"werkt" elke houten vloer (of op hout gebaseerde vloer) even veel?
Voor het betegelen van een houten vloer wordt er gezegd dat men speciale lijm én speciaal voegsel moet gebruiken. dit omdat hout naargelang de omstandigheden uitzet of krimpt. Het gebeurt niet enkel bij "gewoon" hout, ook bij bv. fineer, mdf, multiplex, OSB etc.
Is elke houten vloer even "bewegelijk" of is er een verschil in bv. massief houten vloer of vloer gemaakt uit platen waar hout in zit?
en als het over hout gaat, is elke hout even gevoelig voor uitzetten/inkrimpen?
Toegevoegd na 3 uur:
voor alle duidelijkheid : ik stel deze vraag niet om tips te krijgen om hout te betegelen. hierover heb ik al een vraag gesteld immers. het is enkel om meer te weten te komen over hoe het uitzetten van hout gebeurt nrgl. soort etc.
Door veranderende omgevings factoren met name de (lucht)vochtigheid zet het hout uit of krimpt het.
Vooral nieuw hout, dat nog erg veel vocht bevat, kan veel krimpen.
Als je tegels op een houtenvloer wilt leggen moet je er voor zorgen dat ze geen contact met elkaar maken. Vaak worden daar zogenaamde zwaluwstaart platen voor gebruikt, daar heb je wel een vrij hoge werkhoogte voor nodig (5cm incl tegels ).
Zwaluwstraatplaat (met daarop lichtgewicht beton) is inderdaad een veel toegepaste constructie, bijv. bij het maken van een douchevloer
op een houten verdiepingsvloer.
Overige opties:
http://www.brico.be/wabs/nl/bouwliefhebber/4955/raad-van-de-maand/tegels-plaatsen-op-een-houten-vloer.do
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.