Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

ik heb een huis met mijn ex. zij woont al meer als een jaar ergens anders. heeft zij nog recht van spreken over het huis?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Uiteraard!
Jullie hebben samen een huis en een hypotheek. Ze heeft dan niet alleen rechten maar ook plichten.
Als jij de hypotheek niet meer zou betalen, komt de bank uiteindelijk ook wel bij haar aankloppen. Het maakt dan echt niet uit dat ze daar al jaren niet meer woont.

Aan de andere kant heeft ze dus ook wel wat te zeggen over het huis aangezien het deels haar eigendom is. Je kunt dus niet zomaar verbouwen o.i.d. zonder dit te overleggen (stel je voor er gaat iets mis met de verbouwing en het huis is minder waard)

Als jij de hypotheek zelf betaald is het aan te raden om deze over t nemen (als dit kan) Het is altijd tricky om een koophuis aan te houden samen met een ex.
Je moet dan wel kijken naar eventuele onderwaarde of overwaarde.
Als je huis meer waard is geworden, dan heeft je ex recht op haar deel van de overwaarde. Je moet haar dan dus uitkopen.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Je schrijft "ik heb een huis met mijn ex", dus neem ik aan dat jullie samen eigenaar zijn. Je vertelt niet wat er bij de scheiding over is afgesproken, want daarbij wordt een boedelverdeling gemaakt.
Omdat jij een huis gebruikt dat voor de helft van een ander is, geniet jij ook "woongenot" van de helft van die ander, tenzij je kan aantonen dat jij maar alleen "jouw helft" gebruikt.
In principe moet je haar dus een vergoeding betalen voor het gebruik maken van haar helft.
Je kan dit weer verrekenen als jij de hypotheek in zijn geheel betaalt, of in ieder geval als je meer dan de helft betaalt.
De kosten voor water en energie zijn in principe helemaal voor jou omdat jij er in woont.
De kosten voor onderhoud kan je deels doorberekenen omdat die voor een deel bedoeld zijn om de waarde van het onroerend goed te behouden.
Dit zijn ingewikkelde zaken en ze hebben ook fiscale gevolgen. Een scheidingsmediator kan dit voor je voorrekenen ... daar zijn modellen voor, die je misschien ook wel op internet kan vinden.

Om je vraag te beantwoorden: Ja, zij heeft nog recht van spreken omdat het (kennelijk) ook haar huis is. Het zou overigens erg lastig voor haar worden om gedaan te krijgen dat jij er uit moet en dat zij er in kan wonen.
Zij kan dus bijv. eisen stellen aangaande het onderhoud om de woning in goede staat te houden. Zij kan een vergoeding eisen voor het wonen in haar helft.
Omgekeerd kan jij ook compensatie vragen omdat het ook haar huis is.
Wat precies alles waard is en wie waar voor gecompenseerd kan worden ... is dus erg ingewikkeld en hangt heel erg af van de concrete situatie.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing