Zijn 10 zonnepanelen voldoende voor een airco van 7 kW?
Afgelopen jaar hebben wij 10 zonnepanelen laten plaatsen, dit jaar willen we een airco laten installeren. Er zijn intussen al 2 leveranciers langsgekomen die beiden een toestel van 7kw aanraden. Onze woonruimte, keuken is een open ruimte naar boven (open mezzanine met groot raam naar het zuiden). Wij vragen ons af wat de verbruikskost zou zijn en of de 10 zonnepanelen die liggen voldoende zijn?
Als er geen zon is, is het donker. Dan klopt dat er geen energie is.
Als het bewolkt is, is er aanzienlijk minder energie opbrengst, maar de opbrengst is dan niet 0.
10 zonnepanelen in een redelijk goede ligging zullen zo'n 3000kWh/jaar opleveren. Daar kan de airco elke dag 1 uur en 10 minuten op vol vermogen van draaien....
Je hebt al 10 zonnepanelen dus je weet (of kan extrapoleren) wat ze bij jouw opbrengen in kwH per jaar. Daar tegenover staat dan een 7kW airco; hoeveel uren per dag en dagen per jaar laat je deze draaien? Wat verbruikt deze (ingeschat) per jaar in kWh. Mijn 12 panelen leveren op het beste moment op een ideale dag 4000W. Als dan een airco van 7kW dan ook vol staat te draaien, trek je alsnog 3kW van het net. Verwarmd de airco oo? Dan is de situatie in de winter nog meer ongunstig: bijna geen opbrengst van de panelen maar wel vol vermogen nodig om het huis warm te blazen.
Het is dus maar net hoe lang de airco draait en op welk exact vermogen; wat is het verwachte verbruik in kWh per jaar.
https://www.essent.nl/content/particulier/energie-besparen/zonnepanelen/hoe-werken-zonnepanelen.html#
Hartelijk dank voor het bevestigen. Misschien kan je een minuut langer de tijd nemen om soms het antwoord of reactie iets te nuanceren. Dat scheelt voor alle partijen.
De aanname dat ik er kennelijk vanuit ga dat anderen minder weten dan ik, is dus een verkeerde aanname vanuit jouw kant. Daar ga ik namelijk helemaal niet van uit. Wat ik wel zie, is door de beknoptheid van jouw reacties en ook vaak antwoorden, is dat het onduidelijk wordt. En vaak zo kort door de bocht dat het tegen onjuist aan zit. Door de reacties die volgen, weet ik allang dat er meer in zit. Maar voor de vraagstellers, die vaak minder lang hier op de site aanwezig zijn, is dat niet duidelijk. De meeste mensen hebben gewoon veel meer aan een iets meer inhoud. Daarbij vroeg ik me ook af wat de toegevoegde waarde in dit verhaal was. Als er geen zon is hoeft de airco o.h.a. ook niet aan. Dus kost het ook geen energie.
Ik denk dat er toch velen de airco ook in hete zomernacht laten draaien. Mijn inschatting is dat in de zomer zal de airco meer uren maken dan dat de zon schijnt.
Daar heb je helemaal gelijk in. In de warme zomermaanden zal een airco aanzienlijk meer draaien. In de winter daarentegen zal een airco weinig tot niet gebruikt worden, ook als de zon schijnt (en ja, opbrengst is dan ook aanzienlijk minder vanuit zonnepanelen).
Om dit vraagstuk goed te tackelen moet je kijken wat de betreffende panelen op jaarbasis opbrengen (of een goede schatting kunnen maken per jaargetijde) en bekijken hoeveel "overcapaciteit" er nu is. Dan bekijken hoe vaak je de airco zou willen laten draaien en kijken of dat in die jaarlijkse overcapaciteit past.
Maar ik had niet het idee dat we nu heel erg in de nuance doken met hoe dit begonnen was....
Ik geef helemaal niet aan perfect te zijn. Maar dat was ook niet het punt hier. Het punt was dat de reactie nogal beknopt was waardoor het een open deur opmerking was en daardoor m.i. weinig tot niets toevoegde. Ik heb een behoorlijke nuance in mijn reactie toe gevoegd. Nagenoeg op hetzelfde moment gepost. Daar ga je nog niet op in. In plaats daarvan probeer je de bliksemafleider tactiek en ik vind dat persoonlijk heel jammer. Als je het niet eens bent met mijn manier van antwoorden, kan je dat bij die antwoorden ook aangeven. Ik zie je daar echter zelden tot niet.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.