk stellen? Ik heb nu immers geen enkele controle en inspraak gehad over werkzaamheden binnen woningen.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

De VVE kan enkel op basis van een besluit dat door de meerderheid van de leden is gesteund, opdrachten verstrekken die de prive-sfeer van de leden raken. Het plaatsen van dubbele beglazing bijvoorbeeld of de aanleg van CV ketels. In jouw geval lijkt me de schadevergoeding een zaak van de eigenaren zelf, niet van de VVE. Ik snap dan ook niet goed waarom ze zich ermee ingelaten hebben en adviseer je de VVE te vragen om een rechtsgeldig mandaat voor hun besluit voor je betaalt.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Dit is op zijn minst een zeer ongebruikelijke gang van zake.
Normaal gesproken moeten de eigenaren jou aansprakelijk stellen, waarop jij jouw verzekering inschakelt, die op hun beurt (zo nodig) een expertige-rapport (laten) maken. Jij moet er voor zorgen dat de lekkage gerepareerd wordt, en de verzekering keert uit aan de gedupeerden voor het herstellen van de schade.
Alleen als jij geen verzekering hebt tegen waterschade, dan draai jij op voor alle schade.
9 jaar geleden
Ik woon ook in een appartement met een VVE. Wij hebben ook iets soortgelijks gehad echter toen werd het een rechtszaak omdat de veroorzaker niet wilde betalen.
Maar ja, dat kan dus wel. Als het gunstig valt, kan dit in een VVE-vergadering besproken worden anders moet het dagelijks bestuur de beheerder opdracht geven de schade te laten onderzoeken en de veroorzaker officieel aansprakelijk te stellen. Hiermee kan de veroorzaker naar zijn verzekering om dit via zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering om proberen dit vergoed te krijgen.
Soms is haast geboden.
Wel moet het bestuur tijdens de VVE-vergadering dmv oa het Kasboek duidelijkheid verschaffen van de gemaakte kosten (en opbrengsten).
suc6
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing