Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Wiskunde. Vragen over aardrijkskunde, astronomie, biologie, filosofie, natuur- en scheikunde, psychologie, sociale wetenschap en techniek vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Is het getal Pi ook geldig in niet-euclidische ruimtes? Zo nee waarom niet?

Het getal Pi (3,14...) kan worden gebruikt om de omtrek van een cirkel te berekenen als men tevens de diameter weet.
Nu vermoed ik evenwel dat in niet-euclidisch ruimtes er vanuit wordt gegaan dat dat getal niet kan worden toegepast.
Dat vind ik op zich vreemd, want om een cirkel te tekenen in een gebogen vlak (neem een perfecte bolvorm) blijf je toch een echte cirkel houden en als het niet op een perfecte bol is dan is het toch geen cirkel meer? Of zie ik dat verkeerd?

8 jaar geleden
in: Wiskunde
1.3K
1

Hoe komt de continuümhypothese erbij dat de kardinaliteit van de verzameling reële getallen het eerste overaftelbare kardinaalgetal is?

De hypothese luidt:

Er bestaat geen verzameling, waarvan de kardinaliteit tussen de kardinaliteit van de gehele getallen en de kardinaliteit van de reële getallen ligt.

Nu zijn reële getallen overaftelbaar. Een verzameling heet overaftelbaar als ze niet afgeteld kan worden. Een voorbeeld van een overaftelbare verzameling vormen de reële getallen groter dan 2 en kleiner dan 3.

Natuurlijke getallen blijken dan weer wel aftelbaar omdat ieder getal uiteindelijk wel aanbod komt.

Maar waarom zijn reele getallen dan het éérste aftelbare getal? Zijn er bijv. nog meer dan.
En waarom zijn natuurlijke getallen niet overaftelbaar? Immers als je bij oneindig begint komt je toch nooit bij ieder getal uit?!

8 jaar geleden
in: Wiskunde
2.4K
1

Kan het selectief gebruik van geboorteregeling ervoor zorgen dat er meer meisjes worden geboren? (geen selectieve abortus oid)

Er is een gebied in de wereld waar echtparen direct na het trouwen proberen een baby te krijgen.
Als dat eerste kind wordt geboren en een meisje blijkt te zijn, proberen ze zo gauw mogelijk opnieuw een kind te krijgen. Als het tweede kind weer een meisje is, proberen ze het weer, net zo lang tot er een jongen is. Na de geboorte van een jongen laten ze zich steriliseren zodat er niet meer kinderen komen.
Als het eerste kind een jongen is zorgen ze ervoor dat er de komende 5 jaar geen kindje komt. Daarna mag er nog eentje komen, jongen of meisje maakt niet uit. Daarna laten ze zich steriliseren.

Zou je kunnen zeggen dat in deze situatie meer meisjes worden geboren dan jongens? Of is het simpelweg zo dat de kans bij elke geboorte 50% is en deze vorm van geboorteregeling dus geen effect heeft op de verhouding jongens/meisjes?

Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
in: Wiskunde
1.4K
1