Waarom zijn supermarkten op zondag open?
Een supermarkt is volgens mij niet het type winkel waarin veel meer wordt uitgegeven als er langere openingstijden zijn. Anders geredeneerd: langer open zijn zorgt er alleen voor dat de klanten 'gespreider' boodschappen gaan doen. Niet voor veel meer verdiensten als het gaat om eerste levensbehoeften. Als mijn standpunt onjuist is, hoor ik het ook graag.
Op zondag verdient supermarktpersoneel 200% per uur. De producten hebben -voor zover ik het kan zien- op zondag dezelfde prijs als door de week. Mijn conclusie: als tijdens de openingstijden op zondag de omzet net zo hoog zou zijn als gedurende een zelfde aantal uren door de week is de 'brutowinst' op zondag de helft lager, omdat de personeelskosten dubbel zo hoog zijn. Dan is het voor mij (bedrijfseconomisch gezien) vreemd dat een supermarkt op zondag open is. De verdiensten zijn lager en dat drukt de winst als geheel.
Zou de supermarkt alleen op weekdagen open zijn, dan zou de omzet als geheel net zo hoog zijn (de klanten komen toch wel boodschappen doen) en de 'winst' hoger. Waarom dan toch op zondag open?
Natuurlijk besef ik dat langere openingstijden een vorm van service aan de klant zijn maar ik kan me moeilijk voorstellen dat ondernemers service bieden aan klanten waarmee ze zichzelf financieel benadelen. Zou het argument 'omdat de concurrent het ook doet' - die natuurlijk met hetzelfde verschijnsel te maken heeft - de enige reden zijn?
Of zie ik iets over het hoofd?