Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Er komen prijsverhogingen voor energie. Wat moet ik doen?

Op het nieuws word gesproken over flinke prijsverhogingen van energie. Ik had afgelopen jaar een aanbieding van Pure energie maar ik zou nu haast van schrik naar budget energie gaan. Ik heb me ooit laten vertellen dat twee of drie jarige contracten onzin zijn en vooral alleen beter zijn voor de maatschappij. Ik had dus altijd 1 jarige contracten. Maar wat is nu wijsheid? Variabel contract? 1, 2 3 of 5 jarig contract? Of maar gewoon naar budget energie voor de voordeligste prijs met de komende prijsverhogingen in het verschiet?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Energie
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Een groot deel van de energiekosten bestaat uit energiebelasting en de 'opslag duurzame energie'. Dit zijn door de overheid bepaalde heffingen en die zijn afhankelijk van je verbruik. De energieleverancier berekent deze kosten door aan de consument, maar bepaalt niet de hoogte ervan. Als de heffingen stijgen, stijgen ze bij alle energieleveranciers even hard.

De enige manier om onder die kostenstijging uit te komen, is je energieverbruik verminderen. Kijk eens kritisch naar de apparaten die je gebruikt. Kun je iets vervangen door energie zuinigere alternatieven, kun je apparaten uitzetten i.p.v. stand by, meer isoleren, dikke sokken en een warme trui en de verwarming kan 2 graden lager, minder vaak of minder lang douchen, was ophangen in plaats van de droogtrommel gebruiken, wasmachine op 30 graden, alle beetjes helpen om je elektriciteitsverbruik lager te krijgen. Maar gas is vaak de grootste kostenpost, dus radiatorfolie, tochtstrips en dikke gordijnen heb je snel terugverdiend.

Je totale energierekening kan wel verschillen bij een andere leverancier. Kijk goed naar je eigen verbruik. Bij de ene leverancier is gas iets goedkoper dan bij de concurrent, maar betaal je misschien weer meer voor je elektriciteit, of andersom. Als je gaat vergelijken, reken dan met de tarieven van een gelijke periode. Dus niet de tarieven van leverancier A in 2018 vergelijken met leverancier B in 2017.

Toegevoegd na 17 minuten:
De prijzen die de leveranciers bepalen voor hun product (het leveren van gas en/of elektriciteit) is het enige waar zij invloed op hebben, maar slechts een deel van je totale rekening. Ook bij een meerjarencontract met vaste prijs zal de rekening elk jaar hoger worden door verhoging van de heffingen en/of van de netbeheerkosten.

In 2018 wordt de heffingskorting (of 'verlaging energiebelasting') verlaagd van ± 375 naar 310 euro. (In de bron staan de bedragen 308 en 257 euro, maar die zijn exclusief btw). In combinatie met de verhoging van de energiebelasting ben je dus bij hetzelfde verbruik een stuk duurder uit, ongeacht bij welke energieleverancier je zit.

De goedkoopste optie is waarschijnlijk nog steeds om elk jaar van leverancier te wisselen en telkens over te stappen naar de aanbieder met de hoogste welkomstkorting. Dat kan oplopen tot een paar honderd euro.
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing