Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

wat is glycerol?

Toegevoegd na 5 minuten:
het moet voor te snappen zijn voor kinderen van de 1e klas!

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Glycerine oftewel glycerol 85% is de eenvoudigste drievoudige alcohol en wordt in de oleochemie gemaakt door hydrolyse van plantaardig of dierlijk vet of olie. Deze biologische vetten zijn drievoudige esters van glycerol met drie vetzuurketens. Ook ontstaat glycerol als bijproduct bij het maken van zeep en als bijproduct bij de productie van biodiesel. Er wordt ook glycerol van aardolie gemaakt.

Glycerol is een vloeistof met een hoge viscositeit. De stof is kleurloos, reukloos en smaakt zoet. De stof is niet giftig en goed oplosbaar in water, glycerol is hygroscopisch. De stof komt van nature in het menselijk lichaam voor en wordt gebruikt bij de synthese van triacylglycerolen en fosfolipiden. Bij afbraak van deze stoffen komt glycerol vrij. Vrij glycerol wordt ook gebruikt in de gluconeogenese.


Zo dit was weer makkelijk een puntje erbij...
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
glycerol (ofwel C3H5(OH)3 ) is de eenvoudigste drievoudige alcohol en wordt in de oleochemie gemaakt door hydrolyse van plantaardig of dierlijk vet of olie. Deze biologische vetten zijn drievoudige esters van glycerol met drie vetzuurketens. Ook ontstaat glycerol als bijproduct bij het maken van zeep en als bijproduct bij de productie van biodiesel. Er wordt ook glycerol van aardolie gemaakt.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Glycerine oftewel glycerol 85% is de eenvoudigste drievoudige alcohol en wordt in de oleochemie gemaakt door hydrolyse van plantaardig of dierlijk vet of olie. Deze biologische vetten zijn drievoudige esters van glycerol met drie vetzuurketens. Ook ontstaat glycerol als bijproduct bij het maken van zeep en als bijproduct bij de productie van biodiesel. Er wordt ook glycerol van aardolie gemaakt.

Eigenschappen

Glycerol is een vloeistof met een hoge viscositeit. De stof is kleurloos, reukloos en smaakt zoet. De stof is niet giftig en goed oplosbaar in water, glycerol is hygroscopisch. De stof komt van nature in het menselijk lichaam voor en wordt gebruikt bij de synthese van triacylglycerolen en fosfolipiden. Bij afbraak van deze stoffen komt glycerol vrij. Vrij glycerol wordt ook gebruikt in de gluconeogenese.

Toepassingen

Medisch

De stof wordt in medische preparaten gebruikt, om een vergladdend of verzachtend effect te bereiken. Zo wordt het toegepast in hoestdranken en zetpillen. Als glycerine reageert met geconcentreerd salpeterzuur (nitreerzuur) en zwavelzuur, ontstaat nitroglycerine, een stof die onder andere gebruikt wordt voor de symptomatische behandeling van hartpijn (angina pectoris).

Persoonlijke verzorging

Glycerine wordt als vochtvasthoudend middel gebruikt in cosmetica, bijvoorbeeld tandpasta, mondwaters, shampoo, handcrème en zeep. Borax-Glycerine wordt gebruikt bij ontstekingen in de mond (aanstippen).

Voeding

Glycerine wordt in de voeding gebruikt als oplosmiddel of zoetmaker, bijvoorbeeld in snoep, gebak en margarine. Het is een toegestane stof met als E-nummer 422.

Speelgoed

In bellenblaas zit glycerine om mooie grote bellen te blazen.

Industrie

Glycerine vindt industriële toepassingen als weekmaker in kunststoffen en als antivries. Door een chemische reactie met een mengsel van geconcentreerd salpeterzuur en zwavelzuur (nitreerzuur) ontstaat nitroglycerine, de basis van dynamiet. Ook wordt het gebruikt als basis voor polyolen, die weer een componenent van polyurethaan zijn. Glycerine wordt toegepast om manometers te vullen zodat ze ongevoeliger worden voor trillingen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Glycerol is een natuurlijk (dus niet- chemische) suiker-alcohol, en komt van nature voor in alle vetten. (dierlijk en plantaardig).

(Het gaat trouwens om een alcohol in scheikundige zin ; je wordt er dus niet dronken van. Het zit zelfs in kleine concentraties in ons bloed.

Als we echter pure glycerol willen hebben, halen we dat niet uit vet, maar maken het langs synthetische weg, of door suiker te laten fermenteren (omzetten met behulp van bacteriën in een omgeving zonder zuurstof).

Er zitten weinig calorieën in, en het wordt voornamelijk gebruikt in gebak en koekjes en dergelijke om te zorgen dat die niet uitdrogen.

Toegevoegd na 3 minuten:
Oh, en het ziet er uit als 'dik' water. Beetje siroop-achtig.
Echt heel erg gezond is het niet (al is het ook niet direct giftig), want het kan de opname van vitaminen en mineralen verstoren / verhinderen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord
logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing