Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Wiskunde. Vragen over aardrijkskunde, astronomie, biologie, filosofie, natuur- en scheikunde, psychologie, sociale wetenschap en techniek vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Hoe moet je significant afronden bij procenten?

Ik weet dus de basisregels van significant afronden: bij optellen/aftrekken kijk je naar het minst aantal getallen achter de komma en bij vermenigvuldigen/delen kijk je naar het cijfer met minste aantal.
Maar ik zat gister dus in een online wiskunde les, en de docent legde het afronden bij de procenten voor mijn gevoel raar uit: je hebt de formule a/100*n ,waarin a het aantal is en n het procent is (dat snap ik maar ik zal een voorbeeld geven over het afronden volgens hem). voorbeeld: 9,6% van 4000: 4000/100*9,6= 384.
Hij heeft dus afgerond op 3 significante cijfers. Hij gaf als uitleg dat hij als basis alleen naar het eerste deel van de som kijkt (de 4000/ 100) en dan zou 3 significante cijfers kloppen. Maar zelf dacht ik dat je op 2 af moest ronden want het is niet alleen het eerste deel dat er is. Daarnaast kan je volgens mij ook de som anders doen; 9,6/100*4000. Waardoor het antwoord bij het afronden dan heel anders zou worden, wat raar zou zijn.
Dus mijn vraag is: klopt het dat je alleen naar het eerste deel moet kijken of moet je naar de hele som kijken?

Verwijderde gebruiker
3 jaar geleden
in: Wiskunde
10K
2

Als je een wiskundig algoritme verbeterd, mag je het nieuwe algoritme dan vernoemen naar jezelf?

Een tijdje geleden leerde ik over het algoritme van Euclides (dat bedoeld is voor twee getallen). Ik heb het algoritme verbeterd zodat het werkt voor 3 getallen, maar ook voor 3000. Is het toegestaan om het nieuwe algoritme dat ik heb ontwikkeld een naam te geven en zo ja, kan ik het dan ergens laten vastleggen dat ik de maker ben van het algoritme.

Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
in: Wiskunde
1.4K
2