Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mijn huisgenoot zet altijd verwarming in de winter op 25 graden of hoger, is dit wel nuttig?

Beste lezers,

Ik woon in een studentenhuis, en een huisgenoot van mij die doet als het wat kouder is, de verwarming gelijk aan op 25 graden of hoger. Zodra het eenmaal 21/22 graden is doet hij deze weer lager. Ik heb het idee dat het helemaal niet helpt en dat het ook niet goed is voor de CV. Wat is er nou waar? En hoe zit het met de kosten?

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
in: Energie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (3)

Of je de thermostaat handmatig inschakelt, of dat deze automatisch inschakelt, daar merkt de verwarmingsketel geen verschil tussen. De ketel slaat aan als daarvoor het signaal komt en slaat uit wanneer het signaal verbroken wordt. De C.V. heeft er niet méér onder te lijden, de thermostaat zou er wel eerder door kunnen stuk gaan.
3 jaar geleden
Ja dat kan nuttig zijn. Die kamer kan bijvoorbeeld Door de ligging minder goed verwarmd worden, of is bijvoorbeeld de kachel niet groot genoeg. Als de thermostaat dan in een andere ruimte zit die zelf beter opwarmt heeft die kamer meer kans om een aangename temperatuur te krijgen. Dat kost dan wel meer want.
3 jaar geleden
Het hangt een beetje af van de thermostaat die jullie hebben. De eenvoudigste soort aan/uit-thermostaat schakelt de verwarming in als de omgevingstemperatuur te laag wordt, en schakelt uit als de gewenste temperatuur bereikt is. Het heeft dan geen enkele zin om de thermostaat hoger te zetten dan de gewenste temperatuur. De verwarming gaat er niet harder van branden. Daarnaast is het zo dat als de ruimte de gewenste temperatuur heeft, de radiatoren nog heet zijn. De ruimtetemperatuur schiet dan vaak nog een stukje door. Dus zet je hem lager als het 21 graden is, dan kan het best eerst nog 22 of 23 graden worden. Zonde van de energie dus.
Er zijn ook slimmere aan/uit thermostaten. Die leren na enige tijd hoe lang het duurt om op temperatuur te komen en schakelen in aanloop naar de gewenste temperatuur af en toe in en uit. Hiermee worden grotere temperatuurschommelingen en het doorschieten van de temperatuur voorkomen. In dit geval zou het wel kunnen dat het hoger instellen van de temperatuur ervoor zorgt dat de cv in aanloop naar de gewenste temperatuur vaker en langer brandt. De gewenste temperatuur wordt dan misschien wel eerder bereikt, maar ook nu kan de temperatuur dan weer doorschieten en dat is ook weer zonde van de energie.
Tenslotte heb je nog modulerende thermostaten (in combinatie met een modulerende cv-ketel). Bij dit systeem gaat een cv-ketel niet alleen aan of uit, maar kan hij ook in een aantal stappen harder of zachter branden. Het voordeel is dat als de temperatuur maar een klein beetje hoeft te stijgen, de cv maar even zachtjes hoeft te branden. Dit is het meest comfortabele en energiezuinige systeem. Maar hier geldt dat als je de thermostaat hoger instelt dan de gewenste temperatuur, de cv-ketel dus harder gaat branden. Met dus ook weer het risico op doorschieten en extra energieverbruik.

De conclusie is dus dat het in sommige gevallen wel zo is dat de gewenste temperatuur eerder bereikt wordt als je de thermostaat te hoog instelt. Maar het brengt extra kosten met zich mee. Het is dus eigenlijk altijd aan te raden om de thermostaat gewoon op de gewenste temperatuur in te stellen.
3 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing