Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe komt het dat een litteken niet weg gaat terwijl je huid zich steeds vernieuwt?

Ik heb een groot vertikaal litteken van een keizersnede en dat gaat nooit weg. Ik kwam op deze vraag omdat ik nu in het ziekenhuis lig te wachten op een bypassoperatie. Ze gaan dan m'n borstbeen open zagen wat betekent dat ik daar ook een litteken zal krijgen dat niet meer weg gaat. Heb dan straks dus een soort van ritssluiting qua hoe het eruit zal gaan zien. ;-)

Valt er nog iets aan te verdoezelen?

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Mode
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag vernieuwt zich constant. De lederhuid bevat cellen met collageen (bindweefsel) dat de boel bij elkaar houdt en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. De cellen in deze laag vernieuwen zich natuurlijk ook.

Bij een diepe snee, tot in de lederhuid vormt zich onder de snee extra bindweefsel. Dit is te zien/voelen als een litteken door de bovenste laag heen. Het litteken blijft daarom altijd zichtbaar.

Nu is er wel een verschil met littekens die ontstaan zijn vanuit een ongeluk of vanuit een chirurgische ingreep. Een chirurg zal de mogelijkheid benutten om het litteken tot een minimum te beperken. Je behandelend chirurg is eigenlijk degene die je deze vraag moet stellen. Ook al is het verloop van de bypass operatie veel belangrijker, je maakt je er kennelijk toch zorgen om.

Het is mogelijk om later littekencorrectie te ondergaan (in sommige gevallen). Dat valt onder plastische chirurgie.

Ik wens je wel veel sterkte met je operatie.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Ik denk omdat het een diepe snee is geweest.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Een litteken is een blijvend zichtbare afwijking, meestal van de huid, die resteert na genezing van een wond. Bij genezing van een wond wordt de verbroken continuïteit van het orgaan hersteld door vorming van bindweefsel, dat op microniveau niet meer dezelfde organisatie heeft als het oorspronkelijke weefsel en dus meestal een zichtbare afwijking zal vormen.

Er zijn verschillende methodes om iets aan ongewenste littekens te doen. Invasieve methodes zoals een (cosmetische) operatie, steroïdeninjecties, radiotherapie, cryotherapie, of lasertherapie. Maar ook non-invasieve methodes, zoals siliconentherapie (gel of sheets) of druk-/compressietherapie.

Zie de bron.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ik denk dat je krijgt wat je gelooft. Als je gelooft dat je er een litteken van krijgt die nooit meer weggaat dan krijg je em ook.
In elke cel van je lichaam zit DNA, wat onder andere een blueprint is van de perfecte staat van die cel. Het is heel goed mogelijk voor dat dna om de huidcellen weer in de perfecte staat terug te brengen.
Ik heb zelf 2 jaar geleden een grote wond gehad boven m'n rechteroog en iedereen die ik tegenkwam vertelde mij dat dat een litteken zou worden die je altijd zou blijven zien.
Ik heb geweigerd dat te geloven en wist zeker dat de cellen in dat gebied zich tot hun normale staat konden herstellen.
En voila ! Geen enkel litteken aan overgehouden.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Zo'n litteken als die van je keizersnede heb ik ook. Het vervaagt door de jaren heen wel iets maar helemaal verdoezelen kun je nooit (meer). Wat wel goed helpt bij de behandeling van littekens is echte sheabutter, dus puur. Maar ook dat helpt niet echt meer bij een litteken die al een aantal jaren oud is.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing