Wat is de juiste scherpte voor een mes (kan een mes TE scherp zijn)?
Hou me de laatste tijd bezig met messen slijpen. Waarbij ik me tot nu toe heb gericht op het heel scherp krijgen van een mes.
Maar in deze periode, lees ik ook veel over het slijpen en het gebruik van een mes. Hierbij kom ik dus tegen dat een 'hair whittling' scherpte, niet goed een stuk touw kan doorsnijden, omdat het eerder van het touw afglijd, dan het erdoor heen kan komen.
Voor een klein mesje, zoals de victorinox classic, zou ik zeggen scheermes scherp, omdat je dit mesje toch voornamelijk gebruikt voor braampje op je vinger/nagel, of om papier te snijden. Met het kleine mesje ga je geen touw doorsnijden, hooguit het plastic van een verpakking open krijgen.
Nu heb ik ook een multitool van Leatherman, met daarin ook een recht mes en een gekarteld mes. Voor dit mes zou je ook zeggen scheermes-scherp, omdat je toch een gekarteld mes hebt voor touw e.d.
Hoe zit het met een keukenmessen, daarin heb ik een koksmes voor het snijden van groentes e.d., een vleesmes en een algemeen mes voor het openen van verpakkingen enz.
Zo dan ook een mesje, wat de kapper ook doet, om de nek/gezichtsharen weg te halen. (scheren doe ik 'nog' elektrisch:-).
Wie kan me meer vertellen over wat nu de juiste scherpte voor een mes is? In algemene zin, omdat dit natuurlijk afhankelijk is van de toepassing.
PS: Ik draag geen mes bij me hoor, behalve gereedschap zoals de multitool van Leatherman (ben een techneut) en het mini mesje.
Hooguit messen waar kinderen mee om moeten kunnen gaan (en zelfs dan). Alleen brood snijden kan met een bot mes.
Hoop dat de link werkt.
http://player.omroep.nl/?aflID=10550014
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.