Betalen mensen met een variabel tarief nu al meer voor het gas?
Het lijkt of iedereen met een variabele energieprijs nu al meer voor het gas betaalt (en daarom soms al minder stookt), terwijl dat per 1 januari pas mogelijk is. Of vergis ik me?
Elk jaar gelden er vanaf 1 januari en 1 juli nieuwe variabele energieprijzen. De prijs van energie wordt beïnvloed door factoren zoals de olieprijs, netbeheerderskosten en overheidsheffingen (De energiebelasting op gas stijgt in 2022 (4,21%), maar de belasting op elektriciteit daalt (2,57%)).
De energieleveranciers bepalen aan de hand daarvan hun variabele energietarieven. Deze tarieven mogen ze elk half jaar opnieuw vaststellen.
Als Rusland en Noorwegen meer gas gaan leveren, door een nieuwe coronacrisis het gas weer 20% goedkoper wordt en er tegen die tijd volgens weermodellen een zachte winter voorspeld wordt, zou het theoretisch kunnen dat de gasprijs in januari weer richting het niveau van 1 juli gaat.
Betekent dit dat de variabele prijs in januari misschien nauwelijks gaat stijgen en we ons nu misschien onnodig druk maken?
Voor de inkoopprijs van het gas wordt gekeken naar de TTF Future Gas. Deze kun je hier volgen:
https://www.barchart.com/futures/quotes/TGV21
Het tarief van een m3 gas is in 2021 gemiddeld 79 cent. Daarvan is 27 cent voor het gas zelf (de marktprijs) en 52 cent voor de energiebelasting en ODE.
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/inzicht-in-je-energierekening/energierekening/
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.