Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom zijn radiatoren meestal wit? En kan je hem ook blank schuren of heeft dat nadelige gevolgen voor de warmte afgifte?

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (3)

zie antwoord 8 maand geleden door wildelely
wildelely (8050)Gouden medailleJammer, alle antwoorden zijn niet juist of onvolledig, behalve die van Marion61, die komt het meest in de buurt.
De afgifte van warmte berust niet (nauwelijks) op straling maar op convectie.
Daarnaast is het materiaal waaruit een radiator gemaakt is wel degelijk van belang. De warmtecoëfficient (geleiding) van bv koper is hoger dan staal. Alleen is koper een te duur materiaal om radiatoren van de maken.
Een radiator is een warmtewisselaar. Dat wil zeggen dat hij de warmte van de vloeistof (meestal water) die erdoor stroomt afgeeft aan de omgeving (de lucht). Hoewel de naam aangeeft die warmteuitwisseling plaats vind door straling (radiatie) is dat niet juist. De radiator maakt namelijk gebruik van CONVECTIE: een natuurkundig principe wat de stroming van een gas of vloeistof verklaart. Die stroming kan optreden door verschillen in druk, temperatuur of dichtheid.

Temperatuur lijkt de belangrijkste oorzaak voor convectie, en is dat misschien ook. Warme gassen (zoals lucht) en vloeistoffen (zoals water) stijgen op, en koudere zinken juist naar beneden. Het warme water komt de radiator aan de bovenkant binnen, en zakt langzaam naar beneden. Gedurende dat proces geeft het water zijn warmte af aan de lucht die om de radiator heen stroomt en (door de hogere temperatuur) opstijgt. Die opstijgende lucht heeft ook een aanzuigende werking tot gevolg: koelere lucht wordt langs de radiator geleid. Die wordt weer verwarmd, enzovoorts.

Om de werking van een radiator te optimaliseren zijn er een aantal kenmerkende eigenschappen in het ontwerp te ontdekken. Zo zijn de radiatoren geribbeld. Daarmee wordt het contactoppervlak (en dus de warmteafgifte) vergroot. Ook over de verticale vorm is nagedacht. Deze is makkelijk te verklaren met de theorie over convectie in het achterhoofd: bij een horizontale radiator is er nauwelijks stroming van boven naar beneden. Bovendien wordt de snelheid van opstijgende (steeds warmere) lucht door deze verticale vorm vergroot.

De kleur van een radiotor is niet van belang bij de warmteafgifte, vandaar dat er tegenwoordig allerlei design kleuren worden aangeboden.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
De kleur van een radiator heeft GEEN invloed op de warmteafgifte.
Donkere kleuren zenden precies evenveel warmtestraling uit als lichte kleuren, behalve metaalhoudende verven; die stralen minder uit dan gewone verven. De fabel vindt vermoedelijk zijn oorsprong in het feit dat een zwart vlak dat in de zon ligt, veel warmer wordt dan een wit vlak. Dit komt doordat het "zichtbare" deel van de zonnestraling ook in warmte kan worden omgezet. Bij een wit vlak wordt veel zonlicht teruggekaatst en weinig in warmte omgezet, voor een zwart vlak geldt het omgekeerde. Bij radiatoren en kachels is er alleen sprake van warmtestraling, ze zenden geen licht uit zoals de zon. Een witte radiator geeft dus net zoveel warmte af als een zwarte.

Toegevoegd na 45 seconden:
Ze zijn wit, omdat dat een neutrale kleur is, welke in de meeste huis-inrichtingen past.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
hoi laskal,

mat-zwart zou meer uitstralen dan glazend-wit, maar dat geldt voornamelijk voor hoogfrequente staling.
'normale' warmtestraling is laagfrequent, waarbij de kleur nauwelijks van belang is.

zonnestralen zijn hoogfrequent, eenmaal op aarde aangekomen, transformeren ze in laagfrequente warmtestraling.

daarom is een zwarte auto veel warmer dan een zilverkleurige auto, die in de zon staat.
bij HF energie is de kleur namelijk wel van groot belang.

groeten, Dré
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: