Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wat kan ik doen tegen knappen verwarmingsbuis?

Sinds enkele weken maken de verwarmingsbuizen in huis soms een hard knappend geluid.
Ontluchten heeft niets geholpen.Soms schrik ik er van wakker.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
9.7K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De buizen zullen bij een doorgang knel zitten dus controleer de doorgangen als er wel spelling op staat. Zo niet probeer dat dan te verhelpen en het knappen zal over zijn.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (5)

De buizen zetten iets uit door het verwarmen van het water. Als de buizen knelzitten tussen doorgangen waar helemaal geen spelling meer is kunnen dit soort geluiden optreden loop je huis door en volg de buizen en kijk waar er in de loop de jaren misschien iets tussen is gekomen
(Lees meer...)
13 jaar geleden
15-12 stond dit o.a in de Volkskrant
Wat is dat getik in de verwarming?

'In feite is het niet meer dan het uitzetten en krimpen van de verwarmingsbuizen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de ochtend als het water opwarmt, of in de avond als de thermostaat lager wordt gezet.

'Het geluid ontstaat vaak op de punten waar de verwarmingsbuis contact maakt met de vloer of een wand. Of op een plaats waar contact is met een metalen voorwerp als bijvoorbeeld een muurbeugel. Dat piept en kraakt. Zeker bij oudere verwarmingsinstallaties heb je daar vaak last van. Heel hinderlijk als je net geniet van een pianomuziekje of probeert te slapen.

'Omdat de radiatoren vaak kleiner zijn - en dus ook het verwarmende oppervlak - moet daar zeer heet water door heen. Een grotere radiator kan toe met water van een lagere temperatuur. Dat geldt ook voor vloerverwarming. Dat is eigenlijk een hele grote radiator.'


Wat kun je eraan doen?

'De watertemperatuur verlagen is een remedie. Dat maak je vaak mogelijk door de radiatoren te vervangen. Een oudere, traditionele radiator gebruikt water met een aanvoertemperatuur van 90 graden Celsius en een afvoertemperatuur van 70 graden. Het komt er dus heter in dan het eruit gaat. Met een moderne installatie komt het water aan met 70 graden en vertrekt met 50 graden.

Dat is het?

Een andere mogelijkheid is een mantelpijpje aanbrengen over de leiding. Op de plek waar de buis de vloer raakt, doe je een kunststofbuisje om de verwarmingsbuis heen. Gewoon aan een kant inzagen en om de buis heenklikken. Zo ontkoppel je de verwarmingsleiding van zijn raakvlak en moet je het geluid, als het goed is, kwijt zijn. Je moet dus wel even traceren waar het geluid precies vandaan komt.

'Luister ook of het probleem niet bij de radiator zelf zit. Als die beweegt in zijn metalen muurbeugel kan dat ook een tikkend geluid opleveren. Metaal op metaal. Daar zetten we een teflon laagje tussen. Dan ben je ervan af.'

En dat geluid van 'kloink', dat je ook wel eens hoort?

'Dat slaande geluid als je een kraan dichtdoet? Dat is wat anders. Meestal werkt een keerklep niet goed. Of de leidingen liggen los. Dat heeft niets te maken met de verwarming.'
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Wat het makkelijkste uit te proberen is: de ketelthermostaat iets lager te zetten. Het duurt dan wel langer om het huis op temperatuur te krijgen. Het is te proberen. Ik neem aan dat het probleem er eerst niet was.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
u kun proberen of u de steun waarmee hij is bevestigd wat losser te draaien
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Het is de steun aan de wand waar de leiding doorheen gaat. Deze losmaken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding