Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe weet je of het een a- of b-bestuursorgaan is?

Ik weet wat de betekenis is van een a- en een b-bestuursorgaan, zoals beschreven in 1:1 Awb en ik weet ook dat in 2:1 Bw staat dat onder andere de Staat, Gemeente, Provincie en de Waterschappen onder een A-bestuursorgaan vallen, maar ik zou niet weten hoe ik nu kan vinden waar bijvoorbeeld de directeur van de Politieacademie onder valt... Zou iemand dat kunnen uitleggen met een stappenplan?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

A-bestuursorganen zijn organen van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht zijn ingesteld (art. 1:1 lid 1 sub a Awb).
In art. 2:1 BW staan de rechtspersonen die krachtens publiekrecht zijn ingesteld, zoals de staat, de provincies en de gemeenten.
Voorbeelden van A-bestuursorganen zijn de regering en individuele ministers (art. 42 Gw), provinciale staten en het college van gedeputeerde staten (art. 6 Provinciewet) en het college van burgemeester en wethouders (art. 6 GemW).

Naast A-bestuursorganen bestaan ook B-bestuursorganen. Dit zijn andere personen of colleges die met enig openbaar gezag bekleed zijn (art. 1:1 lid 1 sub b Awb). Voorbeelden hiervan zijn de Nederlandse Bank NV, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en OV-studentenkaart BV.
Maar het kan zelfs een garagehouder zijn die bevoegd is AP-keuringen uit te voeren.

De vraag of sprake is van een A-bestuursorgaan, kan pas aan de orde komen nadat is vastgesteld dat van een A-bestuursorgaan geen sprake kan zijn. Een B-bestuursorgaan is dus per definitie geen A-bestuursorgaan.
A-bestuursorgaan: “een orgaan van een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld”. Dit houdt in dat in de wet staat dat deze organen rechtspersoonlijkheid hebben.
B-bestuursorgaan: “een ander persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed”. Deze B-organen kunnen weer in twee soorten worden onderverdeeld. Ten eerste zijn er de personen of colleges die wel door de wet bevoegdheden krijgen opgelegd, zoals de APK-keurmeester. Ten tweede zijn er B-organen waarbij er niet in de wet terug te vinden is dat zij met enig openbaar gezag bekleed zijn. Dit moet dan uit de omstandigheden van het geval afgeleid worden.
‘Met openbaar gezag’ gekleed houdt in dat het orgaan bevoegd is om eenzijdig rechten of plichten voor een ander in het leven te roepen of bindend vast te stellen. Dit is dus een materieel criterium.
SimonV
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing